Malidadi to nazwa wzgórza gdzie zostały zebrane owoce tej kawy. Niewielkie plantacje uprawiają kawowiec na obszarze zaledwie 7 hektarów. Kwitnienie przebiega tutaj od połowy sierpnia do końca września, a pierwsze owoce zapylenia kwiatów zbierane są od marca do czerwca.

Gleba tego regionu to mieszanina gliny i kamieni dlatego po zbiorze kawy na jej powierzchni rozrzuca się suchą trawę, co chroni podłoże przed wysychaniem i chwastami. Wzgórze znajduje się w sąsiedztwie dwóch dużych lasów Ikibira i Nyungwe, które mają znaczący wpływ na warunki pogodowe areału, chroniąc górę przed silnym wiatrem i utrzymując stabilną temperaturę.

Owoce obrabia się w stacji obróbki Mpanga w prowincji Kayanza, północne Burundi, która prowadzona jest przez prawdziwego kawowego weterana z siedemnastoletnim doświadczeniem. Stacja obrabia kawy od około 3400 małych producentów posiadających plantacje w rejonie Kayanza. Doskonałe wyposażenie punktu pozwala na obróbkę 1500 ton kawy w trakcie sezonu mimo to, każdy plantator traktowany jest indywidualnie, a jego zbiory obrabiane osobno i szczegółowo opisane.

Mpanga osiąga świetne wyniki w zawodach Burundi Cup of Exellence, największym sukcesem jest osiągnięcie pierwszego i trzeciego miejsca w roku 2014.

Profil smakowy kaw pochodzących z Kayanza jest zbliżony do profilu ziaren pochodzących z południowej Rwandy. Nie powinno to jednak zaskakiwać z racji bliskiego sąsiedztwa. Kawy z Kayanza posiadają jednak delikatniejszy charakter i prezentują więcej nut białych kwiatów.

 

Producent: KAFAR
Rodzaj kawy: Ziarnista
Skład: 100% Arabika
Pkt: 85
Pochodzenie:  Burundi
Region: Kabuye Zone
Odmiana:

Bourbon

Obróbka: Washed
Przeznaczenie: Drip (metody alternatywne)

 

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa

do Paczkomatów
na terenie Polski

Godziny otwarcia

Godziny otwarcia

pn.-pt. 8:00 - 16:00

Zwroty zakupów

Zwroty zakupów

możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny

Less waste

Less waste

pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska