Wiwisekcja kawy, czyli jakie związki chemiczne są w kawie

Nic tak nie rozbudza niż filiżanka kawy o poranku! Znasz to powiedzenie? Czy zastanawiałeś się kiedyś nad jego faktycznym znaczeniem - co takiego jest w kawie, że wprawia Cię w pozytywny nastrój? Podpowiadamy: kofeina, związki polifenolowe oraz witaminy - oto co daje Ci codzienny zastrzyk energii. Te składniki mogą mieć też zbawienny wpływ na Twoje zdrowie i zapobiegać rozwijaniu się takich chorób jak Alzheimer czy Parkinson. Stań się świadomym konsumentem kawy i dowiedz się, jaki wpływ na Twój organizm ma jej każde ziarenko.
1. Kofeina - budzimy się! 

Kofeina jest chyba najbardziej znanym składnikiem kawy, który kojarzy się przede wszystkim z odczuciem pobudzenia. Maksymalne stężenie kofeiny we krwi następuje po upływie 60 minut od jej spożycia, a okres utrzymywania się jej skutków wynosi aż do 4,5 godziny. Nie należy jednak przesadzać z ilością picia kawy, ponieważ jej nadużywanie prowadzi do „zdenerwowania kofeinowego”, objawiającego się nerwowością i rozdrażnieniem, a także kłopotami ze snem. 

Kofeina również aktywuje receptory dopaminy, co oznacza, że po dostarczeniu jej do organizmu zwiększa się Twoja sprawność myślenia, a także zmniejsza się zmęczenie fizyczne. Badania potwierdzają, że kofeina znacznie poprawia pamięć i zdolności do logicznego myślenia, więc jeśli masz przed sobą zadanie wymagające dużego skupienia, sięgnij po kawę! Kolejnym pozytywnym skutkiem jest stymulujące działanie kofeiny na układ oddechowy, dlatego też często jest zalecana alergikom i astmatykom. Ponadto kofeina przyspiesza czynność serca, co powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych i lepsze ukrwienie. 

2. Tajemnicze i smaczne związki polifenolowe

Drugą ważną grupą związków obecnych w kawie są polifenole. Ich nazwa może brzmieć dla Ciebie tajemniczo, ale to właśnie one w dużej mierze są odpowiedzialne za smak i aromat kawy. Polifenole hamują powstawanie blaszki miażdżycowej, zatem picie kawy może przeciwdziałać rozwojowi miażdżycy. Ich efekt zdrowotny polega też na tym, że wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe. Same pozytywy!

Kawa zawiera także cenne antyoksydanty (przeciwutleniacze) - kwasy chlorogenowy i kawowy. Neutralizują one wolne rodniki w organizmie (ich nadmiar może być bardzo szkodliwy), a także znacznie usprawniają nasze mechanizmy obronne przed chorobami wieńcowymi serca. Redukują też tzw. „stres oksydacyjny”, co jest bardzo ważne w przypadku takich chorób jak choroba Parkinsona i Alzheimera. 

3. Witaminy, witaminy! 

Kawa jest źródłem wielu witamin, między innymi witamin PP, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz układu nerwowego. Okazuje się, że nasz organizm produkuje ją w niewielkich ilościach, więc na ratunek przychodzi nam kawa. Odpowiednia dawka witaminy PP obniża poziom cholesterolu we krwi, a także pozytywnie wpływa na metabolizm. Dobra informacja dla wszystkich dbających o urodę - witamina ta również poprawia kondycję skóry i włosów!

Teraz już wiemy, że cenimy kawę nie tylko za jej wspaniały smak i efekty pobudzające. Uczący się do egzaminów powiedzą - lubimy ją za poprawę koncentracji i usprawnienie myślenia. Astmatycy - za ułatwienie oddychania i rozszerzenie oskrzeli. Dbający o skórę - bo poprawia jej kondycję. Wszyscy zgodzimy się też, że pita regularnie może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie, a nawet zapobiec rozwojowi wielu chorób. No to biegniemy po filiżankę kawy. Na zdrowie!