Chirinos to region prowincji San Ignacio, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych części Peru kojarzonych z kawą wysokiej jakości. Dobre skomunikowanie z okolicznymi miastami i sieć nowoczesnych nowopowstałych dróg czyni go idealnym miejscem do handlu. Zdecydowana większość upraw, to kawy średnej klasy, w ostatnich latach obserwuje się jednak znaczny wzrost zainteresowania jakością specialty wśród największych lokalnych kooperatyw. Wiele wiosek w regionie Chirinos ma wręcz ideane warunki do uprawy kawy wysokiej klasy, a producenci wciąż używa pierwotnych odmian Arabiki. Potencjał tego miejsca dla zwiększania jakości produkowanej kawy nie jest jeszcze w pełni wykorzystany, z niewielkimi zmianami i inwestycjami pozwoli producentom uciec z pułapu słabo opłacanej kawy niskiej jakości, który często nie przynosi wystarczających przychodów do pokrycia nawet podstawowych kosztów produkcji.
Pochodzenie: |
Peru |
Region: |
Chirinos |
Przeznaczenie: |
Drip (metody alternatywne) |