4.41

Drip to doskonały sposób na przygotowanie czarnej kawy w domu i nie tylko. Prosta i klasyczna przelewowa metoda parzenia kawy, która pozwala na przygotowanie naprawdę smacznego i aromatycznego naparu będącego alternatywą dla klasycznego americano.

Do parzenia kawy w dripie potrzebne są chęci, trochę wiedzy oraz kilka niezbędnych akcesoriów, między innymi: dripper, papierowy filtr, świeżo zmielona kawa, gorąca woda oraz kubek lub serwer do którego będziemy parzyć kawę.

Jak przygotować kawę w dripperze?

Podstawowa zasada parzenia kawy z wykorzystaniem Dripa to ilość i jakość używanej kawy. Ogólnie przyjęte normy mówią o 5,5 do 6,5 grama na każde 100 ml wody przelewanej przez zmieloną kawę. Zakładając że będziemy używać 500 ml wody powinniśmy użyć około 30 gram kawy. Jeżeli chodzi o jakość  wykorzystywanych ziaren, to oczywiście powinna być ona jak najlepsza, co więcej kawa powinna być wypalona jasno  - podczas parzenia kawy w dripie jesteśmy w stanie wyciągnąć z ziaren delikatne nuty owocowe, kwiatowe czy czekoladowe, które przy ciemniejszym wypaleniu kawy bardzo często są zneutralizowane. Ogólnie proces parzenia kawy w dripie możemy podzielić na kilka etapów:

1. Drip stawiamy na naczyniu do którego będziemy parzyć kawę, a następnie wkładamy do niego papierowy filtr i przelewamy go gorącą wodą. Taki zabieg pozwoli na zneutralizowanie ewentualnego papierowego posmaku w kawie oraz nagrzeje oba naczynia przed rozpoczęciem parzenia kawy - oczywiście po chwili wodę wylewamy :)

kawa z dripa jak parzyć

2. Teraz pora zając się kawą. W przypadku metod przelewowych takich jak drip mielenie kawy jest bardzo ważnym czynnikiem, który finalnie wpływa na smak kawy w filiżance. Odpowiednio dobraną porcje kawy (wg wcześniej podanych proporcji) mielimy dość grubo i przesypujemy do papierowego  filtra umieszczonego w dripie.

3. Ustawiamy drip wraz z kubkiem czy serwerem na wadzę lub odmierzamy wcześniej porcje wody, którą będziemy wykorzystywać do parzenia kawy. Woda powinna mieć temperaturę 85 - 94˚C w zależności od tego co chcemy osiągnąć w filiżance oraz od kraju pochodzenia ziaren kawy. Na początku wlewamy niewielką ilość wody, zwilżając całą powierzchnie kawy, dokonując pre-infuzji, czyli wstępnego zaparzania kawy. W tym momencie rozkwita pełnia aromatu kawy, którą wyczuć można z daleka.

przygotowywanie kawy w dripperze

4. Po około 30 sekundach zaczynamy powoli dolewać pozostałą część wody w kilku partiach z zachowaniem krótkich odstępów czasowych. Kawa powinna powoli skapywać do filiżanki lub serwera tak by całość trwała około 3 minut. Jeżeli czas parzenia kawy był zbyt długi lub krótki to powinniśmy spróbować inaczej zmielić kawę.

parzenie kawy w dripperze

5. Ściągamy filtr z fusami i wyrzucamy go do śmieci.

6. Gotową kawę delikatnie mieszamy i przelewamy do filiżanek, a następnie delektujemy się jej wspaniałym smakiem i aromatem. 

kawa z drippera przygotowywanie

Kawa z dripa na początku może wydawać się delikatna i rozwodniona, jednak kiedy trochę ostygnie i w pełni się otworzy będziemy mogli wyczuć pełnie jej smaku i aromatów.

Jak widzisz parzenie kawy w dripie nie jest niczym trudnym, więc czym prędzej kup potrzebne akcesoria i zacznij swoją przygodę z dobrą kawą :)

Poznaj także inne metody alternatywnego parzenia kawy przy użyciu: Chemexa, Aeropressu czy syfona. Alternatywa już nigdy nie będzie Ci obca - zapewniamy! :)

sklep kawa.pl


4.41

Najpopularniejszy komentarz