Kawa do metod alternatywnych
Kawa do metod alternatywnych w kawa.pl
Jeszcze nie tak dawno w Polsce jedyną drogą picia kawy była swojska parzucha w obowiązkowej szklance z koszyczkiem. Z początkiem lat 90’ rynek kaw w Polsce zaczął się zmieniać. Najpierw cappuccino w torebce, do zalania wrzątkiem, potem otwierające się na niemal każdym rogu kawiarnie proponujące coraz przyjemniejsze w smaku napoje. Wreszcie kawiarnie speciality, w którym możemy napić się kaw z alternatywnych metod zaparzania.
Ostatnie lata, to niemal boom na kawy alternatywne, często owocowe, kwaśne, słodkie i inne, tak bardzo inne od kaw znanych naszym dziadkom i rodzicom. Kawa do alternatyw - takich, jak przelew, V60, Kalita, Aeropress, pokaże Ci zupełnie nowe doznania smakowe.
Jak będzie najlepsza kawa do alternatyw?
Kupując kawę do ekspresu metod alternatywnych należy pamiętać, aby najlepiej wybrać ziarna z opisem filtr/ przelew/ kawa pod przelew, czyli dedykowane metodom przelewowym (nazywane również alternatywnymi). Kawy takie są najczęściej jasno palone, oraz bogatsze w kofeinę - choć często delikatniejsze w smaku. Do przelewu nada się również kawa nazwane omniroast. One również sprawdzą się w ekspresach przelewowym, będą nadawały się też pod espresso, ale nie są pierwszym wyborem do drippera.
W kawa.pl polecamy kawy jednorodne (100% Arabika), inaczej single, o jasnym i średnim stopniu palenia, ponieważ dają one możliwość poznania charakterystycznego smaku kawy z danego regionu świata. Miejsce położenia plantacji znacząco wpływa na walory aromatyczne i smakowe uzyskanych ziaren, co będziesz mógł wyczuć w świeżo zaparzonej filiżance kawy. Kawy jednorodne charakteryzują się niezwykłą lekkością i czystością smaku. Posiadają niezwykle szerokie spektrum smaków - od nut orzechowo-czekoladowych, kwiatowych, owocowych po zioła, cytrusy czy owoce leśne. I to wszystko bez jakichkolwiek dodatków czy wspomagaczy smaku, które można znaleźć w paczce kawy smakowej!
Czy kraj, z którego kupujemy kawy do alternatyw ma znaczenie?
Każdy kraj z tak zwanego pasa kawowego będzie produkował kawy o innych, charakterystycznych smakach. Kawy z krajów Ameryki Południowej np Brazylii czy Gwatemali charakteryzuje słodycz. Ziarna z Afryki będą owocowe, lekkie i nadadzą się do metod przelewowych, jeżeli lubisz lekką gorycz, jasne owocowe i orzeźwiające kawy - w takim przypadku najlepszym wyborem dla Ciebie będzie kawa z Kenii czy Etiopii. Aby znaleźć najlepszą dla siebie kawę do alternatywnych metod parzenia kawy zastanów się jakie smaki lubisz: cytryny, owoce egzotyczne, a może mleczną czekoladę z orzechami i karmelem?
OSTATNIO OGLĄDANE
Darmowa dostawa
do Paczkomatów
na terenie Polski
Godziny otwarcia
pn.-pt. 8:00 - 16:00
Zwroty zakupów
możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny
Less waste
pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska