Więcej o kawie
Stacja obróbki Sagera jest zarządzana przez Daye Bensa. Zlokalizowana jest w Bensa, w regionie Sidama. Działająca od 1980r. stacja skupuje owoce pochodzące z niewielkich lokalnych gospodarstw, które często nie przekraczają 0,5-3 hektarów powierzchni. Kawa uprawiana jest tam ekologicznie i nawożona organicznym kompostem, a większość plantacji w sposób naturalny wtopiona jest przydomowe lasy. W tej części Etiopii większość uprawianej kawy to rdzenne szczepy, jednak w ostatnich latach coraz częściej spotyka się odmianę 74158 wyselekcjonowaną w centrum badawczym w Jimma. Pochodzi ona od dzikorosnących krzewów lasu Metu-Bishari w Illuababora, Zachodniej części Etiopii. 74160 zyskuje coraz większą popularność ze względu na swoją odporność na CBD (grzyb atakujący owoce) i duży plon.
Zespół stacji Sagera przeprowadza szczegółową selekcję jakości ziarna wybierając jedynie najbardziej dojrzałe, które przeszły odpowiedni proces wstępnego suszenia.
Ten rok obfitował w dużą różnorodność zbiorów, dlatego zostały one podzielone na 3 grupy.
Ta kawa to Lot nr. 3
Producent: | KAFAR |
Rodzaj kawy: | Ziarnista |
Skład: | 100% Arabika |
Pkt: | 87 |
Pochodzenie: | Etiopia |
Region: | Bensa |
Odmiana: |
Heirloom |
Obróbka: | Washed |
Przeznaczenie: | Drip (metody alternatywne) |
Darmowa dostawa
do Paczkomatów
na terenie Polski
Godziny otwarcia
pn.-pt. 8:00 - 16:00
Zwroty zakupów
możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny
Less waste
pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska