Czy pijemy kawę dlatego, że lubimy jej smak?
Jeśli jesteś przekonany, że pijesz gorzką kawę lub chmielowe piwo, ponieważ lubisz ich smak - nowe badania mogą udowodnić, że się mylisz.
Według badań naukowych nasze preferencje dotyczące gorzkich lub słodkich napojów nie są oparte na naszych genach smakowych. Genetyka leżąca u podstaw naszych preferencji jest związana z psychoaktywnymi składnikami tych napojów. Ludziom podoba się sposób, w jaki czują się przy kawie i alkoholu. To dlatego je piją, a nie ze względu na smak.
Ostatnie i zarazem najbardziej kompleksowe jak dotąd badanie asocjacyjne dotyczące spożycia napojów obejmujące cały genom przeprowadzone zostało na podstawie obserwacji około 336 000 osób.
Naukowcy szukali genetycznych przyczyn naszego gustu w napojach, ponieważ może to pomóc w znalezieniu sposobów na interwencję w dietę ludzi. W tym celu rejestrowali spożycie napojów gorzkich oraz słodkich i przeprowadzili badanie asocjacyjne całego genomu dotyczące ich spożycia. Napoje klasyfikowane jako "gorzkie" obejmowały kawę, herbatę, sok grejpfrutowy, piwo, czerwone wino i inne alkohole, natomiast "słodkie" obejmowały napoje bezalkoholowe oraz soki inne niż grejpfrutowe.
Badania prowadziła Marilyn Cornelis, adiunkt medycyny prewencyjnej w Northwestern University Feinberg School of Medicine w Chicago, a wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie naukowym Human Molecular Genetics.
Napoje są ważnym elementem naszego codziennego spożycia - słodkie napoje mogą przyczynić się do otyłości i złego stanu zdrowia jamy ustnej, podczas gdy alkohol jest związany z ponad 200 chorobami i odpowiada za około 6% zgonów na całym świecie.
Żródło: