100 ciekawostek o kawie, które musicie znać!

Kawa to dla wielu z nas obowiązkowy punkt dnia. Pobudza w poniedziałki,
nieziemsko pachnie i towarzyszy długim rozmowom z najbliższymi. Jeśli tak
jak my, nie wyobrażacie sobie poranka bez kawy i uważacie, że naprawdę
nic nie smakuje lepiej niż filiżanka gorącej kawy, mamy dla Was coś specjalnego!
Poniżej znajdziecie jeszcze 100 powodów, aby pokochać smak i aromat kawy
jeszcze bardziej. Niezależnie od tego, czy lubicie małą czarną, pijecie
aromatyczną lekko czekoladową moccę, czy wolicie mleczną latte -
są to ciekawostki, które prawdziwym kawoszom po prostu wypada znać!

świeżo palone kawy na kawa.pl
  1. Pierwszy ekspres do kawy pierwszy ekspres do kawy Pierwszy ekspres do kawy został skonstruowany we Włoszech w 1906 roku, a tym, który go zbudował i opatentował był Luigi Bezzera. Włoski wynalazca przez kilka lat udoskonalał swój wynalazek, aż w roku 1906 oficjalnie zaprezentował go na Międzynarodowych Targach w Mediolanie.
  2. Drugi towar handlowy świata Kawa jest drugim, po ropie naftowej, towarem handlowym świata.Wartość handlu kawą szacuje się na 100 mld dolarów. Przeczytaj więcej o rynku kawy tutaj!
  3. Trzy najpopularniejsze gatunki kawy to: Arabica (ok. 60 %), Robusta (ok. 36 %) i Excelsa (ok.1 %) - łącznie stanowią one 97 % rynku upraw kawy.
  4. Największy dostawca kawy worki z kawą Największym dostawcą ziarna kawowego na świecie jest zdecydowanie Brazylia, z roczną wielkością produkcji wynoszącej ok. 2,8 mln ton, która w tej dekadzie została prawie podwojona. 
  5. Nazwa kawy

    Kawa swoją nazwę wzięła od starego arabskiego słowa „gahwah” lub tureckiego „kahweh”, co znaczy „usuwający zmęczenie”, czy też  „siła podnosząca”.
  6. Kawa ma wpływ na długość życia

    kawa a długość życia Wpływ kawy na długość życia została zobrazowana na powyższym wykresie.Z badań wynika, że u ludzi pijących kawę zmniejsza się ryzyko chorób takich jak: Parkinson, cukrzyca typu II, choroby serca, natomiast regularne picie kawy zmniejsza u mężczyzn ryzyko zachorowania na agresywną formę raka prostaty. Dodatkowo kawa zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników, działa też pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyspiesza przemianę materii. Dowiedz się więcej i koniecznie przeczytaj ten artykuł!
  7. Peugeot produkował… młynki do kawy

    Z kawą związane były największe koncerny motoryzacyjne. Przez ponad 100 lat oprócz samochodów, młynki do kawy produkował potentat motoryzacyjny Peugeot.
  8. Najdroższa kawa na świecie to kawa z odchodów łaskuna

    Kopi Luwak to najdroższy gatunek kawy na świecie. Kosztuje około tysiąca euro, a ziarna wydobywane są z odchodów zwierzęcia o nazwie łaskun. Roczne zbiory tej kawy wynoszą zaledwie około 300-400 kg. Więcej informacji o najdroższej kawie świata znajdziesz tutaj.

  9. Konsumpcja kawy w Polsce:

    wzrosła aż o 80% w przeciągu ostatnich 10 lat.


świeżo palone kawy na kawa.pl

3 narody zużywają ponad połowę kawy na świecie:

  1. Amerykanie, Francuzi i Niemcy zużywają łacznie 65% całkowitej konsumpcji kawy na świecie.
  2. Arabika, a Robusta

    Arabika zawiera o połowę mniej kofeiny niż Robusta. Drzewko Arabiki dorasta do około 5 metrów, a Robusty do 10 metrów wysokości.
  3. Ilość kofeiny w espresso

    Filiżanka espresso zawiera około 50-55 mg kofeiny, a szklanka czarnej herbaty „z torebki” i puszka coli po 45 mg.

