5,00

Kawa to nieodłączny element Twojego dnia, ale klasyczne dodatki takie jak cukier i mleko już Cię nudzą? Istnieje kilka prostych sposobów, które ubarwią aromat i smak każdej filiżanki kawy. Jednym z nich są przyprawy. Jest to ciekawe rozwiązanie, a jedyne rzeczy, których potrzebujemy to kawa i wspomniane przyprawy.

Cynamon to klasyczny dodatek do wypieków i deserów. W kuchni chińskiej oraz indyjskiej od setek lat jest składnikiem różnego rodzaju potraw. Olejek cynamonowy zawarty w laseczkach przyprawy sprawia, że cynamon ma charakterystyczny korzenny i lekko piekący smak. Aktualnie cynamon jest bardzo często używany w świątecznych przepisach na kawę. Aby idealnie doprawić naszą kawę cynamonem, wystarczy jedynie posypać jej wierzch 1/4 łyżeczki przyprawy.

Kardamon to jedna z najstarszych i obok szafranu najdroższych przypraw. Jej zastosowanie było znane już w starożytnym Egipcie i antycznej Grecji. Przyprawa wyróżnia się ostrym, ale przyjemnym aromatem, oraz smakiem z wyraźną nutą kamfory. Kardamon posiada wiele właściwości leczniczych. Jest stosowany do walki z przeziębieniem oraz przynosi ulgę podczas dolegliwości żołądkowych. Kawa doprawiona kardamonem urzeknie smakiem każdego, kto po nią sięgnie. Odrobinę przyprawy wystarczy wymieszać w filiżance kawy.

Wanilia jest bardzo często stosowana jako dodatek do kremów, deserów, lodów czy czekolady. Miąższ znajdujący się w lasce wanilii posiada charakterystyczny zapach i lekko słodki smak. Aby wykorzystać wanilię jako dodatek do naszej kawy, wystarczy naciąć laskę wzdłuż i zeskrobać środek. Miąższ razem z laską dodać do rondelka z mlekiem i zagotować. Nasze waniliowe mleko idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie filiżanki kawy.

Kawa z imbirem to doskonały sposób na rozgrzewający poranek. Jako przyprawa nadaje potrawom charakterystyczny orientalny smak. Imbir jest stosowany jako dodatek do potraw słodkich i pikantnych. Jest uzupełnieniem zup, ryżu, ale również deserów i kompotów. Jako dodatek do kawy fantastycznie komponuje się z cynamonem lub miodem. Naszą kawę wystarczy posypać szczyptą mielonego imbiru.

Jak widać smak kawy możemy zmieniać na różne sposoby, nie tylko korzystając z cukru, mleka czy syropów do kawy. Serdecznie zachęcamy do dzielenia się Waszymi pomysłami na urozmaicenie smaku kawy za pomocą ulubionych przypraw.

syropy monin


5,00