Po zaparzeniu kawy otrzymasz delikatny napar o nutach, w którym wyczujesz słodycz czekolady z orzechami laskowymi przełamana delikatną kwasowością pomelo i skórką mandarynki.
Kawa ziarnista Peru el Palto z segmentu speciality powstała w małej rzemieślniczej palarni BeMyBean w Krakowie. Wypalana w niewielkich seriach z najwyższej jakości surowego ziarna kawowca pozwala zachować pełnię smaku i aromatu.
Ziarna kawy pochodzą z Peru. Na południu Peru w dystrykcie Yamon położone są gęste, wilgotne lasy, wśród których znajdują się farmy z kooperatywy JUMARP (Asociación de Productores Cafetaleros Juan Marco el Palto). Założona w 2003 r. rozrosła się z 35 farmerów do 188, aktualnie zajmujących się łącznie 549 hektarami. Wszyscy w kooperatywie stosują uprawy organiczne i fair trade. Część z zysków przeznaczono na planowane do 2021 r. podniesienie jakości ziaren.
„Good coffee comes with good people” to motto palarni BeMyBean, której misją jest szerzenie kultury picia dobrej kawy w Polsce. Dbają, by każdy klient otrzymał świeżo wypaloną kawę i mógł cieszyć się najlepszą jakością kofeinowego naparu.
Stopień palenia ziaren |
Jasny |
Pochodzenie |
Peru, Yamón district |
Odmiana: |
Caturra / Typica / Catimor |
Wysokość upraw: |
1300-1800 m n.p.m. |
Przeznaczenie: |
Drip (metody alternatywne) |