  4. Czarne złoto

    Po ropie naftowej kawa jest drugim towarem świata. Wartość handlu nią szacuje się na 100 miliardów dolarów.
  5. Kawa rozgrzewa chłodną Północ

    Najwięcej kawy na świecie piją Finowie - aż 13 kilogramów wypada rocznie na głowę jednego Fina. U Polaków jest to zaledwie 3,4 kilograma. Przeczytajcie tutaj o kawie na północy!
  6. Europa pije kawę

    160 litrów kawy wypada rocznie na głowę typowego Europejczyka. Jest to około 4 filiżanek dziennie.
  7. Król Anglii przestraszył się kawiarni

    Panujący w XVII wieku Karol II uznał, że kawiarnie są zbyt popularne i nakazał ich zamknięcie. Anglicy sprzeciwiali się jednak tak bardzo, że po zaledwie jedenastu dniach kawiarnie otworzyły się ponownie. Nie pozostało to obojętnym dla prestiżu osoby króla.

  8. Japonia zdradza herbatę dla kawy?

    Kraj Kwitnącej Wiśni to jeden z największych importerów kawy. W samym Tokio mamy do wyboru 10 000 kawiarni. Do tego dochodzą liczne stojące na ulicach i w biurach automaty.
  9. Mnisia kawa

    Nazwa “cappuccino” pochodzi od zakonu kapucynów - wygląda bowiem jak kaptur ich brązowego habitu. Austriacki odpowiednik cappuccino to właśnie “kapucyn”.
  10. Rajstopy z kawą?

    Istnieje plotka, że jeden z wielkich koncernów produkujących bieliznę sprzedaje także rajstopy z ekstraktem kawy. Zawarta w nich kofeina ma wyszczuplać nogi i walczyć z cellulitem.
Ekspres do kawy automatyczny Jura - J8 Piano Black
  1. Ilość kofeiny w kawie jest zależna od jej gatunku:

    Najwięcej kofeiny znajduje się w kawie pochodzącej z Hawajów - jest to 180 miligramów na 175-mililitrową filiżankę. Nieco mniej, bo 177 miligramów będzie w kawie z Gwatemali i Salwadoru. 160 miligramów to kawa  Kostaryki i Peru, 140 - w kawie Brazylia Santos oraz w kawie z Etiopii.
  2. Zawartość kofeiny w popularnych produktach spożywczych:

    Szklanka kawy zalanej wrzątkiem - 80-120 mg kofeiny,Filiżanka kawy rozpuszczalnej - 70-95 mg kofeiny,Kawa filtrowana z ekspresu: średnia filiżanka 200 ml - 70 mg kofeinyEspresso: mała filiżanka 35 ml - 50-57 mg kofeinyCappuccino z automatu: kubek 250 ml - 50 mg kofeinyKawa tzw. bezkofeinowa: 200 ml - 3 mg kofeinyNiepełna szklanka czarnej, importowanej herbaty - 65 mg kofeiny,Puszka Mountain Dew - 55 mg kofeiny,Filiżanka kawy mrożonej - 50-70 mg kofeiny,Szklanka typowej herbaty w torebkach - 46 mg kofeiny,Puszka Coca Coli - 45 mg kofeiny,Szklanka zielonej herbaty - 31 mg kofeiny.
  3. Wartość kaloryczna kawy w kilokaloriach:

    Małe espresso to około 5 kcal. Czarna kawa parzona w szklance zawiera 7 kcal.Kawa z mlekiem to około 20 kcal. Americano z odtłuszczonym mlekiem to w przybliżeniu 10 kcal, Cappuccino posypane wiórkami czekolady to nawet 140 kcal. Kawa mrożona, przygotowana z kawy rozpuszczalnej z mlekiem i kostkami lodu to około 200 kcal. Macchiato,su, z dodatkiem mleka lub śmietanki i syropu smakowego o wybranym Mocna kawa parzona w ekspresie, z dużą ilością ciepłego mleka zawiera 210 kcal, Mocna kawa z ekspresu z dodatkiem czekolady i śmietanki to prawie 400 kcal.Warto dodać, że każda łyżeczka cukru to dodatkowe 40 kcal.
  4. Legendy o odkryciu kawy

