Kawa ziarnista Gwatemala Finca La Providencia z segmentu speciality powstała w małej rzemieślniczej palarni BeMyBean w Krakowie. Wypalana w niewielkich seriach z najwyższej jakości surowego ziarna kawowca pozwala zachować pełnię smaku i aromatu.
La Providencia jest jedną z najbardziej popularnych nazw farm kawowych w Gwatemali. Właścicielem tej konkretnej jest Victor Hugo Anzueto, który przykłada ogromną wagę do jakości kawy, odpowiedniego wynagradzania pracowników oraz ekologii. Farma ma 96 hektarów, na których rosną głównie odmiany Caturra i Catuai, ale także Pacamara. Owoce są obrabiane w sposób bardziej przyjazny dla środowiska, zużywając 20 razy mniej wody niż w tradycyjnej obróbce mokrej. Jest to możliwe dzięki pulperom Penagos, usuwającym miąższ owoców poprzez tarcie, bez użycia wody.
„Good coffee comes with good people” to motto palarni BeMyBean, której misją jest szerzenie kultury picia dobrej kawy w Polsce. Dbają, by każdy klient otrzymał świeżo wypaloną kawę i mógł cieszyć się najlepszą jakością kofeinowego naparu.
Stopień palenia ziaren |
Jasny |
Pochodzenie |
Gwatemala, San Pedro Necta, Huehuetenango |
Wysokość upraw: |
1300 - 1600 m n.p.m. |
Przeznaczenie: |
Espresso (metody klasyczne) |