Co kraj to obyczaj, czyli kultura picia kawy w różnych rejonach świata
Kawa w misce albo w miedzianym tygielku? Reguły i gusta przy piciu kawy zmieniają się w zależności od tego w jakiej części świata żyjemy. Kultura picia kawy jest bardzo bogata i zróżnicowana, dlatego warto poznać przyzwyczajenia pochodzące z takich miejsc jak Turcja, Włochy, Francja, czy Stany Zjednoczone. Zanim jednak o tym przeczytacie, zastanówcie się jakie Wy macie nawyki. Czy poranną kawę serwujecie sobie w dużym kubku, małej filiżance czy też w szklance? Z cukrem, mlekiem czy klasyczną małą czarną?
1. Kawa po turecku
Kawa w Turcji jest traktowana często jako deser po posiłku, co pokazuje też umiłowanie Turków do słodkości.
Zgodnie z przysłowiem kawa w Turcji powinna być czarna jak piekło i słodka jak kobieta. W Polsce kawa po turecku kojarzy się zwykle z tą parzoną albo sypaną, zalewaną wrzątkiem i z fusami na dnie.
Tradycyjny sposób przyrządzania kawy w Turcji jednak różni się od polskiego i jest to dość czasochłonna metoda.
Kawę powinna być parzona w mosiężnym lub miedzianym tygielku (tzw. cezve) z długą rączka. Do tygielka wsypuje się kawę (jedną kopiastą łyżeczkę na filiżankę) i zalewa zimną wodą.
Następnie dodaje się cukier i stawia tygielek na wolnym ogniu.
2. Francuskie miski
Każdy mieszkaniec Francji rozpoczyna swój dzień od kawy i chrupkiej bagietki. Francuzi przepadają za kawą z gorącym mlekiem czyli cafe au lait, którą podają w dużym kubku albo nawet w misce. Ten zwyczaj może niektórych zaskoczyć, ale wynika on z tego, że w takim naczyniu łatwo jest maczać kawałek bagietki lub croissanta.
Mleczna kawa dobrze komponuje się także z poobiednią przekąską albo ją całkowicie zastępuje.
Przykładowo cafe liegois to kawa, która podawana jest z lodami waniliowymi i śmietanką - idealnie nadaje się na letnie dni! Caffe fouette to napój z dodatkiem rumu, bitej śmietany i utartej czekolady.
3. Włoskie rytuały
Włoska kawa przez wielu uważana jest za najlepszą. W tym kraju picie kawy jest swoistym rytuałem, odbywa się kilka razy dziennie i trwa aż do późnych godzin wieczornych.
Włosi przepadają za mlecznymi kawami, ale piją je wyłącznie w godzinach porannych, czyli do 11. Później serwują sobie wyłącznie espresso, które to wypijają w pośpiechu, zazwyczaj stojąc przy barze, a nie siadając przy stoliku.
W różnych częściach tego kraju opracowano różnorodne receptury na czarną kawę, np. w Turynie można spróbować bicerin, czyli espresso z dodatkiem śmietanki i czekolady, a w Piemoncie maroccicho, które jest wzbogacone mleczną pianką i posypką z czekolady.
4. Amerykańska kawa na szybko
Zwyczaje panujące w Stanach Zjednoczonych znacznie różnią się od tych europejskich. Tak jak Amerykanie chwalą sobie posiłki podawane w dużych porcjach, tak również kawę preferują większą niż my Europejczycy jesteśmy do tego przyzwyczajeni. Europejski rozmiar duży w przypadku kawy przelewowej, w USA jest określany zazwyczaj jako mały, bądź średni. Często podaje się też w Stanach kawy bardzo kaloryczne, czyli takie z bitą śmietaną, karmelem, czy też syropem czekoladowym.
Popularne w Stanach jest serwowanie kawy w tekturowych kubkach, co wiąże się z tzw. nowojorskim pośpiechem.
Amerykanie nie celebrują picia kawy, wolą w biegu kupić kawę w sieciówce, takiej jak np. Starbucks. Ludzie biegnący do pracy czy na spotkania, nie zwracają uwagi na jakość kawy, a raczej traktują ją jako napój energetyczny.
5. Podsumowanie
We Francji kawa jest serwowana zwykle w dużych miskach i podaje się ją do śniadania i macza się w niej bagietkę lub croissant.
We Włoszech nie wypada zamówić mlecznej kawy w godzinach popołudniowych, bo tam króluje espresso. W Turcji kawę serwuje się zazwyczaj z łyżeczką cukru i jest ona traktowana jako poobiedni deser.
Za słodką kawą przepadają najbardziej Amerykanie, którzy piją ją w ogromnych ilościach i dodają do niej śmietanę, czy też inne bogate w cukier dodatki.
Za jaką kawą Wy najbardziej przepadacie? Sprawdźcie jaka jest kultura picia kawy w Polsce!