    Według etiopskiej legendy pewien pastuch Kaldi obserwując swoje kozy zauważył, że kozy zjadają liście i owoce rosnących tam drzewek kawowych, a potem są bardziej ożywione i nie śpią w nocy. Postanowił zbadać tę zagadkę i sam spróbował tych małych czerwonych jagód. Po ich spożyciu czuł się pobudzony i pełen energii. Podzielił się swoim odkryciem z pewnym mnichem, który zaciekawiony działaniem owych owoców, zabrał ich trochę do klasztoru i tam eksperymentował z przyrządzaniem ich na różne sposoby. W efekcie tych prób powstał nowy napój. Stał się popularny wśród zakonników gdy okazało się, że umożliwia mnichom długie nocne czuwanie na modlitwach.Oprócz legendy z etiopskimi kozami, jest znana również inna wersja, która mówi o przypadkowym odkryciu sposobu prażenia kawy. Ziarenka kawy miały przypadkowo wpaść do obozowego ogniska, a powstały w ten sposób aromat miał skusić pastuchów do skosztowania owoców.Kolejna legenda mówi zaś o boskiej ingerencji w powstawaniu kawy. Podobno kiedy archanioł Gabriel szedł na pomoc Mahometowi zmorzonemu przez sen, podarował mu kawę. Po jej wypiciu Mahomet poczuł się na tyle pobudzony, że był w stanie pokonać czterdziestu mężczyzn i uszczęśliwić czterdzieści kobiet.

świeżo palone kawy na kawa.pl

  1. Legendy o kawie a historia

    Choć kawa została odkryta w Etiopii około roku 850, popularnym napojem stała się dopiero w 1100 roku. Przyczyniło się do tego portowe miasto w Jemenie - Mokha. To stamtąd ziarna kawy mokka, o wyraźnym czekoladowym smaku, eksportowano drogą morską do Indii, na Jawę i od 1515 roku także do Europy. Już 160 lat później w samej tylko Anglii istniało więcej niż 3000 kawiarni. Poznaj historię kawy klikając tutaj!
  2. Buty zniszczone przez sól?

    Użyj kawy! Wystudzona pomaga pozbyć się śladów po soli na skórzanych brązowych butach.
  3. 10 minut do kawowego kopa

    Gdy przełkniemy pierwszy łyk kawy, kofeina potrzebuje zaledwie 10 minut, aby „dać nam kopa”. Po upływie nieco więcej niż 10 minut, stężenie kofeiny w naszej krwi osiąga połowę maksymalnego stężenia, co już wystarcza, żeby odczuć jej wpływ na nasz organizm. Najwyższy poziom jest po 45 minutach. To wtedy jesteśmy najbardziej pobudzeni. Zależnie od tego, w jakim tempie nasze ciało będzie w stanie zwalczyć narkotyk, możemy czuć efekt działania kofeiny od 3 do nawet 5 godzin!
  4. Pierwsza kawiarnia we Wiedniu otwarta przez Polaka

    Pierwszą w Wiedniu kawiarnię o nazwie „Hof zur Blauen Flasche”, co oznacza “Pod błękitną butelką” otworzył Franciszek Jerzy Kulczycki, zasłużony podczas odsieczy wiedeńskiej.
  5. Kawa ułatwia oddychanie

    kubek kawy Kawa wpływa pozytywnie na nasze oskrzela, zwiększając ich światło i ułatwiając oddychanie. Polecana jest przy napadach duszności oraz przy astmie oskrzelowej.
  6. Kawa a wysiłek fizyczny

    Wypicie kawy przed wysiłkiem fizycznym zmniejsza ból mięśni nawet do 50%. A wszystko dzięki zawartej w niej kofeinie. Tutaj polecamy też artykuł: Kawa a sport - dlaczego kawa przed treningiem to dobre rozwiązanie
  7. Kawa wspomaga odchudzanie

    Oczywiście spożywana w niewielkich ilościach i z małą ilością mleka o niskiej zawartości tłuszczu. Zawarta w kawie kofeina przyśpiesza przemianę materii i poprawia trawienie! Więcej przeczytacie w artykule: Odchudzające właściwości kawy
  8. Kawa ma działanie przeciwalergiczne

