DELTER COLD DRIP do kawy na zimno

Twórca praski do kawy Delter - jednego z nowszych sposobów parzenia - powraca z kolejnym odkryciem.
Australijscy producenci Delter Coffee Press ujawnili kolejny produkt z linii prostych, pionowych urządzeń ręcznych - urządzenie do przygotowywania kawy na zimno - Delter Cold Drip.

Nowe wolno-kroplowe urządzenie do przygotowywania kawy na zimno - reprezentujące tzw. styl holenderski, czy też styl Kioto zostało zaprojektowane tak, aby korzystanie z niego było możliwie najłatwiejsze, spełniające zasadę zalej i zapomnij. Do tej pory, przepływ wody w urządzeniach wolno-kroplowych służących do przygotowywania zimnej kawy, był kontrolowany za pomocą zaworu. Zawór ten należy każdorazowo ustawić, a następnie kontrolować aby przepływ był odpowiednio wolny i równomierny w miarę jak wody ubywa i ciśnienie się zmniejsza. Nowy Delter Cold Drip rezygnuje z tej formy regulacji, umożliwiając użytkownikom osiągnięcie powtarzalności bez żadnego wysiłku. 

W projekcie tego urządzenia, zastąpiono jeden duży zbiornik z zaworem wykorzystując system trzech mniejszych zbiorników ułożonych w stos, z których woda skapuje równomiernie. Ta wielowarstwowa taca ociekowa z otworem spustowym, jest zaprojektowana tak, żeby woda kapała automatycznie ze średnią prędkością jednej kropli na sekundę.

Każdy z tych krótkich cylindrów ma pojemność 200 mililitrów. Starannie skalibrowane otwory o wyśrodkowanych podstawach umożliwiają ciągły przepływ jednej kropli na sekundę z każdego z nich. To pozwala na zminimalizowanie utraty ciśnienia. Ponieważ wszystkie cylindry są płytkie, a z każdego z nich woda kapie w tym samym czasie, w rezultacie dolna taca pozostaje zasadniczo pełna, dopóki te powyżej nie opróżnią się. W związku z tym natężenie przepływu kawy pozostaje stałe, aż do opróżnienia ostatniego cylindra.

Delter Cold Drip zaprojektowano na 50 gramów kawy, z filtrem ze stali nierdzewnej utrzymywanym na miejscu przez silikonową uszczelkę. Do przygotowania kawy potrzebujemy tylko świeżo palonych ziaren, grubo zmielonych i świeżej przefiltrowanej wody. Woda może mieć temperaturę pokojową lub chłodniejszą. Wsypujemy kawę, zalewamy wodą i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.

Zimna kawa z dripa ma niską kwasowość, jest pozbawiona ostrego gorzkiego smaku. Jest łagodniejsza dla żołądka, a jednocześnie zapewnia mocne uderzenie kofeiny.

 

Źródła:

https://dailycoffeenews.com/2020/07/31/delter-cold-drip-brewer-approaches-the-market-with-next-level-steadiness/

https://www.kickstarter.com/projects/1884122297/delter-cold-drip-coffee-maker