Po zaparzeniu kawy otrzymasz delikatny napar o nutach moreli, limonki i herbaty Earl Grey.
Kawa ziarnista Etiopia Duromina z segmentu speciality powstała w małej rzemieślniczej palarni BeMyBean w Krakowie. Wypalana w niewielkich seriach z najwyższej jakości surowego ziarna kawowca pozwala zachować pełnię smaku i aromatu. Ziarna kawy pochodzą z Etiopii przez kooperatywę Duromina została utworzoną w 2010 roku przez 113 rolników nieopodal Miasta Agaro. Motywacją rolników do stworzenia kooperatywy była zmiana sposobu postrzegania kawy pochodzącej z okolicy (Djimma grade 5) znanej z niskiej jakości i ceny oraz podniesienie jakości życia mieszkańców poprzez produkcję i sprzedaż najlepszych kaw. Odzwierciedla to nazwa kooperatywy, oznaczającej w lokalnym języku „wzbogacić się”. Duromina należy do związku kooperatyw Kata Muduga, która od kilku lat konsekwentnie generuje najwyższe ceny płacone rolnikom, wspierając największe i najlepsze kooperatywy produkujące kawę w Etiopii.
„Good coffee comes with good people” to motto palarni BeMyBean, której misją jest szerzenie kultury picia dobrej kawy w Polsce. Dbają, by każdy klient otrzymał świeżo wypaloną kawę i mógł cieszyć się najlepszą jakością kofeinowego naparu.
Stopień palenia ziaren |
Jasny |
Punktacja w cuppingu |
87 / 100 pkt. |
Pochodzenie |
Etiopia, Agaro / Jimma |
Wysokość upraw: |
1800-2000 m n.p.m. |
Przeznaczenie: |
Drip (metody alternatywne) |