Czy kawa wpływa na naszą pamięć?
Zdarza Ci się zapomnieć nazwisko sąsiada? Albo może znowu nie pamiętasz gdzie położyłeś klucze do mieszkania? Mamy na to sposób: sięgaj regularnie po filiżankę kawy, a problemy same się rozwiążą! Okazuje się bowiem, że kawa poprawia pamięć.
1. Kawa a pamięć długotrwała
W badaniu przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu Johna Hopkinsa dowiedziono, że kawa oddziałuje na naszą pamięć poprzez stymulowanie zdolności mózgu do utrwalenia informacji w pamięci długotrwałej. W swoim eksperymencie, badawcze przeanalizowali 160 uczestników w wieku od 18 do 30 lat. Podczas pierwszego dnia badania, uczestnikom pokazywano zdjęcia różnych obiektów i proszono ich, aby zidentyfikowali je jako rzeczy znajdujące się „wewnątrz pomieszczenia” bądź „na zewnątrz”. Następnie losowo podzielono uczestników na grupy, z których jedna przyjęła 200 mg kofeiny w tabletce, a druga dostała placebo. Podanie tabletek nastąpiło 5 minut po przeprowadzeniu badania.
Kolejnego dnia pokazano uczestnikom trzy rodzaje zdjęć - te same co dnia poprzedniego, zupełnie nowe oraz takie, które były bardzo podobne do tych z dnia poprzedniego. Badacze poprosili o zidentyfikowanie, które zdjęcia są „nowe”, które „stare” lub „podobne do oryginalnych zdjęć”. Osoby, które przyjęły kofeinę lepiej zidentyfikowały zdjęcia, zwłaszcza te, które były podobne do pokazywanych dzień wcześniej.
W związku z tym, że tabletki zostały podane uczestnikom po pokazaniu zdjęć, to wynik jest uznawany za rezultat poprawy pamięci. W wielu innych testach kofeinę podawano uczestnikom, przed zadaniem, co sprawdzało raczej wpływ na koncentrację. Eksperyment potwierdził zatem, że kofeina usprawnia proces zapamiętywania, a także wspomaga tzw. proces konsolidacji.
2. Kofeina a proces uczenia się
Interesującym eksperymentem był także ten przeprowadzony przez uniwersytet z Newcastle, gdzie wykazano podobny związek między kofeiną a pamięcią długotrwałą i procesem uczenia się, jednak przebadano wtedy pszczoły. Owadom podawano wzbogacany kofeiną nektar. Pszczoły, które przyjęły kofeinę były w stanie szybciej odnaleźć drogę do wybranych roślin. Nie potwierdzono jednak, czy u ludzi nauka również byłaby łatwiejsza. Jednakże również przy tym eksperymencie zauważono, że dawka ma duże znaczenie, ponieważ przy wysokiej koncentracji kofeiny, proces uczenia się i zapamiętywania jest zaburzony.
3. Kawa a Alzheimer
Badania pokazują również, że kofeina może wspomagać funkcje kognitywne osób, które cierpią na różne dolegliwości związane z zapamiętywaniem i przywoływaniem wspomnień. Eksperyment opublikowany na łamach czasopisma „Journal of Alzheimer’s Disease” potwierdził, że kofeina może nieco odwlec początek pojawiania się objawów Alzheimera. Wykazano, że osoby będące powyżej 65 roku życia oraz posiadające wyższe stężenie kofeiny we krwi, zapadły na chorobę o 2 do 4 lat później, niż ludzie mający niższy jej poziom.
Badacze koncentrowali się na osobach, które miały łagodne zaburzenia poznawcze, uznawane za stan przejściowy między normalną sprawnością umysłową, a łagodnym otępieniem. Osoby te miały problemy z pamięcią krótkotrwałą. Szacuje się, że u ok. 15 procent takich pacjentów rozwija się później choroba Alzheimera. Naukowcy nie twierdzą, że samo spożycie kawy będzie całkowicie chronić przed chorobą, ale wierzą, że kofeina może można zredukować ryzyko tego schorzenia albo opóźnić wystąpienie jego objawów. Dotyczy to jednak wyłącznie kawy przygotowanej naturalnie, a nie rozpuszczalnej.
Pozytywny wpływ kawy jest zauważalny zwłaszcza wtedy, gdy kofeina jest przyjmowana regularnie w postaci kawy świeżo mielonej, a także z umiarem, bo wtedy nie zaburza snu ani innych procesów. Racjonalne dawkowanie kofeiny może pomóc nam w zapamiętywaniu różnych informacji, a także odwlec proces zapadnięcia na chorobę Alzheimera, u osób które wykazują jej wczesne objawy.
Zobacz także artykuł o 5 największych mitach na temat wpływu kawy na organizm.