4.40

Guest Coffee Culture daleko odbiega od wnętrz, do których przyzwyczaiła nas scena kawiarniana.

 

Wizyta w nowym miejscu zawsze wiąże się z emocjami. Pierwszy raz byliśmy w miejscu, którego nie sposób nazwać kawiarnią. Guest Coffee Culture wyłamuje się z tego schematu. Autor tego miejsca Kuba Kalusiński własnymi siłami stworzył jedyną w Poznaniu pracownię kawy. Pracownię, w której najważniejszym punktem jest budowanie kultury kawowej.

Czym jest Guest Coffee Culture?

Otworzyć lokal w pojedynkę to nie lada wyczyn, a zwłaszcza przy budżecie rozpisanym na adaptację innego lokalu. Sztuką kompromisów Kuba otworzył miejsce inne niż te, które do tej pory odwiedziliśmy. W pracowni kawy Guest Coffee Culture punktami skupiającymi uwagę są rozmowa, parzenie kawy i finalny efekt całego procesu podany w zgrabnym naczyniu. Bliskość doświadczania całej sztuki parzenia kawy jest prawdziwie namacalna.

Czym się wyróżnia?

Już od wejścia czuć, że nie jest to miejsce, do którego przychodzi się “bo ładnie, bo kawa dobra”. Do Kuby przychodzi się doświadczać kultury, którą rozwija na rodzimym rynku.

Rozmowa połączona z obserwacją parzenia kawy daje nam zupełnie nowy odbiór tego co się dzieje na barze. Sam bar jest przystosowany stricte pod określone wymagania baristy.

Ułożony w kształt litery “L” w środku zostawia mnóstwo miejsca do pracy. Na części od strony wejścia są wystawione młynki i ekspres. Natomiast na długiej ladzie znajduje się miejsce dla Cleverów. Przejście wzdłuż baru jest na tyle małe, że z bardzo małej odległości możemy obserwować pracę Kuby. Można poczuć się, jakby stało się za barem razem z nim.

 

GUEST COFFEE CULTURE

 

Parzenie naparu odbywa się dosłownie kilka centymetrów od nas. Widać każdy szczegół, a jeśli chcesz zobaczyć więcej, nie ma problemu, by podejść bliżej.

Co proponuje pracownia?

Menu podzielone jest na dwie części. Oferta na wynos, czyli szybkie kawy jak espresso i kawy mleczne. Propozycje do wypicia na miejscu to bardziej rozbudowana wersja z kawami na bazie espresso, oraz kawy z filtra, herbaty i sety. Zaskakującą pozycją jest “do szluga” (do papierosa). Codziennie na liście kaw jest 5 pozycji starannie wyselekcjonowanych przez Kubę.

Z dość szerokiego wyboru ziaren wybraliśmy ROST Ethiopia Jiratamo Natural. Zaparzona w Kalicie uwalniała aromaty ciemnych owoców, połączone z umiarkowaną słodyczą miodu i delikatną kwasowością. Genialny wybór na poranną kawę lub popołudniową z kawałkiem dobrego ciasta.

 

Kuba Kalusiński - GUEST COFFEE CULTURE

Jak trafić do Kuby?

Guest Coffee Culture mieści się blisko ścisłego centrum miasta - Wierzbięcice 10 w Poznaniu. Dzielnica Wilda nie słynie z nadmiaru wolnych miejsc do parkowania, więc jedyną rozsądną opcją jest spacer i komunikacja miejska. Kilkaset metrów dalej jest przystanek tramwajowy.

Guest Coffee Culture to zupełnie coś nowego dla nas. Daleko odbiega od wnętrz, do których przyzwyczaiła nas scena kawiarniana. Kluczem wyjątkowości jest tego miejsca jest koncept i przemyślana forma ułożenia miejsca pracy. 

Sprawdź kawy ROST w naszym sklepie