Zielona kawa i jej właściwości
Jest o niej głośno już od kilku lat i na razie się nie zapowiada, aby jej sława miała przeminąć. W krótkim czasie zyskała niesamowitą popularność jako zdrowy i skuteczny środek na odchudzanie. Jak jest naprawdę? Czym tak naprawdę jest zielona kawa?
Zielona kawa stała się znana zwłaszcza po tym jak wspomniano o niej w programie Dr. Oz w 2012 roku. Stwierdzono wówczas, że ekstrakt z jej ziaren wpływa na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej. Dodatkowo, nie trzeba wykonywać żadnych ćwiczeń, ani przestrzegać diety aby schudnąć - wystarczy ją spożywać. Nie zmienia to jednak faktu, że badania na temat jej prozdrowotnych właściwości cały czas trwają i dowiadujemy się o niej coraz nowszych rzeczy.
Co kryje się pod właściwościami zielonych ziaren kawy i czy faktycznie zasługują na swoją popularność? Dziś przedstawimy Wam najważniejsze fakty oraz mity.
Po pierwsze, zielona kawa występuje w wersji naparu, w kapsułkach, a także w kosmetykach. W odróżnieniu do tradycyjnie wypalanych ziaren kawy, ma znacznie łagodniejszy smak i aromat. Jednak wcale to nie oznacza, że lepiej smakuje od klasycznej małej czarnej.
laboratoria.net
Zielona kawa, czym jest?
Dla niektórych może wydać się to niemałym zaskoczeniem, ale jest to dokładnie ten sam rodzaj kawy, który jest spożywany przez miliardy ludzi każdego dnia.
Istnieje mnóstwo odmian drzew kawowych, ale ponad 90% z uprawianych gatunków to arabika, albo robusta. Każdy kawowiec jest pokryty ciemnozielonymi liśćmi, rosnącymi parzyście naprzeciwko siebie, a białe, delikatne kwiaty, które nieco przypominają kwiaty jaśminu, rosną wzdłuż gałęzi. Gdy płatki kwiatów opadną, pojawiają się malutkie, zielone owoce, które zawierają zazwyczaj dwa ziarenka, choć zdarza się, że jest tylko jedno - nazywa się je wówczas peaberry. Owoc w takiej postaci dojrzewa 9 miesięcy. Dojrzałe owoce charakteryzują się purpurowo-czerwonym kolorem. Po zakończeniu zbiorów czerwone wisienki poddaje się obróbce. Jej celem jest dostanie się do ziarenek kawy, poprzez oddzielenie ich od miąższu, który jest kwaśny i nie nadaje się do spożycia.
Zielona kawa to po prostu surowe ziarna, które zamiast wypalaniu poddano ekstrakcji. Zawiera dużo mniej kofeiny niż klasyczna “mała czarna”, a dzięki pominięciu obróbki cieplnej zachowane są w niej substancje, którym przypisuje się prozdrowotne działanie. Ponadto jej ziarna są bardzo trwałe, dlatego też może być składowana nawet kilka lat bez znacznego pogorszenia jej jakości.
Napar z jej ziaren zdecydowanie nie przypomina w żadnym aspekcie tradycyjnej kawy. Wiele osób sięga po nią tylko po to, aby po spróbowaniu stwierdzić, że nie jest w stanie przyzwyczaić się do jej smaku.
Posiada mniej intensywny aromat od wypalonych ziaren, ale z kolei charakteryzuje się większą kwasowością. Dużo osób twierdzi, że smakiem przypomina zieloną herbatę, co właściwie nie jest tak bardzo dalekie od prawdy.
Właśnie dlatego, że wiele osób nie może przekonać się do jej naturalnego smaku, zaczęto ją “ulepszać”. Najczęściej po zaparzeniu (najlepiej w temperaturze około 90 stopni) dodaje się cukier lub miód. Niektórzy dolewają odrobinę mleka, a smakosze dla podkręcenia smaku doprawiają ją cynamonem bądź kardamonem. Jak w przypadku każdej kawy wszystko zależy od naszych preferencji smakowych.
https://kobieta.onet.pl/
Zastosowania zielonej kawy.
Swoją niesamowitą popularność zdobyła szczególnie wśród osób, które chcą stracić na wadze. Oprócz standardowej wersji produktu, można zakupić kapsułki, które zawierają jej ekstrakt. To rozwiązanie znalazło wielu zwolenników, głównie dlatego, że jest zdecydowanie wygodniejsze - pozwala uniknąć mielenia i zaparzania ziaren.
Surowe ziarna kawy nadają się również do domowego wypalenia, aby następnie wykorzystać je do tradycyjnego zaparzania. Zasadniczo istnieją cztery możliwe sposoby wypalania kawy w domu: w domowym piekarniku, na patelni lub w woku, w maszynce do robienia popcornu, oraz w specjalnych maszynach do tego przeznaczonych. Proces wypalania nie jest aż tak skomplikowany, a własnoręcznie wypalona w domu kawa może okazać się lepsza niż jakakolwiek sklepowa, którą dotychczas piliście - głównie dlatego, że to Wy decydujecie o stopniu wypalenia jej ziaren.
shape.pl
Co może niektórych zdziwić, surowe ziarna kawy znalazły swoje zastosowanie także w kosmetykach. Zawarte w niej substancje pozwalają zachować zdrowy i młody wygląd skóry, dlatego też jej wyciąg stosuje się coraz częściej w kremach czy preparatach do profesjonalnych zabiegów w gabinetach kosmetycznych.
W ostatnim czasie szczególną popularnością cieszy się tłoczony na zimno olejek z zielonej kawy, niezwykle bogaty w antyoksydanty, który pomaga zwalczać wolne rodniki, oraz wspomaga walkę z celulitem. Na właściwości te wpływa obecność witaminy E oraz kwasu chlorogenowego, o których szerzej opowiemy.
Uważa się także, że olej z ziaren zielonej kawy zatrzymuje wilgoć w skórze, poprawia jej nawilżenie nawet lepiej niż olej jojoba, a to wszystko za sprawą wysokiej zawartości fitosteroli oraz kwasu linolowego.
Zielona kawa i odchudzanie.
Przyjmuje się, że właściwości odchudzające zielonej kawy zawdzięcza się składnikom zawartych w ziarnach, do których należą, m.in kwas chlorogenowy czy kafestol.
Wiele osób utrzymuje, że kwas chlorogenowy działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwgrzybicznie, a także utrudnia wchłanianie cukrów (węglowodanów), dzięki czemu organizm czerpie energię z zapasów tłuszczu. Jest też przeciwutleniaczem występującym w naturze, tak jak w przypadku yerba mate czy ziół. Niestety, większość kwasu chlorogenowego traci się w procesie palenia kawy, dlatego też picie tradycyjnej kawy nie dostarczy nam takich samych efektów.
Osoby przyjmujące kwas chlorogenowy w ramach badań średnio zrzuciły 8kg w ciągu 22 tygodni. Brzmi świetnie? Warto wiedzieć, że ten eksperyment uwzględniał intensywne ćwiczenia fizyczne, a także zmianę trybu życia. W związku z tym nie zostały udowodnione odchudzające właściwości kwasu chlorogenowego, a wpływ na metabolizm cukrów jest jedynie domniemany.
Podobnie sprawa ma się z kafestolem - udowodniono działanie tego związku na zwiększenie poziomu cholesterolu we krwi. Naukowcy zauważyli również wpływ kafestolu na ograniczenie działania kilku związków rakotwórczych, jednak nie są one w pełni udokumentowane - kafestol jest w dalszym ciągu przedmiotem badań, a mechanizm jego działania na enzymy wątrobowe i związki rakotwórcze wciąż jest testowany. Co ciekawe, dotyczy to przede wszystkim kawy zaparzanej za pomocą french press i po turecku - w przypadku kawy przelewowej, aeropressu czy rozpuszczalnej, zawartość kafestolu jest dużo mniejsza.
Dr. Mehmet Oz prowadzi popularny program telewizyjny, w którym promuje przeróżne kuracje i środki medyczne. W jednym z odcinków wyemitowanych w 2012 roku, zaprezentował “magiczne tabletki na odchudzanie” zawierające zieloną kawę, rzekomo spalające tłuszcz. Badanie, którego wyniki zaprezentowano, składało się zaledwie z 16 osób, spośród których każda straciła na wadze - zarówno te, przyjmujące placebo, jak i GCA - ów magiczny środek.
https://www.dealpharmarx.com
Oczywiście, publiczność nie przykłada zbyt bacznej uwagi do rzetelności tego badania - krótko po emisji programu ilość wyszukiwań w internecie informacji dotyczących zielonej kawy gwałtownie wzrosła. Niedługo potem okazało się, że zespół, prowadzący badania, finansowany był przez producenta tabletek, zawierających ekstrakt właśnie z surowych ziaren kawy.
Po kilku miesiącach badanie zostało powtórzone, tym razem na nieco większej próbce, złożonej ze 100 osób. Połowa badanych otrzymała placebo, a druga połowa - ekstrakt z zielonej kawy. Zaprezentowano jedynie efekt dwutygodniowej kuracji - osoby, zażywające ekstrakt zrzuciły średnio ok. 0.9 kg, podczas gdy badani zażywający placebo - około 0.5kg.
Nie jest nam znane żadne badanie, rzetelnie potwierdzające odchudzające właściwości surowej kawy. Co więcej, badania te zlecane są najczęściej przez firmy produkujące suplementy z jej dodatkiem. Dlatego też, efekt może być różny i zależeć od indywidualnych preferencji konsumenta. Wszystkim, pragnącym zrzucić nadmierne kilogramy, polecamy sesję porannego biegania lub długi spacer! Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze możemy przeznaczyć na kilka filiżanek pysznego espresso w ulubionej kawiarni.
A co ze zdrowiem?
Właściwości zielonej kawy wciąż są badane, podobnie jak jej wpływ na ludzkie zdrowie. Jest to produkt szczególnie polecanym i znany ze względu na dużą zawartość kwasu chlorogenowego. Zawiera ona około 60 000 mg kwasu chlorogenowego na kilogram ziaren, a dla porównania - napar z tradycyjnie wypalonej kawy to tylko 500 mg substancji. To właśnie kwas chlorogenowy odpowiada za większość korzystnych właściwości, wynikających ze spożywania tego rodzaju kawy.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, ziarna zielonej kawy nie podlegają procesowi wypalania. To właśnie z tego powodu zachowują się w nich substancje przeciwutleniające z rodziny polifenoli oraz kwas ferulowy, które pozwalają zachować dobry, zdrowy wygląd skóry. Można zatem przyjąć, że skutecznie zwalcza toksyczne związki, które mają negatywny wpływ na naszą skórę.
Nie ma jednoznacznych opinii, dotyczących tabletek z ekstraktem z zielonej kawy. Produkcja suplementów diety nie jest kontrolowana równie ściśle jak w przypadku zwykłych lekarstw, a każdy producent może skorzystać z innego składu i metod produkcji. To również oznacza, że ilość kofeiny w tabletkach może się znacząco różnić - pomimo tego, że kofeina sama w sobie nie jest groźna, to w połączeniu z innymi suplementami (np. yerba mate czy ekstraktem z guarany), może znacząco zwiększyć ciśnienie krwi.
Nadmiar kofeiny może również powodować odwodnienie, a także spadek zawartości magnezu, potasu i wapnia we krwi. To wszystko powoduje, że napój z surowych ziaren kawy, pomimo iż sam w sobie nie wpływa negatywnie na zdrowie, w wyniku synergii z innymi substancjami, zawierającymi wysoką dawkę kofeiny, może wpłynąć niekorzystnie na naszą kondycję fizyczną.
Dawkowanie zielonej kawy.
W tej chwili nie ma wystarczająco dużo potwierdzonych informacji, aby określić optymalną dawkę kawy dla dorosłych, bądź też dzieci. Zależy to od wielu czynników, takich jak wiek, czy też stan zdrowia fizycznego oraz psychicznego. Należy pamiętać, że produkty naturalne nie zawsze są całkowicie bezpieczne i należy spożywać je z umiarem. Ważne jest postępowanie zgodnie z instrukcją na opakowaniu produktu, a w razie wątpliwości skontaktować się z lekarzem, bądź farmaceutą.
