Kawa Raf: co to jest Raf Coffee?
Co powiesz na caffe latte, ale z wyraźną waniliową nutą? Brzmi dobrze, prawda?
Takie połączenie jest znane pod nazwą Raf Coffee. To rodzaj kawy, który narodził się w Rosji, około 1996 roku. Stały gość moskiewskiej kawiarni Coffee Bean, Rafael Timerbaev, poprosił pewnego dnia baristę o przygotowanie "czegoś nowego".
Napój z espresso, puszystą mleczną pianką i waniliowym cukrem trafił do menu po prostu pod nazwą "kawa dla Rafa". Klienci kawiarni polubili tę pozycję tak bardzo, że szybko zaczęli prosić po prostu o "Rafa".
Obecnie to znany i lubiany rodzaj kawy nie tylko w Moskwie, ale też w całej Rosji i sąsiadujących z nią krajach: Ukrainie, Białorusi i Kazachstanie. W ostatnich latach Raf zyskuje na popularności w Europie, w tym również w Polsce. Widzieliśmy go na przykład w krakowskiej kawiarni Fornir. Pojawiają się też różne warianty: wersje lawendowe, różane, oraz przygotowane na syropie waniliowym zamiast cukru.
Jeśli szukasz wysokiej jakości syropu waniliowego do przygotowania Raf coffee jakości speciality, mamy coś dla Ciebie: w sklepie kawa.pl znajdziesz naturalny syrop Mount Caramel.