To klasyczna kawa brazylijska, bogata w nuty orzechowe i kakaowe o niskiej kwasowości. Jej naturalna, wysoka słodycz powoduje, że świetnie smakuje w espresso oraz z kawami z dodatkiem mleka.
Kawa z regionu Cerrado Mineiro (północno-zachodniej części stanu Minas Gerais) pochodzi tylko z jednej plantacji należącej do Evandro Sancheza, w Dois Irmaos w gminie Coromandel. Typowe dla tego regionu gorące i deszczowe lato miało bardzo pozytywny wpływ na wzrost roślin i owocowanie. Dobrze utrzymywane plantacje i bardzo bogate ziemie Brazylii dały tej kawie bogactwo karmelowo-orzechowego smaku. Kawa dzięki obróbce suchej nie straciła swojej naturalnej słodyczy i z każdym kubkiem dostarcza nam miłe wrażenia.
Kawa ziarnista Brazil Minas Gerais, z segmentu speciality, wypalona jest przez krakowską palarnię Roastains, która została otworzona w 2017 roku przez prawdziwych entuzjastów kawy.
Odmiana |
Żółty Catuai (IAC-62) |
Wysokość upraw: |
1000 m n.p.m. |
Stacja: |
Armazens Gerais Leste de Minas |
Profil smakowy: |
Karmel, orzechy laskowe, owoce granatu, |