Kawa ekologiczna - czym jest i dlaczego warto po nią sięgać?

Kultura picia kawy w Polsce coraz bardziej się rozwija, a my sami stajemy się świadomymi smakoszami kawy. Zależy nam na tym, żeby ziarna kawy były najlepszej jakości, dlatego coraz częściej sięgamy po kawę ekologiczną. Jednak, czy wiecie co ów certyfikat oznacza? I czy jest on równoznaczny z Fair Trade? Odpowiadamy na te pytania.
    1. Kawa z certyfikatem eko

    Zanim kawa trafi do do naszych filiżanek musi przebyć bardzo długą i skomplikowaną drogę. Powolne dojrzewanie owoców kawy, następnie ich zbiór, wydobywanie nasion, suszenie, czyszczenie i prażenie to pracochłonny i trudny proces dla osób zajmujących się uprawą kawy. Sposób uprawy i obróbki ziaren ma ogromny wpływ na jakość samej kawy, a także jej walory aromatyczne, smakowe, a nawet zdrowotne.

    Certyfikat eko przyznaje się tylko tym uprawom, które nie używają sztucznych nawozów, ani pestycydów. Dzięki temu kawa nie posiada żadnych chemicznych substancji, które mogłyby być szkodliwe dla naszego organizmu. Uzyskanie certyfikatu jest trudne do realizacji na dużych plantacjach, dlatego większość kawy bio pochodzi z małych plantacji czy drobnych upraw rolników. Na takich polach uprawnych stosuje się zazwyczaj ręczne metody zbierania nasion, co wynika z tego, że krzewy rosną wysoko w górach, dlatego też maszyna będzie miała utrudniony wjazd. Ręczna selekcja owoców jest metodą pracochłonną, ale za to dostarcza kawę o najwyższej jakości.

    Kawa powinna być także przechowywana w odpowiedni sposób. Owoce kawowca po zapakowaniu trafiają do magazynu, w którym powinna panować właściwa temperatura wilgotność. Gdy te warunki nie będą spełnione, to na powierzchni ziaren może się utworzyć ochratoksyna, czyli substancja wytwarzana przez grzyby. Jak się okazało w 2006 roku, aż w ośmiu polskich kawach rozpuszczalnych wykazano obecność ochratoksyny, która przekraczała swoje dopuszczalne normy. Kawy z certyfikatem ekologicznych tego problemu na pewno mieć nie będą.

    2. Dlaczego sięgać po kawę ekologiczną?

    Kawa, która ma certyfikat ekologiczny nie zawiera niezdrowych pierwiastków chemicznych. Jest to istotna informacja szczególnie dla alergików, którzy mogą mieć problem skórne po spożyciu napoju ze sztucznymi substancjami, a także dla wszystkich osób chcących spożywać napar najwyższej jakości i dbających o środowisko. Ponadto plantacje ekologiczne dbają także o glebę i ekosystem. Przez to, że nie stosują sztucznych nawozów, na polach uprawnych występują naturalne mikroorganizmy - co również przekłada się na doskonały aromat tego typu kawy. W większości przypadków kawa ekologiczna powstaje z gatunku Arabika, który jest zaliczany do zdrowszych niż Robusta. Ta druga jest częściej wykorzystywana do produkcji kaw rozpuszczalnych.

    3. Czym jest fair trade?

    Zdarza się, że plantacje uprawiające kawę ekologiczną zostają też objęte ruchem fair trade. Sprawiedliwy handel jest to nazwa, która dotyczy różnorodnych działań mających chronić pracowników i producentów przed nieuczciwym wyzyskiwaniem ich pracy, a także przez zaniżonymi cenami. W związku z tym zwykle tego typu kawa jest droższa od tej bez certyfikatu. Bardzo często ruch stara się też, by producenci ograniczyli stosowanie chemicznych nawozów, jednak nie zawsze ma to miejsce, dlatego Fair Trade nie jest jednoznaczny z ekologiczną formą uprawy. Część kaw pochodzących ze Sprawiedliwego Handlu posiada znaki ekologiczne, a część nie. Certyfikat Fair Trade jest częściej kojarzony ze słowem „etyczny”, a ekologiczny ze „zdrowy”.

    Dlaczego warto sięgać po kawę ekologiczną? Dlatego, żeby mieć pewność, że została ona wyprodukowana naturalnie i jest wolna od chemicznych środków. Wiemy też, że podczas jej produkowania, nie ucierpiało środowisko i nie doszło do zanieczyszczenia gleby. Ekologiczna kawa to zwykle zapewnienie o doskonałym smaku i aromacie naparu.