    Kawa zmniejsza wydzielanie histaminy przez organizm. Kofeina zawarta w kawie zapobiega atakom alergii oraz zmniejsza ich skutki, gdy się pojawią.
  9. Kawa wpływa na pamięć

    filiżanka espresso Picie kawy dobrze wpływa na pamięć krótkotrwałą i zdolności poznawcze. Badanie, w którym uczestniczyły 80-letnie kobiety wykazało, że te, które piły kawę przez większość życia osiągały lepsze wyniki w testach zdolności poznawczych.
  10. Kawa ma dobry wpływ na zęby

    Skutecznie ogranicza rozwój próchnicy. Więcej faktów o kawie i zębach tutaj.
  11. Najwięksi producenci kawy na świecie to:

    Brazylia, Wietnam, Kolumbia, Indonezja i Etiopia:
    Kraj 2000r. 2002r. 2007r. 2008r.
    Brazylia 1920 2909 2249 2791
    Wietnam 887 693 961 1056
    Kolumbia 632 703 697 689
    Indonezja 403 340 676 683
    Etiopia 166 222 326 273
    Meksyk 308 240 268 266
    Indie 291 275 288 262
    Gwatemala 282 256 252 255
    Peru bd 174 226 226
    Honduras bd bd 217 218
    Uganda 175 192 168 bd
    Dane w (w tys. ton), źródło: ,,Świat w liczbach” (edycje 2003, 2005), FAO, International Coffee Organization.
  12. Najwięksi konsumenci kawy na świecie to:

    Amerykanie, Brazylijczycy i Niemcy. 
    Kraj 1996r. 2000r. 2009r.
    Stany Zjednoczone 1108 1129 1286
    Brazylia 660 780 1103
    Niemcy 617 595 539
    Japonia 385 412 423
    Francja 338 324 333
    Włochy 291 314 350
    Hiszpania 188 178 201
    Holandia 147 109 79
    Wielka Brytania 142 149 193
    Indonezja 108 bd 199
    Etiopia bd 100 109
    Dane w tys. ton.
  13. Mondelez International Inc. Liderem rynku kawowego w Polsce

    to właśnie ta firma była Liderem rynku kawowego pod względem wartości sprzedaży w 2014 roku w Polsce (żródło: Euromonitor Int.). Jest to właściciel takich marek, jak: Jacobs, Maxwell House, Carte Noire oraz Tassimo (system gorących napojów).Kolejne miejsca w rankingu zajmują firmy:2. Nestle SA (marki Nescafe, Nestle Ricore, Nescafe Dolce Gusto i Nespresso)3. Tchibo 4. DE Master Blenders 1753 NV (marki Douwe Egberts, Cafe Prima)5. Strauss Group Ltd (Pedro's, MK Cafe, Sahara, Fort)Euromonitor nie podaje szczegółowo udziałów rynkowych tych marek i firm - jedynie pozycję na tle konkurencji w 2014 roku.
  14. Wartość polskiego rynku kawy

    Z danych Euromonitor Int. wynika, że w 2015 roku cały rynek kawy osiągmął wartość ponad 5,35 mld zł, w tym największy jest segment kawy rozpuszczalnej o wartości  2,72 mld zł. Drugą dużą kategorią jest kawa mielona - 2,4 mld zł. Kolejne dwa miejsca w zestawieniu to: kawa ziarnista (151,8 mln zł) oraz kapsułki kawowe (85,3 mln zł).
  15. Nowojorczycy - prawdziwi kawoholicy

    Nowy Jork to miasto, które nigdy nie śpi.Trudno się dziwić - Nowojorczycy piją prawie siedem razy więcej kawy niż mieszkańcy innych miast USA.

świeżo palone kawy w kawa.pl
  1. Śmiertelna dawka kawy

    filiżanki Krytyczny poziom kofeiny w organizmie osiągniemy po wypiciu 100 filiżanek kawy.
  2. Brak kawy to powód do rozwodu!

    W starożytnej Arabii był tylko jeden powód, dla którego żona mogła rozwieść się z mężem: kiedy jej mąż nie zapewnił jej odpowiedniej ilości kawy.
  3. Czy kawa jest owocem?

    owoce kawowca na drzewie Choć mówimy ziarno kawy, tak naprawdę są to jagody. Więc kawa to pyszny owoc! Pamiętajcie, że zaleca się minimum 5 porcji warzyw i owoców dziennie! ;)
  4. Słyszeliście o kantacie... kawowej?

