Najlepsza kawa do kawiarki
Kawa parzona w kawiarce ma zdecydowanie inny smak niż ta z ekspresu ciśnieniowego. Espresso zaparzone w kafetierze jest mocne, esencjonalne i gęste. Najlepsza kawiarka do kawy powinna nam służyć długie lata produkując ponadczasowa kawę, której smak będziemy wspominać, a naszym dzieciom zapach świeżo parzonej będzie się kojarzył z zapachem domu. A jakie kawy wybrać, aby kawa z kawiarki smakowała znakomicie?
Kawa do kawiarki - jaką wybrać.
Aby wybrać najlepszą kawę do kawiarki należy się sugerować własnym gustem. Polecamy kawy jednorodne - 100% Arabica, świeżo wypalone, najlepiej w ziarnach. Najczęściej wybierane przez naszych klientów kawy do kawiarek to kawy ciemniej palone, oznaczone na opakowaniu, jako te polecane do espresso. Dla tych, którzy wolą lżejsze smaki polecamy kawy średnio palone. Dla zwolenników kaw mocnych, pobudzających i świetnych z mlekiem doskonałym wyborem będzie blend: Arabica i Robusta - mocny w smaku, lekko gorzki mocno pobudzający i bogaty w cremę. Aby wybrać najsłodsze kawy do kawiarki należy sugerować się profilem sensorycznym opisanym przez palarnię.
W kawa.pl polecamy kawy z polskich palarni Kawy. Najczęściej wybierane przez naszych klientów kawy do kawiarki pochodzą z palarni Hayb, Hard Beans, CoffeeLab i Kafar. Z zagranicznych palarni warto sprawdzić co oferuje paralia Arcaffe, Lavazza - szczególnie ich flagowy produkt Lavazza Espresso Italiano.
Jak przygotować kawę w kawiarce?
Dobrze przyrządzona kawa z kawiarki będzie aromatyczna i słodka przy użyciu wysokiej jakości kawy, świeżo zmielonej. Polecamy zakup kawy w ziarnach, ponieważ kawy mielone dostępne w sklepie często są zbyt miałko zmielone, a co się z tym wiąże zatykają kawiarkę, lub zanieczyszczają napar. Kawa świeżo mielona ma niepowtarzalny aromat i zapach, który nastraja pozytywnie już od pierwszego łyku.
Aby przygotować kawę z kawiarki potrzebujemy kawiarkę, wagę, młynek, świeżo zmieloną kawę. Kawę mielimy dość drobno, w strukturze powinna przypominać cukier.
Kawę odmierzamy, tak aby zapełniła sitko - bez ubijania, jest to około 15-17 g kawy w zależności od wielkości sitka. Wodę wlewamy do poziomu wentyla bezpieczeństwa, zakręcamy kawiarkę i stawiamy na kuchence - pamiętając aby plastikowa rączka była z daleka od źródła ciepła. Górna pokrywa powinna być uchylona. Wyłączamy kuchenkę w momencie, gdy kawa zaczyna się przelewać do górnej części kawiarki. W momencie, gdy kawa się przeleje ściągamy kawiarkę z piecyka i od razu przelewamy kawę do filiżanek. Nie należy kawy w kawiarce gotować, ponieważ będzie mieć gorzki smak. Gdy kawiarka ostygnie należy ją od razu wymyć pod bieżącą wodą, a fusy wyrzucić lub użyć do użyźniania ziemi w kwiatach - nigdy nie myjemy kawiarki w zmywarce.
Więcej o kawiarce dowiesz się z naszego artykułu.
OSTATNIO OGLĄDANE
Darmowa dostawa
do Paczkomatów
na terenie Polski
Godziny otwarcia
pn.-pt. 8:00 - 16:00
Zwroty zakupów
możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny
Less waste
pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska