Więcej o kawie
Malidadi to nazwa wzgórza gdzie zostały zebrane owoce tej kawy. Niewielkie plantacje uprawiają kawowiec na obszarze zaledwie 7 hektarów. Kwitnienie przebiega tutaj od połowy sierpnia do końca września, a pierwsze owoce zapylenia kwiatów zbierane są od marca do czerwca.
Gleba tego regionu to mieszanina gliny i kamieni dlatego po zbiorze kawy na jej powierzchni rozrzuca się suchą trawę, co chroni podłoże przed wysychaniem i chwastami. Wzgórze znajduje się w sąsiedztwie dwóch dużych lasów Ikibira i Nyungwe, które mają znaczący wpływ na warunki pogodowe areału, chroniąc górę przed silnym wiatrem i utrzymując stabilną temperaturę.
Owoce obrabia się w stacji obróbki Mpanga w prowincji Kayanza, północne Burundi, która prowadzona jest przez prawdziwego kawowego weterana z siedemnastoletnim doświadczeniem. Stacja obrabia kawy od około 3400 małych producentów posiadających plantacje w rejonie Kayanza. Doskonałe wyposażenie punktu pozwala na obróbkę 1500 ton kawy w trakcie sezonu mimo to, każdy plantator traktowany jest indywidualnie, a jego zbiory obrabiane osobno i szczegółowo opisane.
Mpanga osiąga świetne wyniki w zawodach Burundi Cup of Exellence, największym sukcesem jest osiągnięcie pierwszego i trzeciego miejsca w roku 2014.
Profil smakowy kaw pochodzących z Kayanza jest zbliżony do profilu ziaren pochodzących z południowej Rwandy. Nie powinno to jednak zaskakiwać z racji bliskiego sąsiedztwa. Kawy z Kayanza posiadają jednak delikatniejszy charakter i prezentują więcej nut białych kwiatów.
Producent: | KAFAR |
Rodzaj kawy: | Ziarnista |
Skład: | 100% Arabika |
Pkt: | 85 |
Pochodzenie: | Burundi |
Region: | Kabuye Zone |
Odmiana: |
Bourbon |
Obróbka: | Washed |
Przeznaczenie: | Drip (metody alternatywne) |

Darmowa dostawa
do Paczkomatów
na terenie Polski

Godziny otwarcia
pn.-pt. 8:00 - 16:00

Zwroty zakupów
możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny

Less waste
pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska