Po zaparzeniu kawy otrzymasz napar z wyczuwalnymi nutami czerwonej porzeczki, brzoskwini i marakui.
Kawa ziarnista Kenya Slopes of 8 PB z segmentu speciality powstała w małej rzemieślniczej palarni BeMyBean w Krakowie. Wypalana w niewielkich seriach z najwyższej jakości surowego ziarna kawowca pozwala zachować pełnię smaku i aromatu. Ziarna kawy pochodzą z Kenii, z grupy producenckiej Slopes of 8. Pozyskiwane są tak, aby zmniejszyć liczbę pośredników między farmerem a palarnią. Zaoszczędzoną w ten sposób kwotę przeznacza na wsparcie techniczne, logistyczne i finansowe dla producentów. Projekt Slopes of 8 zrzesza ośmiu rolników, uprawiających kawę na sąsiadujących zboczach wzgórz Góry Kenya. Każdy z nich przeprowadził obróbkę kawy w swoim gospodarstwie zamiast, jak to zazwyczaj bywa, w centralnej stacji obróbki, gdzie kawy od różnych farmerów są ze sobą mieszane.
Peaberry (PB) – w wiśni kawowca zazwyczaj znajdują się dwie pestki, zwrócone do siebie płaską stroną. W przypadku peaberry jest tylko jedna pestka, okrągła, bez płaskiej strony. Ziarna peaberry (nazywane też perłowymi) mają większą gęstość od pozostałych i wymagają od roastera nieco innego podejścia w trakcie palenia.
„Good coffee comes with good people” to motto palarni BeMyBean, której misją jest szerzenie kultury picia dobrej kawy w Polsce. Dbają, by każdy klient otrzymał świeżo wypaloną kawę i mógł cieszyć się najlepszą jakością kofeinowego naparu.
Stopień palenia ziaren |
Jasny |
Punktacja w cuppingu |
86 / 100 pkt. |
Pochodzenie |
Kenia, Kirinyaga |
Odmiana: |
SL-28, SL-34, Ruiru 11, Batian |
Wysokość upraw: |
1700-1950 m n.p.m. |
Przeznaczenie: |
Drip (metody alternatywne) |