4,46

Każdy sposób parzenia kawy podkreśla jej niuanse smakowe, trudno więc dyskutować, który jest lepszy. Warto jednak wspomnieć o pewnej metodzie parzenia kawy, która jak zauważyłam, mocno zyskuje teraz w Polsce na popularności. Mam tutaj na myśli parzenie kawy przy użyciu zaparzacza tłokowego. Przedstawiamy - french press.

O french pressie słów kilka

Główną zaletą tego typu urządzenia jest możliwość odseparowania fusów od naparu właśnie za pomocą prostego tłoka z sitkiem. Sam pomysł działania zaparzacza do kawy powstał już w 1929 roku we Włoszech, ale większą popularność zdobył w 1958 roku kiedy to został udoskonalony przez francuza Faliero Bondanini. To właśnie z Francji zaparzacz powędrował do innych krajów na całym świecie. Jak najbardziej uzasadnione są więc inne popularne nazwy zaparzacza z tłokiem – french press czy praska francuska.

zaparzacz do kawy

źródło: wikipedia

Budowa zaparzacza

Tak jak zasada działania tak i budowa urządzenia jest bardzo prosta. Zaparzacz przypomina dzbanek, a główną jego częścią jest cylinder. Zazwyczaj jest on szklany choć bywają też wykonane z tworzywa sztucznego. Prosta budowa nie zawsze znaczy nudna. Kolorystyka oraz design obudowy zaparzacza jest przeróżny, ograniczony chyba tylko względami praktycznymi i wyobraźnią projektantów. Ciekawym rozwiązaniem są zaparzacze termoizolacyjne. Mają one podwójne szklane ścianki, dzięki którym zaparzacz na zewnątrz jest chłodniejszy, ale przygotowany wewnątrz napar dłużej pozostaje gorący. Niemniej jednak klasyczny french press to zazwyczaj cztery proste paski stali nierdzewnej biegnące wzdłuż szklanego cylindra i stanowiące jego obramowanie oraz duża, praktyczna rączka. Najważniejszą częścią praski jest oczywiście tłok zakończony metalowym sitkiem, stanowiący jednocześnie integralną część pokrywki. Warto podkreślić również to, że zaparzacze mają bardzo różną objętość. Najczęściej występują w rozmiarach: 350 ml, 600 ml, 1 litr a nawet 1,5 litra.

french press, zaparzacz do kawy, praska francuska

źródło: flickr.com

O czym powinieneś pamiętać?

Obsługa french pressa nie sprawia żadnych problemów, ponieważ po odpowiednim czasie parzenia należy założyć na dzbanek przykrywkę z tłokiem i powoli opuszczając go na dno zaparzacza oddzielić fusy od naparu kawy. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, tak aby zaparzona kawa zawsze była pyszna i bogata w smaku. Otóż parząc kawę w prasce farncuskiej najlepiej sięgać po arabikę lub mieszanki z przewagę arabiki, o średnim lub jasnym stopniu palenia. Ważne również, aby kawa była grubo zmielona. Stosunkowo długi czas parzenia sprawia bowiem, że kawa o grubości ziaren piasku odda całe swe bogactwo smakowe. Poza tym zbyt drobno zmielona kawa będzie nam zatkała pory sitka co odczujemy podczas opuszczania tłoka. Ważna jest oczywiście także woda. Powinna być dobrej jakości i mieć temperaturę około 95 st C. Najlepiej po prostu odczekać około pół minuty od momentu jej zagotowania.

Jak poprawnie zaparzyć kawę we french pressie?

Najczęściej używa się 6 gram mielonej kawy na każde 100 ml wody. Odmierzoną porcję kawy powinno zalać się tylko połową objętości potrzebnej wody i odczekać około 30 sekund. W tym czasie kawa buzuje uwalniając duże ilości dwutlenku węgla (tylko świeża kawa tak właśnie się pieni). Po tym procesie kawę należy zamieszać i uzupełnić pozostałą ilością wody. Po zaparzeniu kawy czyli kolejnych trzech minutach powoli opuszczamy tłok na dno zaparzacza by wyklarować napar. Maksymalny czas parzenia kawy ze względów zdrowotnych i smakowych to około 4 minuty.  Pozostające na dnie sitko tłoka nie przerywa procesu parzenia kawy, a im dłuższy jest kontakt kawy mielonej z gorącą wodą, tym bardziej staje się ona kwasowata i do naparu przenika więcej kofeiny. Dlatego też powinno się rozlać całą kawę z zaparzacza do filiżanek od razu po jej przefiltrowaniu.

parzenie kawy we french press, praska francuska

źródło: commons.wikimedia.org

Jaką kawa będzie najlepsza?

Ważne jest, abyś wiedział jaką kawę najbardziej lubisz. Jak wiadomo, na smak kawy ma wpływ jej pochodzenie. W związku z tym warto popróbować różnych kaw, aby przekonać się, który smak nam najbardziej odpowiada. Pamiętaj także, aby zawsze kupować świeżą kawę. Najlepiej by było z lokalnej palarni, ale niestety nie każdy ma dostęp do takich miejsc. Jeśli jednak zależy Ci na tym, aby kawa była możliwie "najświeżej" palona - możesz to zrobić samemu w domu kupując ziarna zielonej kawy. 

Oprócz tego, staraj się kupować kawę jak najlepszą jakościowo. Jest wprawdzie trochę droższa, jednak lepiej zapłacić za jakość i cieszyć się dobrym smakiem. Zwracaj uwagę na rodziaj ziaren - najlepiej jeśli kawa to stuprocentowa Arabica.

Przechowywanie kawy

Pamiętaj, że aby ziarna nie straciły swoich właściwośći należy je w odpowiedni sposób przechowywać. Zazwyczaj kawa sprzedawana jest w opakowaniach, które są do tego przystosowane. Możesz też zaopatrzyć się w specjalne puszki. Bardzo ważne jest także, aby nie przechowywać kawy w lodówce - chłonie wtedy wilgoć i zapachy. Najbardziej optymalna opcją jest kupowanie zapasu kawy na około tydzień i przechowywanie jej w temperaturze pokojowej, a po tygodniu kupienie nowego opakowania.

Podsumowanie

Zaparzacz tłokowy jest uniwersalnym urządzeniem i świetnie sprawdzi się również do parzenia herbat liściastych czy nawet ziół. Może być także ulubionym sprzętem nie tylko w kuchni, ale także  w pracy. Jest prosty w obsłudze i na koniec zdradzę Wam jeszcze sekret – dobry jakościowo french press można kupić za naprawdę nieduże pieniądze. Dobrej kawy życzę


4,46

Najpopularniejszy komentarz