Wszystko o syfonie
Zapewne zastanawiacie się jak w tym urządzeniu, które wyglada jak przyrząd laboratoryjny, można zrobić dobrą kawę. W tym artykule wyjaśnimy Wam skąd się wziął syfon oraz jak zrobić pyszny napar kawowy z jego pomocą.
1. Syfon - początkiPoczątki syfonu sięgają połowy XIX wieku. Ciężko powiedzieć kto był jego pierwotnym wynalazcą, legendy podają, że była to albo pewna francuska gospodyni, albo szkocki inżynier branży morskiej. Zasady jego działania są jednak niezmienne od lat.
Syfon dużą popularnością cieszył się w latach 60’ ubiegłego stulecia i wtedy też wiele firm miało go w ofercie, jednak w latach 70’ jego popularność minęła.
2. Syfon - budowa i działanieSyfon składa się z dwóch szklanych zbiorników, które połączone są rurką i filtrem między nimi. Pod dolnym zbiornikiem stawiamy palnik alkoholowy do podgrzania wody, która pod ciśnieniem przedostanie się do górnego zbiornika, gdzie wcześniej nasypiemy kawę. Po procesie zaparzenia palnik trzeba odstawić, a wtedy pprzefiltrowana kawa spłynie do dolnego zbiornika i stamtąd będzie można ją przelać do filiżanek.
3. Instrukcja wykonania kawy w syfonie
- Zagotuj wodę w czajniku. Jeśli masz dużo czasu, możesz też napełnić dolny zbiornik zimną wodą, ale minie dużo czasu zanim się ona zagotuje. Po napełnieniu zbiorniczka uruchom palnik, który będzie wodę podgrzewał. W tym czasie zmiel kawę - średnio lub drobno, w zależności od preferencji i filtra (jeśli jest bawełniany, kawę mielimy drobno, a jeśli jest papierowy - średnio). Będziesz potrzebować około 8 g kawy na 120 ml wody. Po zamontowaniu filtra w górnym zbiorniku, wsyp tam kawę, następnie delikatnie zamontuj go na dolnym zbiorniku.
- Teraz poczekaj aż podgrzewana woda wytworzy ciśnienie i zacznie kierować się do górnego zbiornika. Od czasu do czasu zamieszaj napar w górnym zbiorniku.
- Kiedy prawie cała woda przedostanie się do górnego zbiornika (pamiętaj, że zawsze odrobina zostanie w dolnym), podgrzewaj kawę jeszcze około 1 minutę. Kiedy ten czas minie, odstaw palnik na bok i zgaś. Po chwili kawa spłynie przez filtr do dolnego zbiorniczka.
- Zdejmij górny zbiornik i odstaw na bok na podstawkę, a kawę rozlej do filiżanek. Teraz jest gotowa do picia.
Syfon do kawy jest nie tylko urządzeniem przydatnym, ale też świetnie wygląda w kuchni. Gwarantujemy, że wzbudzi zainteresowanie Waszych gości. Ponadto można w nim przygotować jednorazowo dużą ilość kawy (ok. 600 ml, w zależności od modelu). Napar, który w nim przygotujecie jest aromatyczny i jedwabiście gładki, niczym herbata. Pamiętajcie też, że moc kawy możecie regulować poprzez eksperymentowanie z ilością oraz stopniem zmielenia kawy.
Jeśli zaciekawiły Cię alternatywne metody przygotowywania kawy, to koniecznie zobacz nasz artykuł o innych sposobach parzenia kawy oraz o tym jak zrobić idealną kawę z dripa.