    Jan Sebastian Bach skomponował całą kantatę poświęconą kawowemu nałogowi. Kantata opowiada o kobiecie uzależnionej od kawy.Tutaj możecie jej posłuchać: https://www.youtube.com/watch?v=YC5KpmK6oOs
  5. Perfekcjonista Ludwig van Beethoven

    Podobno przed każdym parzeniem kawy odliczał dokładnie 60 ziarenek kawy na filiżankę.

  6. Skąd się wzięła kawa po irlandzku?

    Ta kawa z alkoholem była serwowana Amerykanom, aby pomóc im się rozgrzać w trakcie lotu, kiedy wracali z  Irlandii.
  7. Najpopularniejszy napój do śniadania

    Ze wszystkich napojów serwowanych w trakcie śniadania kawa stanowi aż 65%. Tutaj polecamy artykuł: 4 pomysły na to jak pić kawę na śniadanie
  8. Kawa popularniejsza niż coca-cola

    Coca-Cola jest uznawana jako produkt sprzedawany najczęściej na świecie. Ale w trakcie, gdy sprzedawanych jest 1,6 miliona puszek coca-coli, kawa osiąga wynik 1,7 miliona!
  9. Światowa konsumpcja kawy

    Świat pochłania prawie 400 miliardów filiżanek kawy rocznie, z czego aż 400 milionów dziennie w samych Stanach Zjednoczonych. Amerykanie to konsumenci prawie 20% światowych zasobów kawy, a przeciętny dorosły Amerykanin pije około 400 filiżanek kawy rocznie!
  10. Mnóstwo opcji doprawiania kawy

    przyprawy Na całym świecie kawę podaje się a bardzo różny sposób. Na przykład mieszkańcy Etiopii dodają szczyptę soli. Egipcjanie piją prostą, mocną kawę, którą słodzą zazwyczaj na ślubach. Marokańczycy lubią dodawać do swojej kawy ziarnka pieprzu. Na Bliskim Wschodzie używa się przypraw takich jak kardamon. Włosi piją espresso z cukrem.  Belgowie słyną z czekolady i ją też często dodają do kawy. Kawę z czekoladą piją również Szwajcarzy i Niemcy. Austriacy lubią bitą śmietanę. Meksykańczycy używają często cynamonu.
  11. Bulletproof coffee odchudza

    Choć połączenie kawy z masłem może wydawać się niezwykle kalorycznym napojem, wbrew pozorom taka kawa może mieć właściwości odchudzające, jeżeli zastąpi nam śniadanie. Za otyłość i nadwagę w największej mierze odpowiada nadmiar węglowodanów (czyli np. pieczywa, makaronu i cukru). Najlepsze jest masło klarowane (ale nie solone), lub olej kokosowy. Więcej o bulletproof coffee przeczytasz tu.
  12. Długowieczne ziarno kawy

    ziarna kawy w workach Zielone ziarna kawy mogą być przechowywane nawet przez 10 lat.
  13. Kawa jako cudowny lek

    Kawa była początkowo traktowana jako napój o właściwościach leczniczych, szczególnie w Jemenie i Arabii. Pito ją tylko po zaleceniu lekarza, chociaż niektórzy lekarze traktowali ją jak truciznę dla mózgu - wypicie kawy miało pobudzać człowieka do doświadczania religijnych wizji.
  14. Hawaje i Puerto Rico:

    To jedyne miejsca na kontynencie Ameryki Północnej, gdzie uprawia się kawę.
  15. Zakaz spożywania kawy

    zakaz kawy Gdy pewien gubernator Mekki, Kair Bey, zakazał spożywania kawy w 1511 roku, sułtan skazał go na śmierć. Egzekucję dokonano w miejscu, gdzie kawa była uznawana za „błogosławioną”.
  16. Papież lubiący kawę

    Kawa została przetransportowana z Arabii do Europy przez Wenecję w 1600 roku. Niektórzy mnisi apelowali do papieża Klemensa VIII o zdelegalizowanie „muzułmańskiego” napoju. Papież stwierdził jednak, że napój jest tak dobry, iż grzechem byłoby pozwolenie na picie go tylko poganom.
  17. Kawa tylko dla mężczyzn

    Pierwsza kawiarnia w Anglii została otwarta w 1652 roku. Kobiety mogły do niej wejść tylko w celach usługiwania mężczyznom.
  18. Wynalezienie kawy rozpuszczalnej

    kawa rozpuszczalna W 1906 roku Belg George Washington wynalazł kawę rozpuszczalną gdy przebywał w Gwatemali.
  19. Legenda o siedmiu ziarnach kawy

    Kolejna legenda głosi, że Arabowie odkryli kawę i byli o nią strasznie zazdrośni. Chcieli zachować to odkrycie w tajemnicy, odmawiając prawa do wywożenia ziaren kawy poza granice swojego kraju. Jednak pewien muzułmański pielgrzym, Baba Budan, przemycił siedem nasion z Arabii i zasadził je w Indiach. Według tej legendy cała kawa świata pochodzi właśnie z tych skradzionych siedmiu ziaren.
  20. Pierwsi handlarze kawą

    Holendrzy byli pierwszymi Europejczykami, którzy handlowali kawą. Importowali oni rośliny z Wybrzeża Malabar do Indii - do swoich kolonii. Obszar ten następnie nazywano Holenderskimi Indiami Wschodnimi, obecnie to tereny Indonezji.
  21. Ile kawy z jednego drzewka kawowego? owoce kawowca na drzewie Jedno drzewko kawowe rośnie od 3 do 4 lat. Gdy dojrzeje, dostarcza od 450 do 900 gram ziaren kawy na sezon.
  22. Która kawa ma więcej kofeiny?

    Jasno palona kawa ma więcej kofeiny niż ciemna. Im dłużej palimy kawę, tym większe ilości pobudzających substancji są z nich usuwane. Największą dawkę kofeiny znajdziemy w zielonej kawie, ponieważ nie jest ona palona.
  23. Kawa wyłącznie po obiedzie

    Z początku w Stanach Zjednoczonych kawa była pijana jedynie po obiedzie.
  24. Ile liczy 100gram kawy?

    W 100 gramach kawy znajdziemy około 60-65 ziarenek.
  25. Specjaliści od kawy po turecku:

    kawa po turecku mają swoją nazwę - kahveci.
  26. Kawa po raz pierwszy w Austrii:

    pojawiła się podobno w trakcie oblężenia Wiednia przez Turków w 1683 roku.
  27. Substytuty kawy w czasie wojny

    W trakcie wojny secesyjnej żołnierze z tęsknoty za kawą parzyli ziarna kukurydzy i słodkie ziemniaki.
  28. Pierwsza reklama kawy:

    kawa plakat To ulotka z 1651 roku, która znajduje się obecnie w British Museum.
  29. Konfiskata filiżanek do kawy

    W niektórych krajach nordyckich zabroniono picia kawy, argumentując to złym wpływem kawy na ekonomię, płodność i efektywność pracy. Szwecja w XVIII wieku nałożyła wysokie podatki, powodując powstanie czarnego rynku. W odpowiedzi na brak płatności, zaczęto konfiskować “sprzęt”, czyli filiżanki i talerzyki.
  30. Fika! Przerwa na kawę!

    kawa i ciastko To słowo jest jednym z najbardziej typowych szwedzkich wyrażeń i oznacza przerwę na kawę i ciastko. Chodzi jednak o coś więcej, niż tylko dawka cukru i kofeiny - to swego rodzaju rytuał, moment żeby zwolnić i celebrować chwilkę ze znajomymi.
  31. Wartości odżywcze w kawie

    Kawa palona zawiera 35-40% węglowodanów oraz 8% związków białkowych. Posiada również niewielkie ilości aminokwasów, które wpływają na smak i aromat kawy. Kawa palona zawiera również 10-17% tłuszczu.
  32. XVIII-wieczny eksperyment

    Szwedzki król Gustaw III był tak przekonany o szkodliwości picia kawy, że postanowił przeprowadzić pewien eksperyment. Dwóch bliźniaków jednojajowych zostało oskarżonych o morderstwo i skazanych na śmierć. Król złagodził ich wyroki do dożywotniego więzienia, pod warunkiem, że jeden będzie pił dużą porcję kawy trzy razy dziennie, a drugi taką samą porcję herbaty. Bliźniak pijący herbatę zmarł pierwszy, w wieku 83 lat, co było wspaniałym wynikiem jak na tamte czasy. W ten sposób, zdaniem ówczesnych naukowców, dowiedziono, że kawa jest jednak mniej szkodliwym napojem. Tymczasem król został zamordowany na długo przed zakończeniem eksperymentu w czasie balu maskowego w 1792 roku w wieku 45 lat i stał się bohaterem opery Verdiego.
  33. Lepsza filiżanka kawy, czy puszka energetyka?

