Kawa ziarnista do alternatywnych metod parzenia

- 8%5872d4132f5efa74d0f6d65445752ffecf04b2744b325def86efd3fe5e0e9343
PROMOCJA
- 9%a27d0bd0d55155127dad18f0ab97f231
PROMOCJA
- 9%8ae3e4a8e1198a69077e1144e82d35610cb995620fc5f6a05b6430e94d4bc32b
PROMOCJA
- 8%105b459e0f68ddd47bd3cec647240f6d
PROMOCJA
- 25%afed762fca89524c5859af24fe5b5110
PROMOCJA

Java - Etiopia Beloya - kawa pod przelew 250 g

44,99 zł 60,00 zł
- 14%03816134d027f98c48d46f4863dcb4da69a6a21c78f976da5b0822138e856650
PROMOCJA
- 25%d052535d92d22480666105d7f2155ab5
PROMOCJA

Java - Kenia Kiringa - kawa pod przelew 250 g

59,99 zł 80,00 zł
- 8%0a72c86bf3dc8944130fbc67dedfc2e8
PROMOCJA
- 26%de964894fee69d721b6a1a3a37b4589e
PROMOCJA
- 25%bc3af2237f77a9e3f311cd00165ef5fa
PROMOCJA

Doubleshot - Kenia Ngoe - kawa pod filtr 300g

76,99 zł 103,10 zł
- 25%52ba41e5aac5da12a8838a511958a639
PROMOCJA
- 9%dc7b9baf6335553f67cc949cbf063594
PROMOCJA
- 25%b6fac9a798a94c672d603dc1d02b864d
PROMOCJA

Doubleshot - Kenia Ngoe - kawa pod filtr 1 kg

256,99 zł 342,28 zł
- 3%1912a658cca6aba3e3716bb1bd62a866
PROMOCJA

BeMyBean - Funky Brew - kawa pod przelew 250g

37,99 zł 39,00 zł
- 3%55338ceba3d8e9c05d3cc9331d31d445
PROMOCJA

BeMyBean - Bass Brew - kawa pod przelew 250g

34,99 zł 36,00 zł
- 4%f5e331af425577c7f0aa4d520edf002a
PROMOCJA
- 4%cf2cba62654889910254238049ef509f
PROMOCJA

Noble - Etiopia Guji - kawa pod przelew 250g

47,99 zł 50,00 zł
- 4%1647e1afa7eadce083312b9971deedb4
PROMOCJA
- 4%f87f94b375168c670d9c0c0c61b1432f
PROMOCJA

Noble - Kenia Kiambu - kawa pod przelew 250g

47,99 zł 50,00 zł

Najlepsza kawa ziarnista do przelewowych metod parzenia kawy

Kawa do przelewu to nie jest taka prosta historia, jak się wydaje. Pierwsza na pomysł użycia filtra do kawy, aby kawę przelać i pozbyć się fusów wpadła już w 1908 roku Mellita Benz. Firma HARIO - znana z drippera V60 (patent z 1980 roku) powstała w 1921 roku, zaś Chemex został opatentowany w 1941 roku. Alternatywne metody parzenia kawy, czy też kawy przelewowe, kawy pod filtr nie są więc pomysłem nowym, za to można powiedzieć, że przeżywają swój renesans. 

Ostatnie 15 lat, to prawdziwy boom na kawy delikatniejsze w smaku, orzeźwiające i owocowe, za to bogatsze w różnorodne walory i kofeinę. W zależności od metody parzenia kawa do przelewu będzie inaczej smakować. Na walory smakowe kawy ma wpływ bardzo wiele czynników, ale wydaje się, że ważniejszymi z nich to stopień palenia ziaren oraz pochodzenie owoców kawowca. Wybierając najlepszą kawę do przelewowych metod parzenia kawy należy kierować się: świeżością ziaren, stopniem palenia ziaren - wybieraj te jasno palone oraz stopniem zmielenia ziaren - mielimy je gruboziarniście!

Kawa do przelewu - metody parzenia. 

Aby kawa smakowała tobie i twoim bliższym musisz dobrać odpowiednią metodę jej przygotowania. Najbardziej popularnym sposobem przygotowania kawy pod przelew jest bez wątpienia dripper ( do wyboru masz wiele opcji: V60, Kalita 155 i Kalita 185, Origami, Melitta). Łatwy w obsłudze, występujący w kilku wielkościach, wykonany ze szkła, ceramiki lub plastiku cieszy się ogromną popularnością. Doskonałym odpowiednikiem V60 jest oczywiście Chemex, który łączy w sobie dripper i eleganckie naczynia do podawania kawy. Eleganckie, szklane naczynie, w którym przygotujesz dużą ilość doskonałej kawy podbija serca kawoszy na całym świecie. Więcej o tej metodzie parzenia kawy przeczytasz w naszym artykule. 

Kawy ziarniste 100% arabiki, single origin - czyli najlepsza kawa do przelewu w ofercie kawa.pl. 

Metoda przelewowa w swych założeniach ma na wyciągnąć jak najwięcej smaku i aromatu ze świeżo zmielonych ziaren kawy. W związku z tym warto sprawdzić, co kawa do przelewu ma do zaoferowania. W kawa.pl polecamy ziarna 100% Arabiki, najlepiej tzw. singli, czyli ziaren, które pochodzą z jednego regionu, ze ściśle określonej plantacji. Kawa taka charakteryzuje się niezwykłą lekkością i czystością smaku. Posiada niezwykle szerokie spektrum smaków - od nut orzechowo-czekoladowych, kwiatowych, owocowych po zioła, cytrusy czy owoce leśne. Polecamy kawy jakości speciality - kawy takie nie tylko są wypalane pod okiem roasterów, pochodzą z małym farm, które dbają o jakość sprzedawanej kawy. Na paczce takiej kawy dostaniesz wszystkie informacje o regionie, odmianie kawy, ale też o tym, jakiej metodzie obróbki podano ziarna i jakich smaków możesz dzięki temu oczekiwać w swojej filiżance. Jeśli uwielbiasz owocowo-kwiatowe nuty z wysoką kwasowością, to na pewno sięgaj po kawy z Afryki, natomiast niska kwasowość i nuty orzechowo-czekoladowe oraz cytrusowe to główne wyróżniki krajów Ameryki Południowej.



OSTATNIO OGLĄDANE

logo

Darmowa dostawa

na terenie Polski

logo

Zwroty

możesz zmienić zdanie w ciągu 14 dni bez podania przyczyny

logo

Less waste

pakujemy tylko przyjaźnie dla środowiska