Kubki wielokrotnego użytku bezpieczne podczas pandemii
Jest to odpowiedź na fakt, że podczas pandemii COVID-19 znacznie wzrosła używalność produktów jednorazowych, a popularne sieci jak Starbucks i Caffe Nero zawiesiły w swoich placówkach używanie kubków wielokrotnego użytku. Treść oświadczenia znajdziecie tutaj.
Eksperci wraz z Greenpeace USA i Upstream (członkami ruchu Break Free From Plastic) zauważają, że domowe środki dezynfekujące są skuteczne w dezynfekcji powierzchni przedmiotów takich jak kubki i pojemniki wielokrotnego użytku. Opierając się na najlepszej dostępnej wiedzy naukowej i wskazówkach od pracowników służby zdrowia, jasne jest, że systemy wielokrotnego użytku mogą być bezpiecznie używane przy zachowaniu podstawowych zasad higieny. Plastik jednorazowego użytku nie jest z natury bezpieczniejszy niż materiały wielokrotnego użytku i po wyrzuceniu powoduje dodatkowe obawy dotyczące zdrowia publicznego.
Większość powszechnie stosowanych środków do dezynfekcji stosowanych w gospodarstwie domowym powinna być wystarczająca do dezynfekcji twardych powierzchni, w tym przedmiotów wielokrotnego użytku. Przy czym takie powierzchnie należy dokładnie wyczyścić detergentem lub mydłem i gorącą wodą przed dezynfekcją, jeśli są one widocznie zabrudzone. Zmywarki i pralki powinny być efektywne, jeśli są obsługiwane zgodnie z instrukcjami producenta (w przypadku prania, przy ustawieniu najcieplejszej wody i całkowitym suszeniu rzeczy). Podobnie, mycie rąk mydłem i wodą lub wacikiem nasączonym środkiem dezynfekującym na bazie alkoholu, a następnie unikanie dotykania oczu, ust lub nosa to skuteczne sposoby ochrony osobistej.
Mycie artykułów w wysokich temperaturach z dodatkowymi procedurami odkażania jest standardem w branży gastronomicznej i zapewnia więcej niż odpowiednią ochronę przed przenoszeniem wirusów. W handlu detalicznym i gastronomii talerze, sztućce, kubki i serwetki wielokrotnego użytku podlegają surowym procedurom bezpieczeństwa żywności, które należy w pełni przestrzegać.
W przypadku toreb wielokrotnego użytku przynoszonych przez klienta, obsługa lokalu powinna zastosować system bezkontaktowego wydawania zakupów. Na przykład kalifornijska administracja ds. bezpieczeństwa i higieny pracy zaleca poinstruować pracowniaków aby nie dotykali ani nie umieszczali artykułów spożywczych w torbach przyniesionych przez klienta. Należy poprosić klientów o pozostawienie własnych toreb w koszyku, oraz zapakowanie artykułów spożywczych.
Oprócz inwestowania w bezpieczne i dostępne systemy wielokrotnego użytku, sprzedawcy detaliczni mogą podjąć inne kroki w celu ochrony pracowników, w tym zapewnienie środków ochrony indywidualnej, płatne zwolnienie chorobowe, ograniczenie obłożenia sklepów oraz wymaganie od klientów noszenia masek i zachowywania dystansu.
Żródło: