4,47

French press, znany też jako praska francuska, to urządzenie, które podbiło serca milionów osób. Dzięki swojej prostocie w użytkowaniu, a także nietypowemu designowi jest popularny w wielu krajach na całym świecie. Znalazł swoje zastosowanie nie tylko w parzeniu kaw, ale także herbat. Na czym polega jego fenomen? Prędko wyjaśnimy.

1. O prasce francuskiej słów kilka - czyli krótka historia zaparzacza

Pierwszy projekt french pressa powstał i został opatentowany w 1852 roku przez Francuzów Mayer oraz Delforge, jednakże nie przypominał on do końca urządzenia, którego używamy dzisiaj. Pierwszy pomysł na zaparzacz z tłokiem, który przypomina dzisiejszą praskę został stworzony przez Włochów Attilio Calimani, a także Giulio Moneta w 1929 roku.

Jednakże prawdopodobnie najpopularniejszy projekt znany jako “Chambord”, powstał w 1958 roku przez Szwajcara Faliero Bondanini. Udoskonalił on pomysł Włochów, co zapoczątkowało masową produkcję we francuskiej fabryce zwanej Martin SA.  To właśnie dzięki popularności Chambord we Francji, ludzie przyznali zaparzaczowi francuskie pochodzenie. Po pewnym czasie Bondanini zaczął sprzedawać Chambord jako “La Cafetiére Classic” na terenie Wielkiej Brytanii, a wkrótce po tym znana duńska firma Bodum zaczęła sprzedaż zaparzaczy w Danii, końcowo wykupując prawa do ich fabryki oraz nazwy.

Naszym zdaniem jak najbardziej uzasadniona jest popularne dziś określenie zaparzacza z tłokiem french pressem czy praską francuską, mimo że pochodzenie tego urządzenie nie koniecznie wywodzi się z Francji.

praska francuska french press

2. Praska francuska - rozbieramy ją na czynniki pierwsze

Podobnie jak użytkowanie, tak i budowa praski francuskiej jest wyjątkowo prosta. Przypomina ona zwykły dzbanek, albo termos wykonany ze szkła (można także spotkać modele wykonane z tworzywa sztucznego). Urządzenie składa się ze szklanego cylindra, w którego środku znajduje się tłok, uchwytu oraz pokrywki. Zakończeniem tłoka jest specjalne sitko, które przylega do ścianek french pressa.

Główną zaletą zaparzacza jest możliwość odseparowania fusów od naparu właśnie za pomocą prostego tłoka z sitkiem, dlatego świetnie się sprawdza do parzenia zarówno herbaty, jak i kawy.

Do użycia french pressa nie trzeba posiadać specjalnego czajnika, czy też papierowych filtrów w odróżnieniu do innych metod parzenia. W tym przypadku wystarczy samo urządzenie, dobrej jakości ziarna kawy speciality oraz młynek.

Ciekawym rozwiązaniem są z pewnością zaparzacze termoizolacyjne. Mają one podwójne szklane ścianki, dzięki którym french press na zewnątrz jest chłodniejszy, a z kolei przygotowany wewnątrz napar dłużej pozostaje gorący.

praska francuska

3. Kawa z french press - czyli jak poprawnie zaparzyć napar

Do przygotowania kawy w tym zaparzaczu potrzebujesz:

  • Praskę francuską

  • Młynek do kawy

  • Wagę kuchenną

  • Stoper

  • Termometr

  • Przefiltrowanej wody - polecamy użyć kawy w skali 1:12 do wody (na 30g kawy należy użyć 350g wody)

Przygotowanie kawy w prasce francuskiej należy zacząć od zagotowania wody w czajniku do temperatury około 95C. Ważne jest, aby woda była dobrej jakości. Jeżeli nie masz przy kranie zamontowanego filtra, to najlepszym rozwiązaniem będzie użycie wody mineralnej. Woda z kranu często jest zbyt twarda, lub wręcz przeciwnie - zbyt miękka, a to niestety może zepsuć smak nawet najlepszej kawy. W międzyczasie zmiel ziarna gruboziarniście (zbyt drobne mielenie może przytkać sitko), a następnie wsyp kawę do french pressa.

Teraz można zalać kawę gorącą wodą w skali 1:2 (na 30g kawy, należy użyć 60g wody). Kawa powinna “przeleżeć” około 30 sekund (w tym czasie będzie zachodził znany już nam proces preinfuzji).To właśnie na tym etapie z kawy wydobywane są najlepsze właściwości. W razie potrzeby możesz delikatnie przemieszać kawę szpatułką.

Po upływie 30 sekund dolej pozostałą część wody i delikatnie nałóż pokrywkę na urządzenie. Parzenie kawy powinno trwać do 4 minut. Po tym czasie zacznij opuszczać tłoczek, aby odcisnąć fusy. Powinny się one ładnie “sprasować” na dnie naczynia.

Po zakończeniu całego procesu parzenia kawy we french pressie należy natychmiast podać kawę. Nie należy pozwolić jej zbyt długo leżeć w naczyniu, ponieważ może dojść do jej przeparzenia.

Pamiętajcie, aby po każdym użyciu dokładnie wyczyścić zaparzacz, gdyż pozostałości po poprzednim użytkowaniu mogą być czynnikiem psującym smak przyrządzanej kawy.

jak poprawnie zaparzyć kawę w prasce francuskiej

4. Najlepsza kawa do french pressa? Wybór nie taki trudny!

Jaką kawę najlepiej użyć do praski franacuskiej? Na to pytanie znajdziemy wiele odpowiedzi. W głównej mierze powinniśmy kierować się własnymi preferencjami smakowymi, dlatego warto wypróbować różne rodzaje kaw, aby przekonać się, jakie nuty smakowe najbardziej nam odpowiadają. Jest wielu zwolenników kaw owocowych, pochodzących z Afryki, natomiast wiele osób preferuje bardziej kwiatowe, orzechowe lub czekoladowe aromaty czy niższą kwasowość - czyli kawy uprawiane głównie w Ameryce Środkowej i Południowej.

Jednak istnieje parę zasad, którymi warto się kierować przy wyborze ziaren (abstrahując już od profilu smakowego samej kawy.)

Istotne jest, aby kupować tylko świeżą kawę, czyli taką, której ziarna zostały niedawno wypalone. Data palenia ziaren kawy zawsze powinna widnieć na opakowaniu. Jeśli kawa, w którą się regularnie zaopatrujesz nie zawiera takiej informacji - najprawdopodobniej jest już dawno przeterminowana i nie nadaje się do parzenia, a tym bardziej do spożycia.

Kawa utrzymuje swoją datę ważności przez 6 miesięcy od momentu jej wypalenia. Najlepszym miejscem do zakupu zawsze świeżej kawy są palarnie kawy oraz specjalistyczne kawiarnie, które dbają o bieżące zaopatrzenie w świeże ziarna.

Oprócz wspomnianych kwestii dotyczących świeżości ziaren, staraj się kupować kawę jak najlepszą gatunkowo. Jest wprawdzie trochę droższa niż ta z supermarketów (często niewiadomego pochodzenia), jednak uważamy, że lepiej zapłacić nieco więcej i mieć pewność co do jakości spożywanego produktu.

Najbardziej popularną kawą stosowaną we french pressie jest 100% Arabika, o średnim, bądź jasnym stopniu palenia ziaren - najlepiej single origin, czyli kawa jednorodna, pochodząca ze ściśle określonej plantacji. Bez wątpienia otrzymasz wtedy aromatyczny napój, o mocno charakterystycznych nutach smakowych, które niejako reprezentują region tudzież kraj, z którego dana kawa pochodzi.

Pamiętaj także o właściwym przechowywaniu kawy - to pozwoli Ci na dłuższe utrzymanie jej świeżości, a co za tym idzie naturalnego smaku oraz aromatu.

