Ntarambo to wzgórze, na którym znajduje się plantacja 8 hektarów drzewek otoczonych dwoma lasami, które odgrywają ogromną rolę w utrzymaniu mikroklimatu idealnego wiatru i temperatury. Ziarna są obrabiane w wyspecjalizowanej w kawach Specialty stacji myjącej Mpanga, która zdobywa świetne wyniki w Cup of Excellence kawami o niezwykłej złożoności i przejrzystości smaku. Kawy z Burundi, z regionu Kayanza, przypomiają te z sąsiadującej Rwandy, choć są bardziej czyste, subtelne, delikatne i kwiatowe.
Kawa ziarnista Burundi Ntarambo z segmentu speciality, wypalona jest przez polską palarnię La Cava, której główną misją jest dostarczanie klientom zawsze najświeższej, wysokiej jakości kawę.
Pochodzenie: |
Burundi, Kayanza
|
Odmiana: |
Typica, Bourbon
|
Wysokość upraw: |
1800 m n.p.m.
|
Stopień palenia ziaren: |
Jasny |
Ocena w cuppingu: |
85 / 100 punktów
|
Przeznaczenie: |
Dripper (metody alternatywne) |