14 marzec 2023
Gabi Master A - ciekawy dripper do kawy
Każdy z Was z pewnością zna takie akcesoria do parzenia kawy jak aeropress, chemex, drip, kalitę czy kawiarkę, ale może niewielu słyszało o nowym cudeńku w świecie kawy, a mianowicie o Gabi Master A. Jest to nowy zaparzacz typu dripper, które zachwyca nie tylko swoim prostym designem, ale również walorami smakowymi, które można w nim osiągnąć.
Gabi Master A wykonany jest z tworzywa sztucznego, które jednak w żaden sposób nie jest minusem dla tego sprzętu, wręcz przeciwnie, jest to jego zaletą, jeśli chcemy zabrać sprzęt ze sobą na wyjazd. Nie musimy się martwić, że coś się uszkodzi. Cały zestaw składa się z czterech części, idąc od góry: pojemnika na wodę, prysznica, drippera i podstawki. Fakt, że cały ten zestaw można kompaktowo zapakować do pudełka zbiorczego, sprawia, że Gabi Master A może być konkurencją dla aeropressu, czy dripa V-60.
Wydawać by się mogło, że nie ma nic nadzwyczajnego w tym zestawie, ponieważ dripper bardzo przypomina nie tylko kształtem, ale również konstrukcją filtra standardową kalitę, a jednak, królem odpowiedzialnym za całą magię, która zachodzi podczas parzenia kawy, jest element zwany prysznicem lub deszczownicą. Część ta posiada 16 otworów, przez które woda równomiernie zalewa całą powierzchnię zmielonej kawy. Niby nic wielkiego, ale jak wiemy kawa lubi być wybredna i właśnie ta minimalna zmiana sprawia, że otrzymujemy dużo słodsze napary, które dodatkowo charakteryzują się większą lepkością, są po prostu pełniejsze i głębsze. A to wszystko zasługa niezmiernie równej ekstrakcji zachodzącej przy tym sprzęcie.
Dodatkowo zaparzenie kawy przy pomocy Gabi Master A to naprawdę bardzo prosta i szybka sprawa, nie wymagająca od nas zbyt wiele czasu i uwagi, ponownie dzięki swojej konstrukcji. Jak zaparzać? W 5 następujących krokach:
1. Dripper postawić na naczyniu, do którego ma trafić kawa.
2. Przelać filtr gorącą wodą, którą następnie wylać z naczynia.
3. Zmielić 15g kawy. Stopień mielenia - drobniej niż ziarenka cukru. Wsypać do filtra.
4. Zalać kawę 50g wody. Preinfuzja.
5. Postawić prysznic z pojemnikiem na wodę na dripper, a następnie wlać 150ml wody (pełen zbiornik), o temperaturze 89-95oC, zależy od zaparzanej kawy.
W momencie uzupełnienia zbiorniczka wodą, nasza ingerencja się kończy i kiedy kawa jest zaparzana, my możemy robić coś innego w tym czasie, a po ok. 3-4 minutach mamy gotowy napar.
Te kilka prostych kroków sprawia, że otrzymujemy kawę o wysokiej słodyczy i mocnym body. Dodatkowo zaparzanie kawy w Gabi Master A jest procesem bardzo powtarzalnym, dzięki równomiernej ekstrakcji.
Gabi Master A ma jeden minus, a mianowicie pojemność. Jest zaprojektowany na jedną kawę. Jeśli chcemy zaparzyć większą ilosć musimy zaparzyć kilka razy.