Nowości ze świata kawowego - marzec 2018

1. Nowy substytut kawy?  

W Portugalii opracowano nowy substytut kawy! Jest to napój na bazie bazie owoców dębu, który podobno jest zdrowszy od małej czarnej. Ma zdecydowanie mniej intensywny smak od kawy.



 zdjęcie autorstwa http://kobieta.interia.pl

2. Grupmy Cat wygrywa z kawą

Kojarzycie Grumpy Cat? Ostatnio ten kot celebryta wygrał z dystrybutorem kawy! Jego właścicielka dostała $700k odszkodowania za bezprawne użycie wizerunku kota na opakowaniach kawy.   


zdjęcie autorstwa http://www.abc.net.au

3. Kawy czarne górą!

Obserwuje się wzrost zainteresowania kawami czarnymi! Klienci coraz rzadziej zamawiają kawy słodkie, odchodząc do kaw klasycznych. Costa Coffee wyjaśnia, że będzie to ogólny trend, który w najbliższym czasie zyska na popularności! Ze swoich obserwacji, także zauważyliśmy, iż coraz więcej klientów sięga po kawy czarne.


zdjęcie autorstwa shutterstock

4. Kawiarnia Snu

We Wrocławiu powstaje wyjątkowo kawiarenka, która dla wielu z Was będzie zbawieniem! Jest to miejsce,w którym możecie się zrelaksować, odpocząć, a nawet sobie 20 minutową drzemkę! Czy to nie brzmi wspaniale? Kawiarenka Snu została otworzona 12 marca 2018 roku i rozważane są już kolejne lokalizacje na nowe lokale.



zdjęcie autorstwa Tomasz Pietrzyk

5. Kawy speciality coraz bardziej popularne

Produkcja kaw speciality rośnie z każdym rokiem, podobnie jak produkcja kaw komercyjnych. Jednak warto podkreślić, że praktycznie nie ma szans, aby sprzedaż kaw najwyższej jakości dogoniła ilościowo sprzedaż kaw komercyjnych. To są zupełnie dwa inne produkty, przeznaczone dla innych grup konsumenckich. 


zdjęcie autorstwa http://www.portalspozywczy.pl/

6. Gazowana kawa


Stumptown Coffee Roasters mają w swojej ofercie gazowaną kawę z sokiem! Jest dostępna w trzech różnych smakach: cytrynowym, cytrynowo-miodowym i imbirowo-cytrusowym. Ma ona jednocześnie pobudzać i smakować jak standardowe gazowane napoje. Obecnie produkt jest dostępny wyłącznie na terenie USA, ale zachęcamy do spróbowania kawy z wodą gazowaną. 

7. Rytuał picia kawy

Z badań wynika, że aż 56% Polaków pije kawę przed wyjściem z domu! Dla większości z nas jest to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Ze statystyk wynika również, że dla 40% Polaków picie porannej kawy to po prostu rytuał, który większość osób wykonuje w samotności.  Jednak zaledwie 2153 osób pijących kawę , ma specjalne przyzwyczajenia związane z przygotowywaniem kawy. 

8. Kawa speciality jako podstawa

DaftCafe jest jedyną siecią w Polsce i jedną z niewielu na świecie, gdzie kawa speciality jest serwowana jako podstawa. Działają tylko w biurowcach, dzięki czemu osoby pracujące mają szansę zacząć dzień od naprawdę dobrej filiżanki kawy, albo pobudzić się w środku dnia - i to wszystko bez wychodzenia z budynku, w którym pracują! Na razie mieszczą się tylko w Warszawie i nie myślą o innych lokalizacjach.


zdjęcie autorstwa http://eurobuildcee.com 

9. Im więcej kawy tym lepiej!

Naukowcy przebadali 4400 mieszkańców Brazylii. Na podstawie wyników badań stwierdzili, że picie ponad 3 filiżanek kawy dziennie zmniejsza ryzyko chorób serca (dla osób niepalących). Osoby, które spożywają tyle kawy mają mniejszą szansę na zawał oraz miażdżycę. Nie wiadomo jednak jaka jest górna granica spożycia kawy, a także czy wypicie 5 filiżanek kawy jest lepsze od wypicia 4.


 zdjęcie autorstwa http://kopalniawiedzy.pl

10. Wino z kawą

Niedawno powstało wino, które odmieni Wasze życie ! Ten napój został pozyskany z wielogodzinnego namaczania zmielonych ziaren kawy w zimnej wodzie. Czy może istnieć coś wspanialszego? Wino z kawą na pewno odmieni życie wielu osób.



11. Starbucks i inne sieci w Kalifornii będą musiały ostrzegać przed rakiem.

Różne firmy sprzedające kawę w tym Starbucks 'nie zdołały wykazać, że zagrożenie ze strony związku chemicznego wytrącającego się podczas prażenia kawy było nieistotne', w związku z czym mają obowiązek zamieszczać ostrzeżenie przed ryzykiem zachorowania na raka. Podobno sprzedawana kawa zawiera wysoki poziom akryloamidu - toksycznej, rakotwórczej substancji chemicznej.