Słodka tajemnica, czyli ranking syropów do kawy

Nic tak nie smakuje, jak świeżo zaparzona kawa, ale jest pewien tajemniczy składnik, dzięki którym smak tak uwielbianej przez nas kawy możemy odkryć zupełnie na nowo. Mowa oczywiście o syropach do kawy, które dzięki swojemu smakowi mogą spowodować, że całkowicie wyeliminujecie cukier z kawy! Syropy mają też tę przewagę nad likierami, że oprócz kawy, możemy z nich przyrządzić zarówno drinki alkoholowe jak i bezalkoholowe.
    1.Tradycja rzecz święta

    Według tradycyjnej receptury, aby stworzyć doskonały syrop, cukier powinno się rozpuszczać na ciepło i doprowadzić do wrzenia przez 2 minuty. Następnie gorący jeszcze syrop przecedza się przez tkaninę, uzupełniając go wrzątkiem i przelewa się do suchych, wyjałowionych butelek a następnie natychmiast zamyka. Kluczowa jest krystalicznie czysta woda oraz odpowiednie warunki produkcji, zabezpieczające przed jakimikolwiek zanieczyszczeniami. Sam proces jest dość pracochłonny, więc przedstawiamy Wam najlepsze syropy dostępne na rynku.

    2. Monin

    Syropy marki Monin są bez wątpienia najbardziej dostępnymi i najpopularniejszymi produktami na rynku - ich walory smakowe zostały docenione na całym świecie, dzięki czemu możemy znaleźć je w restauracjach, kawiarniach, pubach oraz wszędzie tam, gdzie serwowane są najwyższej jakości drinki, koktajle czy kawa. Zawdzięczają to zastosowaniu w produkcji najwyższej jakości cukru oraz naturalnych aromatów, ale także bogatej ofercie.

    Syropy Monin gwarantują wycieczki smakowe, jakich do tej pory nawet nie mogliście sobie wymarzyć! Znajdziemy tu syropy o smaku bazylii, dynii, arbuza, pikantnego mango, ogórka, creme brulee, kwiatu czarnego bzu czy nawet tortu czekoladowo-wiśniowego lub gumy balonowej! I chociaż nie wszystkie będą się dobrze komponować z kawą, warto spróbować stworzyć na ich bazie zaskakujące w smaku drinki i koktajle.

    Do swojej oferty wprowadzili niedawno puree owocowe stworzone z owoców, które również doskonale się sprawdzą, jeśli mamy ochotę na wyjątkową kawę w domowy zaciszu. W ofercie znajdziemy puree kokosowe, z owocu liczi, gruszek i z czerwonych owoców, wiśniowe, jabłkowe a nawet z egzotycznego Moni Yuzu, trawy cytrynowej mango czy marakuji. Nam szczególnie przypadła do gustu kompozycja kawy z syropem o smaku francuskich makaroników i belgijskich pierniczków.

    3. Victoria9's

    Syropy Victori's z powodzeniem znajdą zastosowanie w Waszej kuchni w trakcie przyrządzania słodkich deserów, koktajli i pysznej kawy. Ich intensywny aromat sprawia, że wystarczy dosłownie kilka kropli, aby uzyskać kawę z wyczuwalną nową nutą smakową. Dla nas szczególnie ciekawym rozwiązaniem jest zestaw 5 mniejszych syropów, które pozwalają na wybór swojego ulubionego syropu lub stworzenie zupełnie nowych mieszanek, które zrewolucjonizują smak Twojej kawy. Posiadają rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Rum z czekoladą i Irish cream to pozycja obowiązkowa dla wielbicieli kawy!

    4. Mount Caramel - Dobry syrop

    To pochodzące z Polski syropy, które są właśnie takie jak ich nazwa - dobre! Ich dodatkową zaletą jest brak sztucznych dodatków - nie znajdziemy w nich barwników, aromatów, zagęstników, konserwantów. Syropy swoją trwałość zawdzięczają poddaniu wszystkich składników działaniu wysokiej temperatury, zgodnie z tradycyjną recepturą.

    Oferta jest dość klasyczna, znajdziemy tam syrop karmelowy, orzechowy, waniliowy, korzenny czy inne klasyki. Na piątkę z plusem zasługuje zwłaszcza pomarańcza w czekoladzie!

    5. Sweetbird

    Syropy z uroczym ptaszkiem w swoim logo gwarantują niezwykle aromatyczne i wysokiej jakości, chociaż dość klasyczne smaki syropów. Niemniej jeśli jesteście fanami karmelu, toffee, francuskiej wanilii, orzechów, czy czekolady to warto dać im szansę, ponieważ syropy marki Sweetbird jako jedyne na świecie posiadają certyfikat żywności odpowiedniej dla wegetarian i wegan. Nas urzekł szczególnie syrop o smaku pieczonych pianek marshmallow - must have dla fanów tych pysznych, puszystych słodkości! Dostępne są w litrowych butelkach.

    6. Giffard

    Francuskie syropy Giffard Cocktails wytwarzane są z wysokiej jakości produktów, o czym możemy się przekonać z każdym łykiem naszej kawy z dodatkiem tych syropów. Syropy o smaku białej czekolady, orzechu makadamia, piernika czy marcepanu to dodatki doskonale współgrające z kawowymi nutami, które zachwycą każdego prawdziwego kawosza i pozwolą mu stworzyć nową, niepowtarzalną kompozycję. Syropy Giffard to litrowe, w pełni profesjonalne syropy o najwyższej jakości, uznane przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów.

    Mamy nadzieję, że nasz ranking zainspirował Was do tego, aby uzupełnić Wasz kawowy asortyment. Warto zaopatrzyć się w syropy, ponieważ stanowią świetną alternatywę dla kaw aromatyzowanych i nadają się do młynków do kawy - są całkowicie bezpieczne i nie powodują ich awarii. To także dość ekonomiczne wyjście, jeśli chcemy urozmaicić smak naszej kawy - syrop o pojemności 500 ml wystarczy nam nawet na 100 filiżanek kawy, zatem jest to całkiem opłacalny zakup.