Ziarna pochodzą ze stacji obróbki Thimu Factory, która należy do Baragwi Farmers Cooperative Society w regionie Kirinyaga w środkowej Kenii. Ziarna do stacji dostarcza ok. 300 rolników. Ich pola i ogrody, w których rośnie kawa są położone na żyznych zboczach Mount Kenya.
Kawa jest dzielona na tzw. lot'y - są to porcje owoców dostarczone danego dnia do stacji i poddane razem obróbce. Stacja w dniu skupiu przekazuje rolnikom zaliczki, a resztę wypłaca jak kawa zostanie sprzedana. Warto wiedzieć, że najlepsze stacje są w stanie zapłacić rolnikom nawet 85% ceny uzyskanej ze sprzedaży (i to już po potrąceniu kosztów obróbki i pśrednictwa!)
Kawa ziarnista Kenya Thimu z segmentu speciality, wypalona jest przez warszawską palarnię Good Coffee.
Pochodzenie: |
Kenya |
Region: |
Kirinyaga |
Wysokość upraw:
|
1600 - 1800 m n.p.m.
|
Stopień palenia ziaren: |
Jasny |