Martha i Ana Albir odziedziczyły farmę Las Hortencias w 1991 po rodzicach. Cała uprawa zajmuje 21 hektarów i dzieli się na takie szczepy tak catuai, maracaturra czy marsellesa. Siostry pracują z całych sił nad jakością swoich kaw obróbki natural oraz honey. Dzięki temu, że farma znajduje się niedaleko stacji obrabiającej, Martha i Ana mogą bezpośrednio nadzorować cały delikatny proces suszenia i obróbki. Las Hortencias jest przykładem wzorcowej kawy Ameryki Środkowej: wspaniały balans i bardzo dużo słodyczy z delikatnymi żółtymi owocami.
Kawa ziarnista Nicaragua Las Hortencias z segmentu speciality, wypalona jest przez polską palarnię La Cava, której główną misją jest dostarczanie klientom zawsze najświeższej, wysokiej jakości kawę.
Pochodzenie: |
Nikaragua, Diplito Nueva Segovia
|
Odmiana: |
Maracaturra
|
Wysokość upraw: |
1250 m n.p.m.
|
Stopień palenia ziaren: |
Jasny |
Ocena w cuppingu: |
87 / 100 punktów
|
Przeznaczenie: |
Dripper (metody alternatywne) |