Ten niezwykły profil smakowy nie wziął się znikąd. Są to ziarna z rodzinnej plantacji położonej w samym środku regionu Aceh na Sumatrze, na północno - zachodnim krańcu tej wyspy. Rodzina uprawia tu kawę od 2006 roku, a od 10 lat Hamdan - ojciec i Hendra - syn, eksperymentują z różnymi metodami obróbki. Mają własną stację gdzie obrabiają ziarna na 10 różnych sposobów. Trzeba wiedzieć, że jest to wciąż bardzo rzadko spotykane podejście kawy w tym regionie. Zdecydowanie dominuje tu obróbka wet-hulled, w uproszczeniu - przyspieszona (głównie ze względu na wilgotny klimat) obróbka myta.
Kawa ziarnista Indonezja Team Pegasing z segmentu speciality, wypalona jest przez warszawską palarnię Good Coffee.
Pochodzenie: |
Indonezja |
Region: |
Pegasing, Aceh
|
Wysokość upraw:
|
1300 - 1500 m n.p.m.
|
Stopień palenia ziaren: |
Jasny |
Odmiana: |
Mieszanka Arabik |
Obróbka: |
Naturalna, macerowana |