Analizy DNA ujawniają tajemnice kawy
Jaką odmianę kawy teraz pijecie? Typica, burbon, maragogype? Odpowiedź jest mniej pewna, niż mogłoby się wydawać. Dawniej, wymiana nasion odbywała się nieformalnie, a ich odmiany nie były rejestrowane na przestrzeni wieków, co komplikuje dzisiejsze procesy katalogowania. Uprawy kawy wykraczały poza granice krajów, hybrydyzując w zupełnie inne odmiany.
Dzisiaj producenci powinni dokładnie wiedzieć co uprawiają, eksporterzy co sprzedają, importerzy i palarnie - co kupują. Coraz większa liczba konsumentów chce wiedzieć co pije. Jest to zestaw wzajemnie powiązanych potrzeb, na które wpływ ma każdy podmiot z łańcucha dostaw.
W odpowiedzi na zapotrzebowanie, World Coffee Research (WCR) zaczęło stosować nową dla kawy analizę genetycznego odcisku palca1 próbek poszczególnych ziaren, ujawniającą jej prawdziwy skład. Po przebadaniu ponad 2500 próbek, w Journal of AOAC International2 opublikowano wstępne wyniki, które są bardzo interesujące.
W ramach tej metody naukowcy z WCR stworzyli genetyczny odcisk palca wszystkich odmian kawy Arabica, analizując osiem markerów SSR (ang Simple Sequence Repeat) w kodzie genetycznym każdej z nich. Korzystając z tej bazy danych, przebadano 2533 próbki roślin, aby przeanalizować różnorodność genetyczną odmiany, a także "zgodność genetyczną" aby upewnić się czy domniemana odmiana jest rzeczywistą.
Analizowano 2500 próbek z czego: 22% z populacji badawczej należącej do WCR, 10% ze szkółki roślinnej i 68% anonimowych próbek dostarczonych przez osoby chcące sprawdzić swoje ziarna. Nie wszystkie odmiany były tymi, którymi się wydawały.
Przyjrzawszy się w szczególności dwóm wysoce reprezentowanym odmianom - Marsellesa i Gesha - odkryto, że z 299 próbek Marsellesa: 82% stanowiło dokładne dopasowanie, 9% było "blisko spokrewnionych", 8% to "niepowiązane różne Catimory", a około 1% stanowiły po prostu Typica lub Bourbon. Próbki Gesha wypadły znacznie gorzej: z 88 tylko 39% było dokładnie zgodnych, 24% blisko spokrewnionych w "klastrze Gesha", a aż 37% stanowiło zupełnie niepowiązane odmiany.
To potężne, nowe narzędzie do identyfikacji odmian kawy Arabica przyniesie szereg korzyści branży kawowej. Oprócz budowania zaufania konsumentów, w 100% powtarzalna identyfikacja, pozwoli rolnikom na skrupulatne sadzenie odmian, stosując ziarna tych odpornych na choroby lub zmiany klimatyczne. W ten sposób pomoże zapewnić zrównoważony rozwój kawy w nadchodzących dziesięcioleciach.