Po zaparzeniu kawy otrzymasz napar o złożonym profilu smakowym - słodycz leśnych jeżyn, kwiatowy aromat bzu i kwasowość pigwy nadają kawie wyjątkowości.
Kawa ziarnista Sumatra Kerinci z segmentu speciality powstała w małej rzemieślniczej palarni BeMyBean w Krakowie. Wypalana w niewielkich seriach z najwyższej jakości surowego ziarna kawowca pozwala zachować pełnię smaku i aromatu.
Sumatra jest szóstą pod względem powierzchni wyspą świata i należy w całości do Indonezji. Farmy na Sumatrze są w większości niewielkie (0,5-2,5ha) a głównym źródłem ich przychodów jest kawa. Kooperatywa Koerintji Barokah Bersama, z której pochodzi ta kawa zrzesza 250 osób, żyjących i uprawiających ziemię u stóp góry Kerinci – wulkanu, otoczonego bujną roślinnością czerpiącą korzyści z żyznej gleby wulkanicznej.
Owoce kawowca są zbierane ręcznie, pulpowane bez użycia wody i przenoszone bezpośrednio na podniesione stoły, w tunelach chroniących przed deszczem i nadmiernym promieniowaniem słonecznym. Suszenie trwa około 20 dni, po których usuwa się partchment i następuje ręczne sortowanie
Stopień palenia ziaren |
Jasny |
Pochodzenie |
Sumatra, Kerinci Gunung Tujuh
|
Odmiana: |
Sigarar Utang, Andung Sari |
Wysokość upraw: |
1500 m n.p.m. |
Przeznaczenie: |
Drip (metody alternatywne) |