Najlepsze termometry do spieniania mleka

- 30%Nuova Ricambi - Termometr do mleka - Sklep.Kawa.pl
Wyprzedane

Nuova Ricambi - Termometr do mleka

19,00 zł 27,00 zł
ETI - ThermaStick - termometr wodoodporny biały - Sklep.Kawa.plETI - ThermaStick - termometr wodoodporny biały - Sklep.Kawa.pl
Wyprzedane
- 10%ETI - ThermaStick - termometr wodoodporny czerwony - Sklep.Kawa.plETI - ThermaStick - termometr wodoodporny czerwony - Sklep.Kawa.pl
Wyprzedane
- 16%Timemore - termometr elektroniczny czarnyTimemore - termometr elektroniczny czarny
Wyprzedane

Timemore - termometr elektroniczny czarny

109,00 zł 129,00 zł
- 34%Rhinowares  - Cyfrowy termometr Rhino Coffee Gear
Wyprzedane

Rhinowares - Cyfrowy termometr Rhino Coffee Gear

79,00 zł 119,00 zł
- 31%Nuova Ricambi - Termometr Elektroniczny -50C +300C - Sklep.Kawa.pl
Wyprzedane

Nuova Ricambi - Termometr Elektroniczny -50C +300C

103,00 zł 150,00 zł

Jaki wybrać termometr do kawy, do mleka?

Termometr w kawiarni, hotelu i restauracji używany jest przede wszystkim, do spieniania mleka, coraz częściej jednak wspomaga nas podczas przygotowywania: kawy metodami przelewowymi i wyjątkowych herbat. Najlepsze termometry wykonane są ze stali nierdzewnej, lub plastiku, są wodoodporne, czytelne, mogą być elektroniczne lub analogowe, łatwe w utrzymaniu czystości i wygodne w codziennej pracy. 

Jak skalibrować termometr domowym sposobem?

Każdy termometr analogowy i elektroniczny może mieć drobny zakres błędu, rzędu 1° C - nie jest to różnica, która powinna znacząco wpłynąć na smak mleka lub kawy. Jednak zdarza się, że termometr pozostawiony na słońcu, blisko piekarnika lub w lodówce zaczyna mierzyć mleko lub kawę niedokładnie. W związku z tym potrzebna jest kalibracja. Termometry elektroniczne, wyposażone są w pulpit, na którym możliwa jest kalibracja, ich końcówka wykonana jest z metalu, dzięki czemu  łatwo możemy włożyć termometr do naczynia i dokonać pomiaru. 

Aby skalibrować termometr do mleka można użyć metody na gorąco i na zimno. Metoda na zimno jest bardzo prosta i szybka. Wystarczy napełnić szklankę lodem, zalać zimna wodą z kranu, odczekać 3 minuty, po czym włożyć termometr do szklanki, i zaczekać, aż temperatura wskaże 0 ° C. 

Kalibracja termometru z pomocą gorącej wody: Wkładamy termometr do wrzącej wody - uważając, aby się nie poparzyć - tak, aby nie dotykać ścianek naczynia. Termometr powinien wskazać 100° C. 

Najlepsze termometry do spieniania mleka. 

Najlepszą metodą na sprawdzenie temperatury mleka jest niezawodna ręka doświadczonego baristy, jednak są miejsca, w których młodzi ludzie dopiero się uczą. Dla tych młodych baristów powstały specjalne termometry: wyposażone w klips ułatwiający przymocowanie termometru do dzbanka do spieniania mleka, o dużym zakresie temperatur, sięgające dna dzbanka podczas spieniania mleka. Polecamy termometry do mleka dla baristów firmy Ricambi, Termometry ETI - ThermaStick, czy analogowy termometr Timemore - Thermometer Stick with Clip. Elektroniczne termometry, z magnesem lub specjalnym klipsem do zawieszenia na dzbanku świetnie nadadzą się do sprawdzenia temperatury wody do kawy z przelewu. 


OSTATNIO OGLĄDANE

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa

do Paczkomatów
na terenie Polski

Godziny otwarcia

Godziny otwarcia

pn.-pt. 8:00 - 16:00

Zwroty zakupów

Zwroty zakupów

możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny

Less waste

Less waste

pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska