4 pomysły na to jak pić kawę na śniadanie
Pijecie kawę do śniadania? A może pijecie ją zamiast śniadania? Jeśli zwykła czarna kawa z rana znudziła Wam się, ten artykuł jest dla Was. Przedstawiamy Wam nasze cztery sugestie śniadaniowe z kawą w roli głównej.
1. Skandynawska kawa
Zabrzmi to dziwnie, ale mieszkańcy skandynawii piją kawę z… jajkiem. Aby przygotować taką kawę będziecie potrzebować 2 łyżki grubo zmielonej kawy, 2 szklanki wody, 1 świeże jajko oraz rondelek i doyć drobne sitko lub praskę francuską. Wlejcie jedną szklankę wody do rondelka i zacznijcie gotować. Kiedy woda się podgrzewa, wymieszajcie jajko z kawą (niektórzy wbijają całe jajko ze skorupką). Do gotującej się wody wlejcie jajko z kawą i gotujcie przez 5 min. Po tym czasie wlejcie drugą szklankę wody i gotujcie jeszcze około 2-3 min. Kiedy już to zrobicie, przelejcie kawę do praski francuskiej i oddzielcie napój od fusów za jej pomocą lub posłużcie się sitkiem. Kawa jest gotowa do picia. Można do niej dodać cukier lub mleko dla smaku. Taka kawa ma ciekawy smak i świetnie nadaje się jako dodatek do śniadania!
2. Bulletproof coffee
Kawa kuloodporna to zastrzyk energii z samego rana. Napój został rozpropagowany 5 lat temy przez amerykańskiego blogera Davea Aspreya, który zainspirował się tybetańskimi zwyczajami. Dzięki kawie “kuloodpornej” nasycimy głód, pomoże ona nam też spalać kalorie. Aby ją zrobić potrzebujemy kawy, masła i oleju kokosowego. Do zaparzonej kawy dodajemy łyżeczkę masła oraz łyżeczkę oleju kokosowego. Następnie całość blendujemy. Kawa jest aksamitna w smaku i doda nam sił do działania przez resztę dnia. Jeśli chcecie poczytać więcej na ten temat, zapraszamy do tego artykułu.
3. Kawa zbożowa
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej śniadania. Wprawdzie nie zawiera ona kofeiny, jednak jej smak jest zbliżony do tradycyjnej kawy przez odpowiedni dobór zbóż w składzie. Jej właściwości zdrowotne są wręcz niesamowite. Wpływa ona pozytywnie na układ odpornościowy i nerwowy, zawiera wiele witamin, ale także składniki mineralne. Nie brakuje tam również przeciwutleniaczy, a pijąc kawę zbożową z mlekiem, zwiększamy wchłanianie magnezu i białka. Ponadto, mogą ją pić osoby, które tradycyjnej kawy niestety nie mogą spożywać, czyli np. osoby cierpiące na nadkwasowość żołądka lub nadciśnienie. Spokojnie można ją też pić w ciąży. O kawie zbożowej możecie więcej poczytać tutaj.
4. Koktajle z kawą
Nie ma nic lepszego niż pyszny koktajl na śniadanie. Czemu by więc nie dodać do niego kawy? Jest wiele możliwości w tej kwestii. Koktajl może nam zastąpić śniadanie (świetna opcja dla osób, które nie lubią jeść rano!) lub być do niego dodatkiem. Możecie przygotować np. koktajl kawowo-bananowy z płatkami owsianymi. Jest to właściwie koktajlo-owsianka. Aby to zrobić potrzebujecie 250 ml mleka, 3-4 łyżki płatków owsianych, 1 banan, łyżeczka miodu i łyżeczka kawy rozpuszczalnej oraz szczypta cynamonu. Na początek zalejcie płatki owsiane 100 ml mleka i odczekajcie 15 min. Potem włóżcie razem z resztą składników do blendera i zmiksujcie. Koktajl jest gotowy! Nie dość, że zdrowy i sycący, to jeszcze bardzo smaczny.
To tylko nasze pomysły na “niestandardowe” kawy, które świetnie nadają się na początek dnia. Jeśli macie swoje kawowe poranne patenty, podzielcie się nimi w komentarzach! Chętnie poczytamy i zastosujemy.