Po zaparzeniu kawy otrzymasz napar o kremowym body z wyczuwalnymi nutami słodu karmelowego i mango. Zdecydowanie dla fanów niskiej kwasowości z dużą dozą karmelowej słodyczy.
Kawa ziarnista Peru Serapio z segmentu speciality powstała w małej rzemieślniczej palarni BeMyBean w Krakowie. Wypalana w niewielkich seriach z najwyższej jakości surowego ziarna kawowca pozwala zachować pełnię smaku i aromatu. Ziarna kawy pochodzą z regionu Santo Tomas w Peru. Waścicielem 4ha plantacji w tym regionie jest Serapio Carranza Carrasco. Swoją kawę obrania bezpośrednio na plantacji metodą morką, następnie suszy ją na patiach wyłożonych materiałem. Producenci tacy jak Serapio dostarczają kawę w parchmencie do miasta Jaen, gdzie jest ona oceniana i tego samego dnia otrzymują zapłatę wraz z premią jakościową. Ponadto, producenci otrzymują szkolenia z zakresu zarządzania plantacją, zbierania, obróbki i suszenia kawy.
„Good coffee comes with good people” to motto palarni BeMyBean, której misją jest szerzenie kultury picia dobrej kawy w Polsce. Dbają, by każdy klient otrzymał świeżo wypaloną kawę i mógł cieszyć się najlepszą jakością kofeinowego naparu.
Stopień palenia ziaren |
Jasny |
Punktacja w cuppingu |
85,5 / 100 pkt. |
Pochodzenie |
Peru, Santo Tomas, Cutervo |
Odmiana: |
Caturra, Typica, Catimor |
Wysokość upraw: |
1800 m n.p.m. |
Przeznaczenie: |
Drip (metody alternatywne) |