Zanim przystąpisz do parzenia kawy rzuć okiem na jej datę palenia. Nie polecamy parzyć kaw zbyt świeżych! Nie chcemy generalizować, ale uważamy, że warto dać ziarnu przynajmniej tydzień na "ułożenie się." W kawie po wypale bardzo dużo się dzieje, zawiera sporo dwutlenku węgla, który będzie bardzo buzował podczas parzenia, kawa będzie się mocno pieniła co spowoduje trudności przy parzeniu, a jej smak może okazać się płaski.

Pamiętaj, że pracujemy na innych parametrach sprzętu i wody, stąd kawa zaparzona u nas i u Ciebie może nieco różnić się w smaku i aromacie, a podany przez nas przepis to tylko jedna z możliwości. Jak najbardziej polecamy własne kombinacje (z gramaturą kawy, ilością wody, stopniem zmielenia, czasem parzenia) :)

* im drobniej zmielisz ziarna tym łatwiej woda będzie mogła je rozpuścić - w smaku napar będzie intensywniejszy ;)

A. Jeżeli parzysz Blend Brazylia/Indie w automatycznym ekspresie ciśnieniowym i masz możliwość regulacji grubości mielenia - spróbuj wybrać opcję najdrobniejszego zmielenia.

B. Jeżeli parzysz w ekspresie kolbowym proponujemy użyć 16-18g kawy dla uzysku 30-32g w czasie 26-30s. Temperatura wody - 92-93°C.

C. Jeżeli parzysz w kawiarce Blend Brzylia/Indie proponujemy użyć 24g kawy dosyć drobno zmielonej (grubość przypominająca drobną sól) i 240g wody. 

D. Jeżeli parzysz we French Pressie wypróbuj proporcję 20g kawy na 250g wody, temperatura wody ok. 96°C, czas parzenia około 4 min.

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa

do Paczkomatów
na terenie Polski

Godziny otwarcia

Godziny otwarcia

pn.-pt. 8:00 - 16:00

Zwroty zakupów

Zwroty zakupów

możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny

Less waste

Less waste

pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska