Więcej o kawie
Proces fermentacji ziaren Gesha:
Proces suszenia ziaren kawy wydaje się być prosty: zbierz owoce kawowca, wyłóż je na słońcu, aż zmienią swój kolor z czerwonego na brązowy, następnie pozbądź się wysuszonej skórki, aby dostać się do zielonego ziarna.
Jest to metoda odpowiednia dla suchych regionów uprawy, w których słońce i ciepło powodują wysuszenie zielonych ziaren bez naruszania skórki owoców.
Taką kawę często określa się jako naturalną, a to ze względu na prostotę jej obróbki, a także dlatego, że owoc pozostaje nienaruszony.
Sucha obróbka ziaren kawy wymaga niewielkich inwestycji, dlatego też jest najczęściej stosowana przy produkcji kawy, szczególnie na obszarach o odpowiednim klimacie, który umożliwia naturalne suszenie owoców i nasion.
W przypadku wilgotnych i mokrych regionów uprawy kawy metoda ta nie zda egzaminu. Jeśli proces suszenia nie postępuje wystarczająco szybko, w konsekwencji owoce kawowca ulegną zniszczeniu, zgniją lub spleśnieją.
Sucha, naturalna fermentacja kawy sprzyja wydobyciu jej naturalnych, czystych, słodkich nut.
Kawa ziarnista Gesha Village - GVA 6 Auction Microlot to kawa z segmentu speciality, wypalana przez Mistrza Świata Roasterów 2017, Rubensa Gardelliego, założyciela włoskiej palarnii Gardelli Specialty Coffees. Rubens to prawdziwy pasjonat, który kocha i żyje dla kawy. Jego głównym celem jest nie tylko wypalanie, ale przede wszystkim dostarczanie jego klientom nadzwyczajnej kawy. Był prawdziwym utrapieniem importerów kawy z powodu jego zbyt wysokich oczekiwań co do jakości ziaren. Jak sam mawia: “Szkoda tracić czas na kawę, która jest tylko okej”. Zazwyczaj testował około 50 rodzajów kawy, zanim dokonał wyboru ziarna.
Gardelli dba o jakość swojego produktu na każdym etapie jego przygotowania, od wyboru ziaren po sposób pakowania kawy. Wybierając kawę Gardelli zawsze możesz spodziewać się filiżanki naprawdę wysokiej jakości kawy.
Producent: | Gardelli Specialty Coffees |
Rodzaj kawy: | Ziarnista |
Skład: | 100% Arabica |
Pochodzenie: | Etiopia |
Region: | Bench Maji |
Punktacja w cuppingu: | 93.5 / 100 pkt. |
Stopień palenia ziaren: | Średni |
Odmiana: | Gesha 1931 |
Obróbka: | Classic Natural |
Wysokość uprawy: |
1900-2100 m n.p.m. |
Przeznaczenie: |
Drip (metody alternatywne) i espresso |
Darmowa dostawa
do Paczkomatów
na terenie Polski
Godziny otwarcia
pn.-pt. 8:00 - 16:00
Zwroty zakupów
możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny
Less waste
pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska