Caffè in ghiaccio - kawowa perełka włoskiego miasta Lecce
Uwielbiam włoskie kawy. Lubię próbować i odkrywać nowe smaki, szczególnie takie, których nie będę mogła spróbować w polskiej kawiarni. Mieszkając we Włoszech miałam okazję spróbowania prawdziwego espresso. Było mocne i aromatyczne. Taka mała kawka stawiała na nogi nawet takiego śpiocha jak ja. Dzisiaj nie o samym espresso chcę Wam opowiedzieć.
Zbliża się lato i z pewnością coraz częściej będziecie szukać w internecie kaw na upalne dni. Caffè in ghiaccio będzie strzałem w 10.
Jak wygląda, co wchodzi w skład i gdzie pija się caffè in ghiaccio?
Caffè - kawa Ghiaccio - lód
Przenieśmy się na Półwysep Salentyński, to właśnie tam kawa ta cieszy się największą popularnością. Idealnie gasi pragnienie i pobudza. Lata w południowej części Włoch potrafią być bardzo upalne.
Przygotowanie Caffè in ghiaccio nie wymaga od nas bycia baristami pierwszej klasy. Musimy pamiętać o jednej ważnej rzeczy. Lód, który dodajemy do kawy musi być wyjęty prosto z zamrażalnika, by jej nie rozcieńczyć.
Do przygotowania Caffè in ghiaccio potrzebować będziemy:
- filiżankę espresso
- kostki lodu
- mleko migdałowe
- niska przezroczysta szklaneczka
Espresso wlewamy do szklaneczki, dorzucamy mocno zmrożony lód oraz 2-3 łyżki mleka migdałowego. Mieszamy łyżeczką i gotowe. Wszystkim odwiedzającym Lecce polecam spróbowanie Caffè in ghiaccio w Caffè Alvino.