W 100 g zielonej kawy znajduje się około 14 kalorii, a w tym 3.3g węglowodanów. Można także znaleźć takie witaminy jak:
- witamina B1, witamina B2, witamina B12, witamina C, kwas pantotenowy, kwas foliowy
elle.pl
Nie brakuje w niej także składników mineralnych, które stanowią około 5% suchej masy: - magnez, potas, sód, mangan, miedź, cynk, żelazo, wapń, fosfor
Z pewnością przeprowadzono zbyt mało badań, aby stwierdzić wszystkie skutki uboczne bezpośrednio związane ze spożywaniem zielonej kawy.
Dotychczas stwierdzono, że może nasilić objawy niepokoju i nerwowości, dlatego jest niewskazana dla osób borykających się z zaburzeniami lękowymi. Wiąże się to z tym, że kawa zawiera związki kofeiny.
Oczywiście należy także pamiętać, że w niektórych przypadkach mogą wystąpić reakcje alergiczne na jej działanie - wtedy kategorycznie zabrania się spożywania naparu.
Do tej pory nie wykazano jednoznacznie, by kobiety w ciąży mogły bezpiecznie spożywać zieloną kawę, w związku z tym zaleca się im unikanie tego produktu.
Warto również pamiętać, że chociaż zielona kawa jest produktem w 100% naturalnym, to nie zawsze musi być to towar wysokiej jakości. Większość uszkodzonych, bądź też starych ziaren kawy trafia do produkcji kawy rozpuszczalnej, bądź właśnie zielonej, ponieważ te ziarna nie nadają się do dalszego wypalania i serwowania klientom. Nie ma się zresztą czemu dziwić - zakładane jest, że przeciętni konsumenci i tak nie wyczują żadnych wad w zielonej, czy też rozpuszczalnej kawie.
Na opakowaniach również często brakuje informacji dotyczących dokładnego pochodzenia kawy. Najczęściej są to etykiety z bardzo ogólnymi informacjami, które często wprowadzają klienta w błąd, albo nic nam nie mówią. Takich produktów należy szczególnie unikać, ponieważ żadna szanująca się palarnia, kawiarnia czy też sklep nie będą podawać tak małostkowych informacji na temat produktu, który sprzedają i polecają.
fabrykasily.pl
Ewentualne skutki uboczne:
Nadmierny poziom homocysteiny: to aminokwas, którego zbyt wysoki poziom (podobnie jak cholesterolu), zwiększa ryzyko powstania miażdżycy w naczyniach krwionośnych.
Zaburzenia krzepnięcia: istnieje obawa, iż kofeina zawarta w zielonej kawie może powodować zaburzenia krzepnięcia krwi.
Cukrzyca: niektóre badania wskazują na to, że kofeina zawarta w kawie może zmieniać sposób w jaki osoby z cukrzycą przetwarzają cukier. Cukrzycy powinni z ostrożnością spożywać kofeinę i regularnie monitorować poziom cukru we krwi.
Jaskra: spożywanie kofeiny zawartej w zielonej kawie może zwiększyć ciśnienie wewnątrz oka. Wzrost ciśnienia rozpoczyna się do 30 minut po spożyciu kofeiny i trwa co najmniej 90 minut.
Wysoki poziom cholesterolu: Naukowcy doszli do wnioski, iż kawa niefiltrowana - parzona tradycyjnymi metodami, przy użyciu kawiarki, ekspresu czy french pressa, bądź zalewana wrzątkiem, zawiera znaczne ilości lipoprotein LDL, które zwiększają poziomu cholesterolu we krwi. Te same lipoproteiny zawarte są w zielonej kawie. Jednakże, nie wskazano jednoznacznie, aby surowa kawa powodowała wzrost poziomu cholesterolu.
Zespół jelita drażliwego: kawa zawiera kofeinę, która szczególnie w dużych ilościach może pogarszać objawy zespołu jelita drażliwego
Osteoporoza: kofeina może wypłukiwać wapń, w rezultacie osłabiając układ kostny. Jeżeli cierpisz na osteoporozę, powinieneś ograniczyć spożycie produktów z kofeiną (w tym kawę).
Sposoby parzenia.
Napar z ziaren kawy może być spożywany na wiele sposobów. Do jego przygotowania będziemy potrzebować ziaren (albo już gotowy ekstrakt), wodę a także preferowane dodatki. Może to być cukier, miód, kardamon, czy też goździki.
Kawa ziarnista:
Przygotowanie:
-
Zamocz ziarna kawy w wodzie przez całą noc
-
Zamieszaj wodę, następnie zagotuj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ciepło (około 90 stopnie Celsjusza) i podgrzewaj na małym ogniu przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
-
Odstaw na godzinę, następnie przelej przez sitko, oddzielając ziarna kawy.
-
Dodaj dodatki dla smaku i na końcu zamieszaj
UWAGA! Otrzymany ekstrakt kawowy może być bardzo mocny. Skosztuj przed spożyciem i w razie potrzeby rozcieńcz wodą!
Tak przygotowany napój kawowy może być przechowywany w lodówce przez 3 dni. W przypadku, gdy smak napoju jest dla Ciebie zbyt lekki, polecamy eksperymentowanie z dodatkiem palonych ziaren kawy - większość znalezionych przez nas przepisów w internecie poleca 60:40, gdzie 40% ziaren to kawa zielona, a 60% - czarna kawa palona
Kawa mielona:
Przygotowanie:
-
Dokładnie umyj i osusz ziarna kawy
-
Przygotuj młynek do kawy. Należy mieć na uwadze to, że zielona kawa ma wyjątkowo twarde ziarna. Zmiel ziarna.
-
Następnie można przesiać zmielone ziarna przez sitko, po to aby pozbyć się większych kawałków
-
Na tym etapie można dodać zmielone ziarna kawy do wody i gotować. Pogrzewaj przez około 15min, mieszając od czasu do czasu.
-
Kiedy woda nabierze zielonego koloru, należy odcedzić napar, a następnie podać do spożycia.
UWAGA! Otrzymany ekstrakt kawowy może być bardzo mocny. Skosztuj przed spożyciem i w razie potrzeby rozcieńcz wodą! Tak przygotowany napój kawowy może być przechowywany w lodówce przez 3 dni.
Ekstrakt z kawy:
Zamiast używać całych, bądź zmielonych ziaren kawy, można równie dobrze zakupić już gotowy ekstrakt. Jest to produkt sproszkowany na podobnej zasadzie co kawa rozpuszczalna, dostępny w formie kapsułek oraz saszetek. Jest to o tyle wygodne, że nie trzeba wkładać żadnego wysiłku w przygotowanie naparu.
-
Zalej jedną łyżeczkę zmielonej kawy wodą o temperaturze około 90 stopni Celsjusza.
-
Parz przez około 5-10 minut, do momentu aż napar uzyska delikatny zielonkawy kolor.
Gdzie kupić zielona kawę?
Ta odmiana kawy stała się bardzo popularnym produktem i coraz więcej sklepów wprowadza ją do swojej oferty. Dlatego nie jest szczególnie trudno ją znaleźć, zwłaszcza w sklepach internetowych. Należy jednak pamiętać, że żaden porządny sklep nie będzie sprzedawać produktu, którego właściwości nie są jeszcze do końca potwierdzone. Najczęściej można ją znaleźć na stronach typu allegro, w sklepach z suplementami diety, czy też w aptekach. Jeżeli jednak postanowicie kupić zieloną kawę powinniście być bardzo ostrożni podczas swojego wyboru i zwracać szczególną uwagę na jej skład, przykładowo na stężenie ekstraktu z zielonej kawy w tabletkach, bądź w kapsułkach.
Surową kawę można bez problemu znaleźć w postaci ziaren, kapsułek, proszku, a także w tabletkach. Jej ceny wahają się od paru do nawet kilku tysięcy złotych, dlatego przygotowaliśmy zestawienie najbardziej popularnych cen za 1 kilogram, bądź też 30 kapsułek zielonej kawy. Kawa zielona mielona kosztuje najczęściej od 20zł do 65zł za 1 kilogram.
