Czy da się stworzyć smaczną i bezpieczną kawę bezkofeinową? Okazuje się, że tak.

Wymaga to bardzo intensywnej kawy o wyjątkowej jakości oraz dobrego laboratorium, które przeprowadzi proces z wykorzystaniem bezpiecznych substancji rozpuszczających kofeinę.

Istnieją cztery główne i znane nam metody usuwania kofeiny z kawy i dzielą się one według użytego rozpuszczalnika lub sorbentu:

  • Metoda dwutlenku węgla, bezpieczna i skuteczna, kawa umieszczana jest w specjalnych kolumnach ekstrakcyjnych z wodą i jest namaczana, następnie wpompowywany jest ciekły, gorący dwutlenek węgla o temperaturze 93*C i ciśnieniu blisko 250 atmosfer. Dwutlenek węgla jest skutecznym, bo selektywnym rozpuszczalnikiem kofeiny, usuwa z ziaren tylko ją,
  • Swiss Water Decaf - wykorzystuje gorącą wodę i filtry z węgla aktywnego (bezpieczna i skuteczna),
  • MC - chlorometan (nie jesteśmy w stanie zapewnić o bezpieczeństwie tej metody),
  • EA - octanu etylu, zwana też Sugar Cane lub Naturalną (nie jesteśmy w stanie zapewnić o bezpieczeństwie tej metody).

Nasza peruwiańska kawa bezkofeinowa to kawa poddana procesowi CO2, bezpieczna i smaczna.

Ziarna surowej kawy po tej obróbce wyglądają inaczej, niż zwykła surowa kawa, są ciemniejsze, silnie niebieskawo-zielone, o niejednorodnym odcieniu. Jej soczysty smak rekompensuje nam wizualne mankamenty. Po wypaleniu ziarna wyglądają bardzo podobnie do normalnej kawy, która nie była poddawana obróbce usuwania kofeiny. 

Kawa, która została poddana obróbce to Arabika odmian caturra i czerwony bourbon z małej, trzy hektarowej plantacji El Laurel należącej do Marciala. Farma leży w dystrykcie San Jose de Lourdes, bardzo blisko granicy z Ekwadorem. Klimat panujący w tych okolicach jest bardzo ostry, cechuje się znacznie niższą temperaturą i większą ilością opadów w stosunku do okolicznych dystryktów. Dodatkowo okolica ta jest odizolowana od lądu przez rzeki, nie ma żadnego mostu. Dlatego Marcial chcąc sprzedać kawę, musi przeprawiać ją na łodziach. Odkąd zdecydował się skupić na produkcji kawy najwyższej jakości, jego sytuacja materialna znacznie się poprawiła, może obecnie inwestować w nowy sprzęt, dzięki któremu kawa, którą produkuje, będzie jeszcze lepszej jakości.

DRIP NA LODZIE

  • W zaparzaczu Hario V60-02 otrzymamy kawę bardzo klarowną i soczystą
    • Doza: 30 gram
    • Mielenie: W Comandante C40: 20 clicków
    • Woda: Kryształ Żywiecki o temperaturze: 92°C + 150g lodu
    • Po przelaniu filtra, do serwera wrzucamy 150g lodu
    • Całkowity czas parzenia: 02:45-02:50
    • Preinfuzja: 00:00→00:30 sekund, 75ml wody
    • Pierwsze zalanie: 00:30→00:45, do 150 ml
    • Drugie zalanie: 00:50→00:55, do 200 ml
    • Trzecie zalanie: 01:10→01:25, do 300 ml
    • Zdejmujemy dripa: 02:45 lub 02:50
    • Serwujemy z dodatkową kostką lodu na szklankę
Kraj: Peru
Region: Nuevo Trujillo, San Jose de Lourdes, Peru
Obróbka: Dekofeinizacja z użyciem dwutlenku węgla
Wysokość upraw: 1700 m n.p.m.
Odmiany: Czerwony Bourbon i Caturra
Stacja obróbki: Europa: CR3-Kaffeeveredelung M. Hermsen GmbH
Zbiór: 2019/2020
Jakość: 86,25 punkty w cuppingu
Przeznaczenie: Metody przelewowe

 

Darmowa dostawa

Darmowa dostawa

do Paczkomatów
na terenie Polski

Godziny otwarcia

Godziny otwarcia

pn.-pt. 8:00 - 16:00

Zwroty zakupów

Zwroty zakupów

możesz zmienić zdanie
w ciągu 14 dni
bez podania przyczyny

Less waste

Less waste

pakujemy w sposób
przyjazny dla środowiska