Finca La Maravilla znajduje się w wysokich górach Huehuetenango. W 1997 Mauricio i jego ojciec Guillermo kupili mały fragment cudownej krainy, po której można się było przemieszczać tylko pieszo lub konno. Do dziś w gospodarstwie nie ma prądu, ale to nie powstrzymuje Mauricio do ciągłego doskonalenia mokrych i suchych procesów obróbki. Pomimo trudności udało mu się zbudować mokry młyn, zbiorniki fermentacyjne, patio i podwyższone łóżka do suszenia, aby wyprodukować jak najlepszą kawę.
Kawa ziarnista La Maravilla z segmentu speciality, wypalona jest przez polską palarnię La Cava, której główną misją jest dostarczanie klientom zawsze najświeższej, wysokiej jakości kawę.
Pochodzenie: |
Gwatemala, Huehuetenango
|
Odmiana: |
Caturra
|
Wysokość upraw: |
1500 - 1850 m n.p.m.
|
Stopień palenia ziaren: |
Jasny |
Ocena w cuppingu: |
84 / 100 punktów
|
Przeznaczenie: |
Dripper (metody alternatywne) |