Alessandro - włoski producent czekolady na gorąco
Prawdziwa, włoska gęsta czekolada do czekoladziarek Alessandro.
Kiedy myślę Włochy, na myśl przychodzi mi pizza, makaron, gelato i doskonała, gęsta czekolada. W kawiarni nie mam nic lepszego dla klientów niż na taką właśnie gęstą czekoladę trafić i jej zakosztować.
Prawdziwa, włoska czekolada powinna być albo przygotowana z dropsów czekoladowych - najlepiej mieszanych o różnym poziomie słodyczy, albo składać się z doskonałej jakości kakao i cukru. Czekolada Alessandro to przede wszystkim bardzo miałko zmielone kakao i cukier, które to po dodaniu mleka i odpowiednim mieszaniu i podgrzaniu tworzą idealną, gęstą czekoladę.
Włoska czekolada do czekoladziarek Alessandro
Jak przygotować świetną w smaku, konsystencji i wyglądzie czekoladę na gorąco? Po pierwsze, aby czekolada na gorąco miała przyjemny, aksamitny smak nie należy zagotowywać mleka. Mleko, które zagotowane jest gorzkie w smaku. Jeżeli przygotowujemy czekoladę w domu, warto użyć termometru. W kawiarni pilnowaniem temperatury zajmie się czekoladziarka. Po drugie staramy się, aby proporcje proszku i mleka były zachowane, ale jeżeli chcemy, aby czekolada była gęstsza wystarczy dodać odrobinę więcej mieszanki.
Jak przygotować najlepszą włoską czekoladę?
Przygotuj wysokoprocentowe mleko, minimum 3,2% UHT 2.25 listra do czekoladziarki Bras Scirocco z 5 litrowym pojemnikiem (1 – 1,25 l mleka do czekoladziarki z 3 litrowym pojemnikiem), ustaw termostat na 80-85oC, gdy mleko podgrzeje się do 40oC wsyp 1 kg czekolady Alessandro (500 g do czekoladziarki o pojemności 3 l). Po około 15 minutach czekolada powinna być już dobrze rozmieszana.
Uzupełnij pojemnik pozostałą częścią mleka – około 2,5 l mleka do czekoladziarki o pojemności 5 l (1-1,25 l dla czekoladziarki o pojemności 3 l). Teraz mleko powinno dokładnie wymieszać się z czekoladą, gdy osiągnie konsystencję budyniu zmniejsz termostat na 50oC . Czekolada jest gotowa do podania klientom. W domu przygotuj mleko, podgrzej, gdy będzie już lekko ciepłe, zmieszaj z Alessandro i poczekaj, aż osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Czekolada Alessandro może być używana jako dodatek do kawy, z szarlotką, jako polewa do sernika, czy jako samodzielna czekolada, którą poczęstujesz swoich gości.
OSTATNIO OGLĄDANE
Darmowa dostawa
do Paczkomatów
na terenie Polski
Godziny otwarcia
pn.-pt. 8:00 - 16:00
Zwroty zakupów
możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny
Less waste
pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska