Po zaparzeniu kawy otrzymasz napar, w którym można spodziewać się nut owocowych, szczególnie zbliżonych do mango, marakui, skórki cytryny, brzoskwini i nektarynki.
Kawa ziarnista Ethiopia Chiriku to kawa z segmentu speciality, wypalana przez Mistrza Świata Roasterów 2017, Rubensa Gardelliego, założyciela włoskiej palarnii Gardelli Specialty Coffees. Rubens to prawdziwy pasjonat, który kocha i żyje dla kawy. Jego głównym celem jest nie tylko wypalanie, ale przede wszystkim dostarczanie jego klientom nadzwyczajnej kawy. Był prawdziwym utrapieniem importerów kawy z powodu jego zbyt wysokich oczekiwań co do jakości ziaren. Jak sam mawia: “Szkoda tracić czas na kawę, która jest tylko okej”. Zazwyczaj testował około 50 rodzajów kawy, zanim dokonał wyboru ziarna.
Gardelli dba o jakość swojego produktu na każdym etapie jego przygotowania, od wyboru ziaren po sposób pakowania kawy. Wybierając kawę Gardelli zawsze możesz spodziewać się filiżanki naprawdę wysokiej jakości kawy.
Producent: |
Gardelli Specialty Coffees |
Region: |
Yirgacheffe
|
Punktacja w cuppingu: |
89 / 100 pkt. |
Stopień palenia ziaren: |
Średni |
Odmiana: |
Heirlooms (lokalne odmiany arabiki)
|
Wysokość uprawy: |
1900 - 2150 m n.p.m.
|
Przeznaczenie: |
Drip (metody alternatywne) i espresso
|