Po zaparzeniu otrzymasz kawę delikatną słodyczą suszonych owoców, ale z przyjemną kwasowością.
Kawa ziarnista Funky Bean z segmentu speciality powstała w małej rzemieślniczej palarni BeMyBean w Krakowie. Wypalana w niewielkich seriach z najwyższej jakości surowego ziarna kawowca pozwala zachować pełnię smaku i aromatu. Ziarna kawy tworzą sezonowa mieszanka do trzeciofalowego, owocowego espresso. Sprawdzająca się również świetnie w kawach mlecznych dając lekki posmak funky. Skład Funky Bean zmienia się w zależności od dostępności surowca, jednak podstawą jest zawsze wysokiej jakości kawa obrabiana metodą suchą (natural) dająca delikatną słodycz suszonych owoców oraz nuty funky.
Świetnie sprawdza się również w przelewie typu Moccamaster gdzie wyciągniemy z niej bardzo wysoką słodycz, lekką kwasowość i odrobinę goryczki.
„Good coffee comes with good people” to motto palarni BeMyBean, której misją jest szerzenie kultury picia dobrej kawy w Polsce. Dbają, by każdy klient otrzymał świeżo wypaloną kawę i mógł cieszyć się najlepszą jakością kofeinowego naparu.
Stopień palenia ziaren |
Średnie |
Punktacja w cuppingu |
wypadkowa surowców: 84 / 100 pkt. |
Kraj |
Gwatemala / Brazil |
Region |
Jalapa / Minas Gerais |
Obróbka |
Natural / Pulped Natural |
Odmiana |
Catuai, Pache, Bourbon, Mundo Novo, Catuai |
Wysokość upraw |
1700 / 1100 m n.p.m. |
Przeznaczenie |
Espresso (metody klasyczne) |