Herbata zielona - wysokiej jakości herbata liściasta
Wysokiej jakości herbata zielona.
Zdrowa, lekka, jasna, gorzka, słodka, orzeźwiająca, inna. Takie określenia często wiążemy z zieloną herbatą. Jaka jest jednak prawda? Czy zielona herbata faktycznie jest taka zdrowa i można ją pić na litry?
Zielona herbata wywodzi się Chin, a dziś jest uprawiana w ponad 60 państwach na całym świecie - m.in. Azja (Chiny, Japonia, Indie, Birma), Afryka (Kenia) czy Europa (Gruzja, Azory). Zanim stała się dostępna na całym świecie minęły tysiące lat, obecnie jest drugim najczęściej spożywanym napojem po wodzie, a jej właściwości mają na to niemały wpływ na nasze zdrowie.
Jak powstaje zielona herbata?
Zielona herbata, ponieważ jej liście są najmniej przetworzone zawiera najwięcej przeciwutleniaczy. Aby uzyskać taki efekt zbierane są wyłącznie listki z górnych gałązek krzewu, poddawane procesowi więdnięcia, a następnie podgrzewane (w zależności od regionu parą wodną, prażona czy podgrzewana na patelni), aby zachowały zielony kolor. Zielone listki są suszone - a następnie w zależności od rodzaju herbaty mieszane np z olejkami z bergamotki, z jaśminem czy owocami.
Jakie znamy rodzaje zielonej herbaty?
Jej nazwa pochodzi od zielonego koloru liści, w których procesy oksydacyjne podczas obróbki są zatrzymane możliwie jak najwcześniej, dzięki czemu zachowany jest ich naturalny kolor i jak najwięcej dobroczynnych składników. Sposoby produkcji, krainy geograficzne, w których herbaty rosną, gleba, dodatki - to wszystko sprawia, że mamy do wyboru wiele odmian:
Sencha - to chińska herbata zielona wysokiej jakości, która powstaje wyłącznie z najmłodszych listków. Charakteryzuje ją rześki smak i wyjątkowy kolor.
Yunnan Green - zielona herbata z prowincji Yunnan, ma dużo antyoksydantów, delikatnie skręcone listki o nieco zielonkawym kolorze, prawidłowo zaparzona nie jest gorzka.
Yen Bai - zielona herbata wietnamska, wyrazista w smaku i kolorze.
Green Ceylon OPA - zielona herbata ze Sri Lanki, charakteryzują ją ciemnozielone, duże poskręcane liście, które po zaparzeniu się rozwijają, pobudza i orzeźwia.
Gunpowder - czyli Zhu Cha, herbata w perełkach. Uprawiana jest na Prowincji Zhejiang na wschodzie Chin. „Kulki” z herbaty, zwijane są przy produkcji, ciemnozielone liście z lekko srebrzystym połyskiem. Charakteryzuje ją głęboki, wyrazisty i lekko cierpki smak.
Green Earl Grey - Zielona Sencha z dodatkiem bergamotki, delikatna wersja bestsellerowej herbaty z Anglii.
Matcha - japońska sproszkowana herbata zielona, używana do napojów, ciast.
Jak należy parzyć zieloną herbatę?
Zielona herbata nie wymaga specjalnych naczyń, urządzeń do zaparzania, ani filiżanek. Najważniejsze jest, aby do jej przygotowania używać wody o temperaturze 80-90 stopni celsjusza. Dzięki temu napar nie będzie gorzki, za to bogaty w antyoksydanty, słodkawy i delikatny. Zielone herbaty polecane są również w wersji z owocami - podkreślają one słodki charakter i oryginalność zielonego naparu. Najpopularniejsza z nich to oczywiście Zielona Herbata Jaśminowa, ale w kawa.pl polecamy również herbaty zielone z kwiatem wiśni, trawą cytrynową, ginkgo biloba.
OSTATNIO OGLĄDANE
Darmowa dostawa
do Paczkomatów
na terenie Polski
Godziny otwarcia
pn.-pt. 8:00 - 16:00
Zwroty zakupów
możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny
Less waste
pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska