5,00

Uwielbiam włoskie kawy. Lubię próbować i odkrywać nowe smaki, szczególnie takie, których nie będę mogła spróbować w polskiej kawiarni. Mieszkając we Włoszech miałam okazję spróbowania prawdziwego espresso. Było mocne i aromatyczne. Taka mała kawka stawiała na nogi nawet takiego śpiocha jak ja. Dzisiaj nie o samym espresso chcę Wam opowiedzieć.

Zbliża się lato i z pewnością coraz częściej będziecie szukać w internecie kaw na upalne dni. Caffè in ghiaccio będzie strzałem w 10.

Jak wygląda, co wchodzi w skład i gdzie pija się caffè in ghiaccio?

Caffè – kawa         Ghiaccio – lód

Przenieśmy się na Półwysep Salentyński, to właśnie tam kawa ta cieszy się największą popularnością. Idealnie gasi pragnienie i pobudza. Lata w południowej części Włoch potrafią być bardzo upalne.

Przygotowanie Caffè in ghiaccio nie wymaga od nas bycia baristami pierwszej klasy. Musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Lód, który dodajemy do kawy musi być wyjęty prosto z zamrażalnika, by jej nie rozcięczyć.

ghiaccio

Do przygotowania Caffè in ghiaccio potrzebować będziemy:

- filiżankę espresso

- kostki lodu

- mleko migdałowe

- niska przezroczysta szklaneczka

Espresso wlewamy do szklaneczki, dorzucamy mocno zmrożony lód oraz 2-3 łyżki mleka migdałowego. Mieszamy łyżeczką i gotowe.

Wszystkim odwiedzającym Lecce polecam spróbowanie Caffè in ghiaccio w Caffè Alvino.


5,00