Przeciętnie za zielone ziarna kawy zapłacimy od 30zł do 200zł za 1 kilogram. Należy jednak pamiętać, że można znaleźć jej ziarna nawet w cenie powyżej 500zł, 1000zł czy też nawet 1500zł za 1kg! Są to przykładowo ziarna Kopi Luwak, czy też Jamaica Blue Mountain, uznawane za jedne z najlepszych i najdroższych kaw świata, przeznaczone dla prawdziwych pasjonatów kawy do własnego wypalania. Warto wiedzieć, że ziarenka kawy zielonej są sporo twardsze od ziaren palonej kawy czarnej, dlatego też znacznie ciężej je zmielić.
Jak już wspominaliśmy można także zakupić zieloną kawę w tabletkach, bądź też w kapsułkach. Jest to jeden z najpopularniejszych suplementów diety na świecie. Tutaj ceny wahają się od 8zł do 30zł za 30 kapsułek, ale zawsze należy sprawdzać skład produktu ponieważ często niska cena oznacza jego słabą jakość.
Dla osób, chcących zakupić wysokiej jakości zieloną kawę polecamy zaufane i sprawdzone przez nas sklepy internetowe: Cafe Borówka, a także Tommy Cafe!
1. Zielone ziarna kawy mogą być przechowywane nawet przez 10 lat. Według niektórych, kawa przez to staje się lepsza w smaku.
2. Tradycyjne worki jutowe używane do przechowywania zielonej kawy mieszczą około 600 000 ziaren.
3. Ziarna zielonej kawy mogą się różnić od siebie wyglądem, a także smakiem w zależności od regionu świata, w których były hodowane, od rodzaju kawowca na którym rosły, a także metodą obróbki, której były poddane.
W internecie można znaleźć mnóstwo opinii na temat zielonej kawy - zarówno pochlebnych, jak i tych bardziej negatywnych.
Przykładowo strona WebMD.com zawiera szczegółowe zestawienie opinii, dzięki której można sprawdzić jak ludzie ocenili działanie produktu na otyłość, utratę wagi, wysokie ciśnienie krwi i wiele innych! Co ciekawe, suplement został oceniony średnio na 3.4/5 jako rozwiązanie w przypadku zbyt wysokiego ciśnienia krwi, ale dostał tylko 2.4/5 w przypadku użycia go jako środka na odchudzanie. Całościowo zielona kawa dostała 2.8 gwiazdek na 5, co pokazuje jak bardzo różnią się opinie ludzi na jej temat.
Zielona kawa w przeróżnych postaciach - w tabletkach, kapsułkach, proszku czy w ziarnach nie jest magicznym środkiem, ani skutecznym sposobem na szybkie, a tym bardziej zdrowe odchudzanie. Jeśli komuś zależy na zrzuceniu dodatkowych kilogramów, rekomendujemy wprowadzenie zdrowej, zbilansowanej diety oraz regularną aktywność fizyczną. Jest to z pewnością lepsze rozwiązanie, niż faszerowanie się produktami, które nie mają udowodnionych zdrowotnych działań.
Dlatego o wiele lepiej jest napić się pysznej filiżanki małej czarnej, która nie dość, że jest smaczna, to jeszcze nie tuczy (o ile nie ulepsza się jej żadnymi dodatkami), a na koniec podkręci metabolizm za sprawą zawartej w niej kofeiny.
Pozytywne aspekty picia tradycyjnie palonej kawy zostały już dawno przedstawione i do tej pory można spotkać się z coraz to nowszymi badaniami na jej temat. Naszym zdaniem lepiej poświęcić trochę więcej czasu i cieszyć się smakiem i aromatem prawdziwej kawy, która z pewnością pozytywnie wpłynie na Wasze zdrowie oraz samopoczucie, niż wyrzucać w błoto pieniądze na produkt, który nie odejmuje centymetrów w pasie, a co więcej - nawet dobrze nie smakuje!