Kawa z reguły sprzedawana jest w opakowaniach, które są do tego odpowiednio przystosowane i nie powinno się ich przesypywać. Niektóre osoby zaopatrują się w specjalne puszki, jednak naszym zdaniem służą one funkcję bardziej dekoracyjną niż praktyczną.

Nie przechowuj kawy w lodówce, ani tym bardziej w zamrażarce - ziarna kawy z łatwością pochłaniają wilgoć i zapachy -  a najłatwiej te niepożądane. Dlatego też rekomendujemy zakup kawy w 250g opakowaniach, dzięki czemu w krótkim czasie ją wykorzystasz, jednocześnie zachowując jej świeżość.

5. Jaki french press wybrać?

Wybór odpowiedniego zaparzacza może stanowić nie lada wyzwanie. Na rynku jest dostępnych wiele różnorodnych marek oraz modeli french pressów, które mogę przyprawić nas o zawrót głowy. Najpopularniejszymi markami, na które powinniśmy zwrócić uwagę to: Hario, Bialetti, Barista & Co, Timemore, a także Bodum.

Zaparzacze Hario Cafe Press Olive Wood oraz Hario Tea Press Olive Wood wyróżniają się na tle innych prasek jakością wykonania -  do ich produkcji wykorzystano szkło, metal, a także drzewo oliwne. Są wyjątkowo eleganckie i na pewno się świetnie odnajdą w wielu mieszkaniach.

french press hario tea press olive wood

Praska od włoskiego producenta akcesoriów do parzenia kawy, Bialetti, podbiła serca milionów osób. Dzięki swojej prostocie w użytkowaniu, a także nietypowemu designowi zyskała popularność w wielu krajach na całym świecie. Modele, na które warto zwrócić uwagę to Bold, Preziosa, Simplicity, a także Trendy.

french press bialetti preziosa i simplicity

Z kolei Barista & Co to brytyjska firma tworząca akcesoria do parzenia kawy, w tym french pressy. Model french press Barista & Co Plunge Pot sprawdzi się idealnie dla miłośników kaw mlecznych, gdyż może być używany do spieniania mleka oraz przygotowywania kaw na zimno i na ciepło. Model dostępny jest w różnych wersjach kolorystycznych.

french press barista & co plunge pot

Wszystkie powyżej wymienione akcesoria do parzenia kawy można zakupić w sklepach online. Przy wyborze zaparzacza zwróć uwagę na producenta, jakość wykonania naczynia (uważajmy na plastikowe zaparzacze), a także na pojemność.

Alternatywą do zakupów internetowych są oczywiście sklepy stacjonarne. W większych miastach znajdują się kawiarnie, które specjalizują się w parzeniu kaw metodami alternatywnymi i często u nich można zaopatrzyć się w najróżniejsze akcesoria kawowe. Czasami można się też spotkać ze specjalnymi stoiskami, bądź też sklepami w galeriach handlowych, które posiadają w swojej ofercie specjalnie urządzenia, służące do parzenia kawy.  Dlatego warto zrobić rozeznanie w okolicy i przekonać się czy akurat w pobliżu nie znajduje się lokal, czy też sklep, oferujący wysokiej jakości zaparzacze i akcesoria do kawy, dostosowane do Twojej ulubionej metody parzenia.

6. Podsumowanie

Zaparzacz tłokowy jest uniwersalnym urządzeniem i tak naprawdę świetnie się sprawdzi w każdych warunkach - zarówno w domu, w pracy, a nawet podczas podróży. Obsługa french pressa jest bardzo prosta i tak naprawdę wymaga od nas zapamiętania tylko kilku podstawowych informacji, o których wspomnieliśmy w artykule.

Jeżeli dalej nie jesteście przekonani do tej metody parzenia, albo wahacie się przed dokonaniem zakupu - przejdźcie się do dobrej kawiarni, która oferuje kawy przygotowywane metodami alternatywnymi i poproście baristę o napar z praski francuskiej.

Pamiętajcie także, że french press służy nie tylko do zaparzania kawy, ale także herbaty.


4,47