    Kawa zawiera więcej kofeiny niż energetyki.
  34. Z zegarkiem w ręku

    kawa i budzik Kawa daje największy efekt, kiedy pijemy ją między 9.30 a 11.30 przed południem.Dlaczego? Kliknij tu aby się dowiedzieć!
  35. Ponad połowa USA!

    54% Amerykanów pije kawę codziennie.
  36. Magia tkwi w aromacie

    Kawa nie smakuje tak, jak pachnie, ponieważ ślina rozcieńcza połowę smaku.
  37. Zdrowie jest najważniejsze

    Starbucks wydaje więcej pieniędzy na ubezpieczenia zdrowotne dla swoich pracowników niż na ziarna kawy.
  38. Skąd wzięła się nazwa Americano?

    espresso parzenie Americano - espresso z dodatkiem gorącej wody - zostało wynalezione przez amerykańskich żołnierzy w czasie II wojny światowej. Uznali oni europejskie espresso za zbyt mocne, więc poprosili o dodanie gorącej wody.
  39. Czy kawę można jeść?

    Pierwsi ludzie, o których wiemy, że konsumowali kawę, pochodzili z Afryki. Zamiast robić napój, dodawali do ziaren tłuszczu i jedli je.
  40. Kawa sprzyja szczęśliwej starości

    mężczyzna czyta gazetę W badaniach z 2009 roku odkryto, że ludzie, którzy piją trzy do pięciu filiżanek kawy dziennie zmniejszają ryzyko rozwoju demencji lub choroby Alzheimera kiedy się zestarzeją.
  41. Do kawy rozpuszczalnej dodaje się sztuczny aromat

    Uderzenie kawowego aromatu, które czujesz po otwarciu słoika kawy rozpuszczalnej, jest niestety sztuczne. Jest on dodany przed zamknięciem słoika i nie ma nic wspólnego z faktyczną zawartością.
  42. Natura stworzyła kawę dla… pszczół

    Naukowcy uważają, że kofeina wyewoluowała w kawie, ponieważ wpływa na mózgi pszczół. Miałaby poprawiać ich pamięć, sprawiając, że łatwiej zapamiętają, gdzie znajduje się drzewko kawowe.
  43. Kawa pomaga wątrobie

    Okazuje się, że picie kawy redukuje ryzyko rozwoju spowodowanych alkoholem chorób wątroby. Mimo to, nie polecamy nadmiernego spożywania ani jednego, ani drugiego.
  44. Porcja espresso zawiera mniej kofeiny od porcji zwykłej kawy

    espresso i cafe latte Z powodu tego, że serwuje się je w filiżankach mniejszych rozmiarów, espresso zawiera mniej kofeiny niż standardowa filiżanka zwykłej kawy.
  45. Kawa wywołuje falę przestępstw w Kenii

    W Kenii, gdzie kilogram suszonych ziaren kawy może mieć wartość tygodniowej pensji, uzbrojone gangi robią wypady rabunkowe na pola kawowe kradnąc plony. Problem na wsiach jest na tyle poważny, że został powołany specjalny oddział policji aby zwalczać gangi kawowe.
  46. Kawa źródłem energii nie tylko dla ludzi

    Naukowcy w Anglii zbudowali samochód napędzany ziarnami kawy i niektórzy przewidują teraz, że kawa mogłaby kiedyś zastąpić paliwa kopalne jako źródło energii dla świata.
  47. Pająki na kofeinie

    pajęcze sieci substancje i kofeina W czasie eksperymentu pająki, którym podano kofeinę, radziły sobie gorzej niż pająki na LSD.Źródło: http://boredomtherapy.com/coffee-facts/
  48. Kawa za darmo?

    Czasami w kawiarni dostępna jest kawa za darmo. Chodzi o “Caffè sospeso”, zawieszoną kawę, na którą moda pojawiła się jakiś czas temu również w Polsce. Nazwa pochodzi od włoskiej tradycji “płacenia do przodu”. Płacisz za kawę dla kogoś, kogo nie stać, lub jako prezent dla kolejnego klienta, w nadziei, że zrobi on to samo, tworząc łańcuszek.
  49. Kawa lepsza niż herbata

    Herbata wypita w trakcie posiłku zmniejsza wchłanianie żelaza aż o 60%, kawa zaś tylko o 40%.
  50. Jak właściwie wygląda kofeina?

    kofeina pod mikroskopem Ten kolorowy, kanciasty obiekt, to kofeina pod mikroskopem elektronowym.Źródło: http://boredomtherapy.com/coffee-facts/
  51. Kawa i alkohol - niebezpieczne połączenie

    Kofeina zawarta w kawie potrafi neutralizować działanie alkoholu. Dzięki temu po wypiciu nieco większej ilości wysokoprocentowych napojów, a później zneutralizowaniu efektu kawą, zatracamy poczucie tego ile tak naprawdę wypiliśmy. Jest to o tyle niebezpieczne, że niedoszacowując ilości wypitego alkoholu może się zdarzyć, że wypijemy więcej (bo nie czuć aż tak jego działania) i w ten sposób łatwo może dojść do zatrucia alkoholowego. Warto więc na to uważać i po 'otrzeźwieniu' się kawą nie przyjmować większej ilości alkoholu. 
  52. Pas kawowy

    pas kawowy Cała wyhodowana na planecie kawa pochodzi z obszaru nazywanego “pasem kawowym” (“The Coffee Belt”). Pas kawowy składa się ze wszystkich regionów, które mają warunki odpowiednie dla drzewek kawowych. Jako że rośliny wymagają dużo słońca i ciepła, można powiedzieć, że pas kawowy to również zbiór dobrych miejsc na wakacje! 
  53. Więcej niż 60 gatunków roślin zawiera kofeinę

    Więcej niż 60 gatunków roślin zawiera kofeinę. To nie tylko kawa: liście herbaty, orzechy koli, ziarna kakaowca, wszystkie zawierają kofeinę. Jest to stymulant znajdujący się naturalnie w liściach, nasionach i owocach bardzo wielu roślin. Może być także stworzony sztucznie i dodany do produktów.
  54. Dotkliwy brak kawy

    W czasie II wojny światowej w Niemczech tak bardzo brakowało kawy, że ‘bomby kawowe’ były zrzucane z samolotów aby zwrócić ludzi przeciwko rządowi.
  55. Kamerki internetowe zawdzięczamy kawie

    Pierwsza kamera internetowa została wynaleziona przez grupę naukowców z Cambridge. Kamera została skierowana na ekspres do kawy, aby naukowcy i studenci z różnych części budynku mogli sprawdzić, czy kawa już się zaparzyła.
  56. Czterdzieści dwa ziarna

    filiżanka kawy i kawowe ziarna Potrzeba około czterdziestu dwóch ziaren kawy, aby zrobić standardową porcję espresso.
  57. Kawa bezkofeinowa nie jest wcale bezkofeinowa

    Jeśli myślisz, że zamieniając kawę zwykłą na bezkofeinową nie przyjmujesz tego stymulantu - mylisz się. Według obejmującego dziewięć bezkofeinowych kaw raportu Journal of Analytical Toxicology tylko jedna z nich rzeczywiście nie zawierała kofeiny. W pozostałych dawki sięgały od 8.6mg do 13.9mg. (Filiżanka zwykłej kawy zawiera między 95 a 200mg, puszka coli - między 30 a 35mg.) Jeśli ktoś pije od pięciu do dziesięciu filiżanek kawy bezkofeinowej, dawka kofeiny, którą przyjmuje, może łatwo sięgnąć poziomu obecnego w filiżance albo dwóch zwykłej kawy. Może to stanowić problem dla ludzi, którzy powinni zredukować spożycie kofeiny, jak cierpiący na choroby nerek lub zaburzenia lękowe. Kliknuj tutaj i dowiedz się wszystkiego o kawie bezkofeinowej.
  58. Kawa ze śmietanką będzie dłużej ciepła

    Kawa ze śmietanką stygnie około 20% wolniej niż zwykła czarna kawa.
  59. Dodanie mleka osłabia działanie kofeiny

    Nasze ciało przyjmuje kofeinę dużo wolniej, jeśli dodamy do swojej kawy mleka. Mleko osłabia działanie stymulantu.

świeżo palone kawy w kawa.pl