Po zaparzeniu kawy otrzymasz kwaskowaty, ciężki napar z posmakiem czerwonego wina i słodyczą rodzynek.
Kawa ziarnista Kolumbia Rosalba Bados Castillo z segmentu speciality powstała w małej rzemieślniczej palarni BeMyBean w Krakowie. Wypalana w niewielkich seriach z najwyższej jakości surowego ziarna kawowca pozwala zachować pełnię smaku i aromatu.
Dwa i pół hektara niedaleko granicy z Ekwadorem to oczko w głowie właścicielki farmy, Rosalby. Własnoręcznie zbiera wiśnie kawowe, które przechodzą przez tradycyjny depulper bębnowy, a następnie fermentują przez 18-20 godzin w wodzie. Po kolejnym płukaniu do czysta suszone są przez 8 dni w suszarniach parabolicznych gdzie uznaje się je za gotowe do pakowania, kiedy ziarno osiągnie 12% wilgotności. Przez 10 dni odpoczywa w workach, a dalej przesyłane jest do dystrybutora.
Kolumbia, zaraz po Brazylii, eksportuje najwięcej arabiki na świecie. Micro lot Rosalby stara się utrzymać powtarzalność smaku, który charakteryzuje się owocowymi i kwiatowymi nutami.
Stopień palenia ziaren |
Jasny |
Pochodzenie |
Kolumbia, Narino |
Wysokość upraw: |
1800 m n.p.m. |
Przeznaczenie: |
Drip (metody alternatywne) |