4.44

Codziennie rano wstajesz, myśląc o pysznej kawie, która zaraz sobie przyrządzisz, jednak jak już to robisz, kawa okazuje się daleko odbiegać od wymarzonego napoju. Jej smak nie jest odpowiednio bogaty i nie zasługuje na to, żeby się nim zachwycać. Z zazdrością patrzysz na ludzi, którzy zachwycają się kawą parzona w domu i zastanawiasz się ‘co robię źle?!’. Jeśli brzmi to znajomo, znaczy to, że popełniasz kilka błędów przy robieniu kawy. Przekonaj się jak to zmienić!

Spis treści:

  1. Nieświeża, niskiej jakości kawa
  2. Mleczną kawę przygotowujesz z dowolnej mieszanki
  3. Dodajesz jakiekolwiek mleko do kawy
  4. Żle mielisz kawę i odmierzasz proporcje
  5. Podsumowanie

1. Kupujesz nieświeżą, niskiej jakości kawę

Zła kawa to nie tylko kawa o niskiej jakości. Należy pamiętać o tym, że kawa musi być także świeża. Najlepiej kupować ją w prywatnych palarniach, czasem można taką dostać też w kawiarniach. Aby utrzymać kawę jak najświeższą należy trzymać ją w odpowiednim opakowaniu. Dobrze przystosowane do tego są opakowania, w których kawa jest sprzedawana (mają specjalne wywietrzniki), jednak możesz ją też trzymać w specjalnych słoikach. Dobrym sposobem jest też kupowanie ilości kawy, która wystarcza na np. tylko tydzień - dzięki temu unikniesz przetrzymywania kawy na długi czas, przez który mogłaby stracić swoją świeżość. Zaleca się wypicie kawy do 6 miesięcy od czasu wypalenia jej ziaren.

2. Mleczną kawę przygotowujesz z dowolnej mieszanki

Wbrew pozorom kawę z mlekiem wcale nie tak łatwo jest przyrządzić. Nie wystarczy zrobić jakąkolwiek kawę czarną i dodać mleko. Część specjalistów twierdzi, że do kawy mlecznej należy używać innej mieszanki kawy - nie 100% arabiki, lecz mieszanki z dodatkiem robusty, np. 20% robusty i 80% arabiki. I tu powraca temat prywatnych palarni - tam do każdego podchodzi się indywidualnie i często można zakupić spersonalizowaną mieszankę kawy, właśnie taką, która z mlekiem będzie smakować najlepiej. Arabica jest wprawdzie lepsza jakościowo, jednak robusta ma bardziej wyrazisty smak, którego nie stracimy po dolaniu mleka.

3. Dodajesz jakiekolwiek mleko do kawy

Niestety, jeśli do tej pory myślałeś, że wystarczy dodać jakiekolwiek mleko aby uzyskać perfekcyjną kawę mleczną, jesteś w błędzie. Czytając o tym jakiego mleka użyć do kawy i w jaki spośób można dojść do wniosku, że właściwie każdy poleca co innego. Są bariści, którzy do ciepłej kawy dodają tylko 3-procentowego mleka, a do zimnej takiego o zawartości 0,5%. Jednak nie można się tym zawsze sugerować. Prawdą jest, że mleko o większej zawartości tłuszczu smakuje nieco lepiej, jednak pamiętajmy, że to dodatkowe kalorie. Oprócz zawartości mleka w tłuszczu ważna jest jego temperatura. Jeśli chcemy uzyskać mleko idealne do latte art, musimy podgrzać je do temperatury 60 stopni Celsjusza, a następnie spienić. Powyżej 70 stopni białko w mleku zaczyna się ścinać, co niestety psuje smak kawy.

4. Źle mielisz kawę i odmierzasz proporcje

Zacznijmy od tego, że kawę należy zmielić tuż przez zrobieniem z niej naparu. Jeśli była wcześniej zmielona - traci swój aromat i bogactwo smaku. Należy pamiętać, że stopień zmielenia kawy powinien być różny w zależności od tego na jaki sposób chcemy przyrządzić kawę oraz od naszych preferencji. Przykładowo - grubo zmielona kawa posłuży nam do przyrządzenia cold brew lub kawy we frenchpressie. Natomiast średnio zmieloną powinniśmy użyć do kawiarki. Zanim więc zrobisz kawę, dowiedz się jak należy zmielić ziarna. Oprócz tego, pamiętaj o zachowaniu odpowiednich proporcji. One także uzależnione są od sposobu w jaki parzysz kawę, więc inne będą w przypadku ekspresu ciśnieniowego, a inne przy Chemexie czy French Pressie.

5. Podsumowanie

Zrobienie idealnej kawy nie jest skomplikowane, trzeba pamiętać jednak o kilku prostych zasadach. Wcielenie ich w życie wcale nie jest takie trudne, a może znacząco wpłynąć na smak naszego magicznego czarnego naparu. Nie czekajcie więc i wyeliminujcie swoje błędy już dzis!

sklep kawa.pl


4.44

Najpopularniejszy komentarz